Tuulilasi

Muista oikeat rengaspaineet lomamatkoille


Lomakauden alkajaisiksi moni suomalainen pakkaa auton ja vaihtaa kesäksi maisemaa. Rengaspaineita ei kuitenkaan usein säädetä vastaamaan täyteen pakatun auton kuormaa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Kimmo Kienanen

Tien päällä renkaiden väärä ilmanpaine voi pahimmillaan johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen, kertoo Continental renkaiden asiantuntija Juhani Virasjoki.

Auton rengaspaineita tulee täydellä kuormalla ajettaessa nostaa jopa yli puoli baria tyhjempään autoon verrattuna. Näin renkaan ilmanpaine jaksaa kannatella ajossa painavammankin lastin – esimerkiksi perheen mökkivarusteineen.

Rengaspaineet tulee ehdottomasti mitata ja säätää ennen pidemmälle reissulle lähtöä. Turhien riskien välttämiseksi renkaita voi vilkaista vaikka joka kerta ennen ajoon lähtöä. Vuotaneen renkaan ulkonäkö poikkeaa normaalista, ja sen voi havaita silmämääräisesti.

Väärä rengaspaine on turvallisuusriski

Täyteen kuormattu auto ja liian alhaiset rengaspaineet ovat vaarallinen yhtälö. Väistötilanteessa tyhjempi rengas ei ohjaudu kunnolla, ja seurauksena voi olla sivuluisu tai jopa ajoneuvon hallinnan täydellinen menettäminen. Myös Suomen sateinen kesä tuo omat riskinsä autoilijoille.

Mahdollisten vaaratilanteiden lisäksi rengaspaineiden mittaamatta jättäminen on uhka myös kukkarolle. Liian matala paine aiheuttaa renkaan lämpiämistä, rengas kuluu, ja sen elinikä lyhenee huomattavasti. Väärät rengaspaineet lisäävät myös polttoaineenkulutusta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 16.6.2014