
Etenkin sushista, tempurasta ja ramen-nuudelikeitosta tunnettu Japani kuuluu maailman johtaviin ruokakulttuurimaihin. Saarivaltion ruokakulttuuri on niin erityinen, että UNESCO on hyväksynyt sen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
Japanissa on erittäin vahva ulkona syömisen kulttuuri ja ruualla on tärkeä roolinsa myös silloin, kun japanilaiset suunnittelevat matkojaan. Tiettyjen kiiteltyjen ravintoloiden lisäksi myös raaka-aineet ja ruokalajit kiinnostavat paikallisia matkailijoita.
− Ihmiset saattavat matkustaa esimerkiksi Tokushimaan ja Kagawaan udon-nuudeleiden takia, Ise tunnetaan hummereistaan, Kobessa nautitaan naudanlihaa ja Kioto houkuttelee yuba-tofun ystäviä, kertoo japanilaiseen ruokaan ja kulttuuriin perehtynyt toimittaja ja kirjailija Heikki Valkama.
Japani houkuttelee myös ulkomaalaisia ruokaharrastajia, onhan maan ravintolatarjonta paitsi runsasta myös erittäin laadukasta. Herkuttelijoiden ykköskohteessa Tokiossa on arvostetussa Michelin-oppaassa noteerattuja ravintoloita enemmän kuin missään muussa kaupungissa. Listaukseen on mukana huippuravintoloiden lisäksi myös herkullisia nuudelikeittoja kymmenellä eurolla tarjoavia paikkoja.
− Jo 1700-luvulla Edossa eli nykyisessä Tokiossa oli maailmanlaajuisesti vertailtuna eniten ravintoloita. Tarjontaa on edelleen niin paljon, että ravintoloita on lähes mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen. Siinä missä Helsingin 20 parasta ravintolaa pystyy helposti listaamaan, on lähes mahdotonta valita Tokion parhaita ravintoloita, vaikka listalle saisi nostaa 200 ravintolaa.
Hurmaannu laadukkaasta tarjonnasta
Ruokamatkailijoita ilahduttaa se, että ravintoloiden perustaso on erittäin korkea. Huonoa ruokaa tulee vastaan äärimmäisen harvoin, vaikka piipahtaisi suunnittelematta syömään matkan varrelle osuneeseen ravintolaan.
− Koska tarjontaa on niin paljon, kilpailussa pärjäävät vain parhaat paikat. Voit siis saada esimerkiksi moottoritien varressa sijaitsevasta ruokalastakin samantasoista ruokaa kuin paremmista ravintoloista Suomessa, Valkama kertoo.
Ravintoloissa riittää valinnanvaraa paitsi lukumäärällisesti myös tyylillisesti. Paikallista ruokakulttuuria edustavien ravintoloiden lisäksi Tokiossa on edustettuna myös muiden maiden keittiöt joko sellaisenaan tai yhdistettynä japanilaisen keittiön antimiin.
− Moderni japanilainen keittiö imee koko ajan vaikutteita muualta. Nykyisin on vaikea sanoa, mikä ruoka on japanilaista ruokakulttuuria ja mikä ei. Tempuran kaltainen perijapanilainen herkku syntyi 1500-luvulla ja se on saanut vaikutteita Portugalista.
Sushia vai ramenia? Valitse ravintola mielitekosi mukaan
Matkailijan on hyvä muistaa, että useimmat japanilaiset ravintolat ovat erikoistuneet tiettyyn ruokalajiin. Jos siis himoitset yakotori-vartaita, sushia tai ramenia, valitse niitä tarjoava paikka.
− Toki poikkeuksiakin löytyy. Hienommissa ryôtei- ja kaisekiravintoloissa tarjotaan monipuolisia ateriakokonaisuuksia ja izakayassa saa kaikkea mahdollista. Japanilaiseen ruokakulttuuriin perehtynyt pystyy erottamaan erityyppiset ravintolat joskus jo ulkonäöltä, yleensä viimeistään kylttiä lukemalla. Japania taitamattoman kannattaa kysyä neuvoa.
Jono on myös Japanissa merkki hyvästä ravintolasta. Sinnikkäimmät saattavat odottaa pöytää jopa tunteja. Etenkin isommalla seurueella liikuttaessa kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen, jos haluaa syömään tiettyyn ravintolaan.
−Jos ravintolaan ei oteta varauksia, kannattaa visiitti ajoittaa suosituimpien ruoka-aikojen ulkopuolelle ja mennä vaikka myöhäiselle lounaalle. Jos tämäkään ei auta, ei kannata murehtia. Seuraava loistava ruokapaikka odottaa matkailijaa nurkan takana, Valkama vinkkaa.
Ravintolavinkit
• Japanilainen ruokakulttuuri ottaa aktiivisesti vaikutteita muista ruokakulttuureista, ja esimerkiksi kiinalainen ja korealainen keittiö ovat juurtuneet maahan tiukasti. Japanilaiset myös muokkaavat eri maiden ruokia makuunsa sopiviksi, ja esimerkiksi Mc Donald’sista saa muun muassa teriyakihampurilaisia.
• Kiinalainen ruoka eli chûkaryôri on Japanissa erittäin suosittua. Monien mielestä Tokiosta saa maailman parasta kiinalaista ruokaa. Kiitos tästä kuuluu huippukokeille ja laadukkaille raaka-aineille.
• Famirii restaurant on nimensä mukaisesti suunniteltu miellyttämään koko perhettä. Tiheään katukuvassa ja valtateiden varressa sijaitsevien ravintoloiden tarjonta eroaa hieman toisistaan, mutta ne tarjoavat japanilaisen lisäksi muun muassa länsimaista ruokaa perheenjäsenten makujen mukaan valmistettuna.
• Vuodenajat ja sesongit ovat tärkeässä roolissa japanilaisessa keittiössä ja vaikuttavat ravintoloiden tarjoamiin annoksiin.
• Ruuan esillepanoon panostetaan ja lautaselle asetellaan myös koristeita, jotka eivät aina ole syötäväksi kelpaavia. Jos olet jostakin elementistä epävarma, kysy asiasta tarjoilijalta.
• Japanista löytyy satoja vuosia toimineita ravintoloita, joissa ruokaillaan edelleen tatamilla ja tarjoilijat ovat pukeutuneet kimonoihin.
• Japanissa bentô-bokseista on kehittynyt oma taidemuotonsa. Eväslaatikosta löytyy riisin lisäksi monia erilaisia lisukkeita. Bentôja myydään esimerkiksi eväisiin erikoistuneissa take out -kioskeissa ja konbini-monimarketeissa. Juna-asemien eväslaatikoista, ekibeneistä, saatetaan matkustaa pitkiäkin matkoja. Parhaat laatikot löydät pienistä bentô-kioskeista.
Lisää tietoa japanilaisesta ruokakulttuurista sekä ravintola- ja matkavinkkejä löydät täältä.