
Monipuolinen rosee
Kevyttä, raikasta, mehevää tai marjaista - Roseeviinien kirjo on laajentunut
Miksi rosee on edelleen keskikesän suosikkiviini, kun sen sesonki voisi mainiosti yltää koko vuoden ajaksi?
”Rosee on erittäin monipuolinen viini, jolla on nykyisin lukemattomia tyylilajeja aina iloisesta terassijuomasta melkein punaviiniin vivahtavaksi pihvin seuralaiseksi”, kertoo viinien maahantuoja Antti Valtanen Solera Finlandilta.
Vivahteisiin tuntumaa tuo se, mistä viini on kotoisin.
”Roseen syntymäpaikkana voidaan pitää Ranskan Provencea. Sieltä tulevat tutun raikkaat ja kevyet roseet.”
Sen sijaan eteläafrikkalaisessa roseessa on toisenlainen suutuntuma.
”Siellä maaperä antaa viinille vahvan ja mehevän maun.”
Roseen valmistuksessa on ainakin kaksi tapaa. Perinteisessä menetelmässä rypäleiden kuoria pidetään vain lyhyen aikaa mehussa, jolloin viini saa hennon värinsä. Tätä valmistustapaa suositaan etenkin Euroopassa. Amerikkalaiset valmistajat käyttävät myös sekoitustekniikkaa eli yhdistävät puna- ja valkoviinejä roseen valmistuksessa.
Valtasen mielestä rosee on parhaimmillaan silloin, kun ruokana on erilaisia suupaloja.
”Rosee on kalan ystävä, mutta viinin vahvuudesta riippuen tarjoan sitä myös lihan kanssa.”
Roseesamppanja sopii läpi aterian
Samppanja on ainoa juoma, jota voi tarjoilla läpi aterian, vai voiko?
”Yleistys ei valitettavasti aina päde, mutta mahdollisuudet paranevat, jos valkoisen kuohuvan sijaan valitaan roseesamppanja”, Alko Akatemian viiniasiantuntija Mikael Konttinen neuvoo ja jatkaa:
”Se on tarpeeksi tuhti, roteva ja runsasarominen myös perinteisten joulupöydän antimien kanssa.”
Rosee toimii hyvin jopa pienriistan kanssa, mutta esimerkiksi peuran tai poron kaveriksi on turvallisinta valita punaviini. Vahva liha kun vaatii seurakseen vahvat aromit.
”Aivan mahdotonta ei ole sekään, että kalojen ja äyriäisten kanssa juodaankin punaviiniä. Rypäleistä Pinot Noir on tarpeeksi hapokas ja pirteä kalan kaveriksi. Mitä viileämpänä punaviinin tarjoilee, sitä paremmalta se maistuu kalan kanssa”, Mikael Konttinen vinkkaa.
Jos aterian päätteeksi nautitaan juustoja, punaviini on syytä vaihtaa hieman tuhdimmaksi. Punaviiniä paremmin juustojen kanssa sopii kuitenkin portviini. Se on yhdistelmä, jota Konttinen pitää suorastaan taivaallisena.
Jutut julkaistu Eeva-lehdissä 7/2019 ja 11/2019.