Tuulilasi

Moni maksaa liikaa autokaupoilla – älä tee tätä virhettä

Moni maksaa liikaa autokaupoilla – älä tee tätä virhettä
Auton vaihtaja keskittyy usein tuijottamaan vanhasta autosta tarjottavaa hyvityshintaa uuden auton ostamiseen vaadittavan välirahan sijaan. Tämä on yleinen virhe joka johtaa siihen että moni maksaa auton vaihdosta liikaa.
Julkaistu: 5.3.2020

Mikäli auto halutaan myydä autoliikkeelle, on kaksi vaihtoehtoa. Joko auto annetaan vaihdossa uutta autoa myyvälle autoliikkeelle tai se myydään suoralla kaupalla eri autoliikkeelle kuin mistä uusi auto ostetaan.

Valintaa tehtäessä on tärkeä ymmärtää, ettei autoliikkeen antamaa vaihtotarjousta ja suoraostotarjousta voi verrata keskenään. Tärkeintä on kiinnittää huomiota välirahaan, eli uuden auton hinnan ja vanhasta autosta saadun hyvityksen erotukseen.

Juurtunut käsitys vaikuttaa olevan, että omasta autosta saa paremman hinnan antamalla sen vaihdossa. Tämä pitääkin usein paikkansa, mutta se ei silti välttämättä ole taloudellisesti se paras vaihtoehto.

Moni maksaa auton vaihdosta liikaa

Epäselvyys vaihtotarjouksen, suoraostotarjouksen ja välirahan merkityksestä näkyy AutoVex.fi-palvelussa, jossa yksityishenkilöt voivat kilpailuttaa autoliikkeitä ympäri Suomen.

“Kuluttajat hylkäävät päivittäin saamiaan suoraostotarjouksia, koska ovat saaneet “paremman” vaihtotarjouksen uutta autoa myyvältä autoliikkeeltä. Tämä on valitettavaa, koska moni saattaa tehdä auton vaihdon itselleen kalliimmaksi”, harmittelee AutoVexin toimitusjohtaja Sebastian Frick.

Antaessasi autosi vaihdossa siitä hyvitetään usein suoraostoa enemmän, mutta samalla uudesta autosta ei anneta alennusta lähes ollenkaan. Ostaessasi auton ilman vaihtoautoa, myyt ensin vanhan autosi eri autoliikkeelle suoralla kaupalla ja saat siitä luultavasti vähän vähemmän rahaa, mutta vastaavasti suurella todennäköisyydellä uudesta autosta käteisalennuksen.

Kumpi siis kannattaa: autokauppa vaihtoautolla vai ilman?

Auton myyminen ja vaihtaminen on aina tapauskohtaista, joten mitään ehdotonta reseptiä parhaan kaupan tekemiseen ei ole. Parhaaseen lopputulokseen pääsee kun kartoittaa vaihtoehdot huolella ja keskittyy välirahan suuruteen.

"Kun mielekäs auto löytyy, kannattaa siitä pyytää tarjous sekä vaihtoautolla että ilman. Tämän jälkeen omasta autosta kannattaa pyytää suoraostotarjouksia usealta autoliikkeeltä jonka jälkeen välirahan vertaaminen on helppoa”, neuvoo Frick.

Näin lasket välirahan:

1. Vaihtotarjous. Annat autosi vaihdossa autoliikkeelle A ja ostat sieltä uuden auton:

Hyvityshinta autostasi: 9000 €

Uuden auton myyntihinta: 15000 €

Väliraha: 6000 €

2. Suorakauppa. Myyt autosi autoliikkeelle B ja ostat auton autoliikkeeltä A:

Suoraostotarjous autostasi: 8500 € (500€ alhaisempi kuin vaihtotarjouksessa)

Uuden auton myyntihinta: 14000 € (Saat 1000 €:n käteisalennuksen)

Väliraha: 5500 €

Tässä tapauksessa vanha auto kannattaa myydä autoliikkeelle B suoralla kaupalla, vaikka hyvityshinta onkin alhaisempi. Käteisalennus uudesta autosta laskee tarvittavan välirahan 500 euroa pienemmäksi kuin antaessasi auton vaihdossa autoliikkeelle.

(Lähde: AutoVex)

4 kommenttia