Tuulilasi

Moni karkaa toisen autoa kolhittuaan

Moni karkaa toisen autoa kolhittuaan
Tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista on joskus saanut pysäköityyn autoonsa mysteerikolhun.
Kuvat Anssi Kienanen

Kuvan auto ei liity tapaukseen.

Pysäköinnin yhteydessä syntyvät kolhut ovat varsin yleisiä. Autoklinikan teettämä kyselytutkimus paljastaa, että livahtaminen pois kolhupaikalta on yleistä Suomessa. Jopa 44 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo, että heidän parkissa ollutta autoaan on kolhittu eikä syyllinen jättänyt yhteystietojaan paikalle. 12 prosenttia taas kertoo, että heidän autoaan kolhinut kuljettaja jätti reilusti tietonsa. Noin kolmanneksen (31 prosenttia) vastaajista autoa ei ole kyselyn mukaan koskaan kolhittu parkissa.

Vain 2 prosenttia vastanneista myöntää puolestaan itse kolhineensa joskus jonkin toisen henkilön autoa ja poistuneensa paikalta jättämättä yhteistietojaan. Joka kymmenes (12 prosenttia) kertoo kolhutilanteissa jättäneensä yhteistietonsa, ja 56 prosenttia ei ole koskaan kolhinut toisen parkkeerattua autoa.

”Vaikka suurin osa suomalaisista (85 prosenttia) uskoo, että yhteystietojen jättäminen tai poliisille ilmoittaminen on parkkipaikkakolhun sattuessa pakollista, lakiin kirjoitettu itsekriminointisuoja sallii syyllisen poistumisen kenellekään tapahtuneesta kertomatta. Kehotamme kuitenkin kaikkia reiluun ja vastuulliseen toimintaa: jos kolahtaa, jätä yhteystietosi”, Pentti Oksanen Autoklinikalta toteaa.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Juttua muokattu 2.10. kello 16:25: Lisätty, että kuvan auto ei liity tapaukseen. Kyseessä on kuvituskuva.

Julkaistu: 30.9.2019
5 kommenttia