Mondon valinnat 2019 – nämä maat ja kaupungit kannattaa kokea nyt
Matkailu
Mondon valinnat 2019 – nämä maat ja kaupungit kannattaa kokea nyt
Mitkä paikat ovat nyt nousussa? Mihin kannattaa matkustaa tänä vuonna? Mondon toimitus valitsi 15 parasta kohdetta vuodelle 2019.
Julkaistu 3.1.2019
Mondo
Pohjois-Portugalin suurimmasta kaupungista, Portosta, pääsee kokemaan Dourojoen laaksoa niin risteilyllä, autolla kuin junallakin. Kuva: Getty Images

Dourojoen laakso

Paras hemmottelukohde

Miksi juuri nyt? Haaveiletko Toscanasta, mutta matkailijoiden määrä arveluttaa? Suuntaa Portugalin pohjoisosaan. Dourojoen laaksossa reissaajaa odottavat hyvät viinit, upeat kukkulamaisemat ja pienet kylät, sekä ainakin vielä toistaiseksi hämmästyttävä väljyys.

Alue tunnetaan portviinistään, ja Dourossa onkin mahdollista pysähdellä port­viinitiloilla ja osallistua tuottajien viinimaisteluihin. Tunnelmallista majoitusta on sitäkin tarjolla muun muassa entisillä portviinitiloilla. Laakson tutkimiseen kannattaa yhdistää myös pari yötä Porton kaupungissa, joka toimii porttina alueelle. Keväällä Helsingistä aukeaa Finnairin suora yhteys Portoon, joten myös Dourojoen laakso on aiempaa helpommin saavutettavissa.

Koe ainakin tämä Douron parasta antia on nauttia sen pienistä kylistä ja upeista, kukkulaisista viinimaisemista. Yövy siis alueella ainakin yö tai pari. Parhaiten jokilaaksoa voi kierrellä autolla, mutta junalla ja takseillakin seudun pääsee kokemaan. Jää pois esimerkiksi Pinhãon kauniilla asemalla.

Galician majakkareitillä Espanjassa näkee kallio­maisemien lisäksi paljon hiekkarantoja, kalastajakyliä ja merilintuja. Kuva: Petri Lyytikäinen

Galician majakat

Paras reitti

Miksi juuri nyt? Euroopan upeat rannikot ovat yhä suositumpia vaelluskohteita, ja esimerkiksi Skotlannin North Coast 500 sekä Portugalin Rota Vicentina ovat nousseet maineikkaiksi. Nyt kannattaa tietää Luoteis-Espanjan Galician alueen majakkareitti, Camiño dos Faros. Se on 200 kilometrin taival vanhalta majakalta toiselle komeissa merimaisemissa. Jylhin osa rannikosta tunnetaan kohtalokkaalla nimellä Costa da Morte, onhan sen kareihin aikoinaan haaksi­rikkoutunut monia laivoja.

Majakkareittiä on alettu markkinoida vasta muutama vuosi sitten, joten se on monille espanjalaisillekin vielä tuntematon. Useimmat kävijät valitsevat vaikka pitkään viikonloppuun sopivan pätkän ja nauttivat samalla seudun meriruuista ja mukavista pikkukaupungeista, kuten tunnelmallisesta Pontevedrasta. Tietoja reitistä löytyy verkosta: caminodosfaros.com.

Koe ainakin tämä Rannikolla patikointiin kannattaa yhdistää Santiago de Compostelan pyhiinvaelluskaupunkiin tutustuminen. Mondo kertoo kiinnostavasta kaupungista ja sen lähialueesta lisää tänä keväänä.

Jordan Trail -reitti vie myös Petran raunio­kaupunkiin Jordaniassa. Petraan kuljetaan satojen metrien matka upean Siq-kanjonin pohjalla. Kuva: Annikki Valomieli

Jordan Trail

Paras aktiiviloma

Miksi juuri nyt? Etsitkö ikimuistoista patikointikohdetta? Matkailu Lähi-idässä on vähentynyt alueen kriisien vuoksi, mutta Jordania pysyy suosiossa. Sen uusi houkutus on maan halki kulkeva Jordan Trail -vaellusreitti, joka vie vaikuttaville aavikoille ja historiallisiin nähtävyyksiin. Koko reitti on 650 kilometriä, mutta useimmat kävijät kulkevat lyhyemmän osan.

Reittiä ei ole merkitty maastoon yhtä perusteellisesti kuin Euroopan kuuluisia patikointeja, joten pitkää vaellusta suunnittelevan kannattaa palkata paikallinen opas. Mutta reitistä on tehty verkkosivusto, joka auttaa kohteiden ja majoitusten valinnassa (jordantrail.org).

Jos patikointi ei houkuttele, maisemiin voi tutustua myös pyöräillen tai vuokra-autolla. ­Jordanian tiet ovat melko hyvässä kunnossa.

Koe ainakin tämä Reitin suosituin osuus kulkee Danasta, kanjonin laidalla sijaitsevasta kivirakennusten kylästä, kohti kuuluisaa Petraa. Petran ikivanha rauniokaupunki on todellinen ”pakko kokea”-nähtävyys. Harvassa paikassa voi samalla lailla eläytyä ­kaupunkielämään satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua.

Berliinissä tapahtuu koko ajan uutta, nyt etenkin ruokarintamalla. Kuvassa näköala Neuköllnin katoille. Kuva: Getty Images

Berliini

Paras ruokamatka

Miksi juuri nyt? Berliinin ravintolakenttä on kiin­nostavan muutoksen keskellä. Kaupunki tunnettiin aiemmin edullisesta katuruuasta, kuten döner-kebabeista, currywursteista ja falafeleista, mutta nyt tarjontaa löytyy myös vaativalle herkuttelijalle.

Berliinissä on jo 20 Michelin-tähti­ravintolaa, joiden joukkoon mahtuu esimerkik­si fine dining -kasvisruokaa tarjoava Cookies Cream.

Myös tasokkaan baariruuan ystäville on runsaasti vaihtoehtoja. Testaamiseen arvoinen on suomalais­omisteinen alkuviinibaari Palsta, jossa vierailee säännöllisesti kokkeja eri Pohjois­maiden ravintoloista.

Koe ainakin tämä Runsas vuosi sitten avattu ravintola Ernst on kaupungin ruokapiirien puheenaihe. Sen odotetaan saavan useita tähtiä, kun paikka arvioidaan ensimmäistä kertaa Michelin-oppaassa alkuvuonna.

Ernstin annoksissa näkyvät etenkin japanilaisen keittiön vaikutteet. Voit onnitella itseäsi, jos onnistut saamaan varauksen tähän 12-paikkaiseen pikkuravintolaan, sillä se on jatkuvasti täynnä kuukausia eteenpäin.

Egyptin Punaisenmeren rantakohteissa on yleensä takuuvarma aurinko. Suuria nähtävyyksiä näissä kaupungeissa ei ole, mutta kulttuuria löytyy Kairosta ja Niililtä. Kuva: Getty Images

Egypti

Paras comeback-kohde

Miksi juuri nyt? Egypti on vuoden sisällä palannut näkyvästi suurten matkatoimistojen kohteisiin, ja Suomesta tarjolla on nyt etenkin lomamatkoja Hurghadaan. Se on Egyptille tyypillinen aurinkokohde: siellä on Punaisen meren rannalle kilometrikaupalla siroteltuja hotelleja, joissa voi keskittyä loikoiluun ja nautiskeluun.

Egyptin isoissa all inclusive -hotelleissa on ystävällinen palvelu, ja niiden buffetruuat sekä juomat ovat hygienialtaan yleensä turvallisia. Gourmet-aterioista pitää tavallisesti maksaa lisää. Kulttuuria kaipaavat pääsevät Egyptin ainutlaatuisiin historiakohteisiin Kairoon ja Niilille retkillä – ne vain vaativat rantakohteista lähtiessä paljon bussissa istumista.

Koe ainakin tämä Punainenmeri on koko maailman parhaita paikkoja snorklailuun ja sukeltamiseen. Hienoa on sekin, että Egyptin lomakohteissa ei upeita koralleja ja kaloja nähdäkseen tarvitse olla kokenut polskija. Hotellien rannoilta ja retkistä löytyy lapsille ja vaikka varttuneillekin sopivia mahdollisuuksia tutustua meren aarteisiin.

Ranskan kolmanneksi suurimman kaupungin, Lyonin, nähtävyyksiin lukeutuu Unescon suojelema vanha­kaupunki. Kuva: Getty Images

Lyon

Paras viikonloppukohde

Miksi juuri nyt? Lyon on helposti saavutettavissa Finnairin uuden suoran yhteyden ansiosta. Kaupunki sopii herkuttelijoille, sillä sitä kutsutaan Ranskan epäviralliseksi ruokapääkaupungiksi. Tarjonta ulottuu rennoista kansankuppiloista usean Michelin-tähden instituutioihin, ja lähistöllä sijaitsee hyviä viinialueita. Nähtävyyksiin lukeutuvat muun muassa Unescon maailman­perintökohteeksi valittu vanhakaupunki sekä elokuvan alkuaikoja esittelevä Lumière-instituutti. Päiväretken voi tehdä Alpeille, jonne on tunnin junamatka.

Koe ainakin tämä Bouchoneiksi kutsutaan tuhtia perinneruokaa tarjoavia lyonilaisia ravintoloita. Paikallinen järjestö myöntää niille aitoussertifikaatteja, ja sen sivuilta löytyy serti­fioitujen ruokapaikkojen lista (lesbouchonslyonnais.org). Yksi tunnetuimmista bouchoneista on 1920-luvulla perustettu Le Garet, joka on saanut myös Michelin-oppaan Bib Gourmand -suosituksen. Fiinimpää ruokaa tarjoaa kulinaristien pyhiinvaelluskohde, L’Auberge du Pont de Collonges -ravintola, jonka maineen loi edes­mennyt huippukokki Paul Bocuse.

Senegalin Dakarin kaupungin luona on kiinnostava, historiallinen Goreén saari. Kuva: All Over Press

Senegal

Paras seikkailukohde

Miksi juuri nyt? Länsi-Afrikan Senegal on Afrikan mittapuulla kokoaan suurempi maa. Sieltä löytyy niin kulttuuria, jännittävää urbaania ympäristöä kuin mieleenpainuvaa maaseutua. Senegal on nyt myös edullisimpia väyliä Afrikkaan, kun TAP-lentoyhtiö myy meno-paluulentoja Helsingistä Dakariin usein 360 eurolla.

Dakarista löytyy erilaisia alueita: värikäs, rähjäinen Medina tuntuu aivan toiselta kuin Plateaun hallintokorttelit. Kulttuuriin ja orjuuden historiaan voi tutustua turistien suosimalla Ile de Goréen saarella. Maan musiikki­klubit ovat kuuluisia, ja Dakarissa on Afrikan tunnetuimman artistin Youssou N’Dourin klubi Thiossane – hän on joskus esiintynytkin siellä. Casamancen suisto on maan kauneimpia paikkoja, mutta sinne meno vaatii turvallisuuden varmistamista.

Koe ainakin tämä Saint-Louis on niitä kaupunkeja, joita ei unohda. Sen ydin on Ranskan siirtomaa-aikainen, viehättävästi rapistunut vanhakaupunki. Vieressä on Guet Ndarin köyhä kalastajakylä. Käy Saint-Louisista myös bongaamassa lintuja Djoudjin suojelualueella ja opastetulla retkellä maaseudun kylissä.

Karhuja katsellessa on helppo ymmärtää, miksi eläin on ollut suomalaisille pyhä ja myyttinen: on ihmeellistä, miten niin iso eläin voi liikuskella metsissä ihmisen sitä huomaamatta. Kuva: All Over Press

Suomen eläinsafarit

Paras kotimaankohde

Miksi juuri nyt? Safaria Afrikassa pidetään kerran elämässä -matkana, mutta sellainen voi olla myös Suomessa koettu eläinsafari. Kotimaan ehdottomiin vetonauloihin kansainvälisessäkin mittakaavassa kuuluvat karhusafarit.

Suomi on Euroopan harvoja paikkoja, joissa karhuja vielä elää luonnossa. Safarilla karhuja pääsee katselemaan piilokojuista läpi yön. Erona Afrikan-safareihin onkin se, että eläimiä katsellaan silloin, kun ne ovat aktiivisimmillaan – ei päiväsaikaan niiden lepohetkenä kuumalla savannilla. Osalla karhusafareista voi nähdä samalla susia, jotka tosin ovat karhuja arempia.

Vaikkapa Lieksan erämaassa pääsee katsomaan safarilla myös ahmoja, ja onpa esimerkiksi Pohjanmaalla ja Lapissa tarjolla myös meri- ja maakotka­safareitakin. Juuri nyt, kun moni miettii lentämisen vähentämistä ilmastosyistä, eläin­safarit kotimaassa ovat hieno ja takuulla unohtumaton lomaelämys.

Koe ainakin tämä Karhusafarien parhaat paikat sijaitsevat pohjoisessa, lähellä Venäjän rajaa tai Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä. Varaa kojussa oleskeluun ainakin yksi yö.

Hollannissa vietetään nyt Rembrandtin juhlavuotta. Yövartio on hänen kuuluisin teoksensa. Kuva: Chris Sorensen/Gallery Stock

Amsterdam

Paras kulttuurikohde

Miksi juuri nyt? Amsterdamin museotarjonta on maailmanluokkaa ja paranee koko ajan. Museumpleinin alueen taidekeskittymän kiinnostavia kohteita on vaikkapa pari vuotta sitten avattu ”boutique­museo” Moco, jossa on nähty tähän mennessä muun muassa Banksyn, Andy Warholin ja Roy Lichtensteinin teoksia.

Modernia ja nykytaidetta esittelevään ­Stedelijk-museoon taas valmistui runsas vuosi sitten Rem Koolhaasin AMO-arkkitehti­toimiston suunnittelema laajennus, ja kaupungin keskustaan tuli lokakuussa ekomuotimuseo Fashion for Good.

Lisää nähtävää on luvassa tänä vuonna, kun entiselle telakka-alueelle on määrä avautua maailman suurin katutaidemuseo Lasloods.

Koe ainakin tämä Vuonna 2019 vietetään hollantilaisen taiteilijasuuruuden Rembrandt van Rijnin juhlavuotta, kun tämän syntymästä tulee kuluneeksi 350 vuotta.

Amsterdamin Rijksmuseumin ­suursatsaus All the Rembrandts (15.2.–10.6.) esittelee kaikki museon Rembrandtit ensimmäistä kertaa samassa näyttelyssä.

Eteläisen Keski-Euroopan pikku­valtiossa Sloveniassa voi patikoida upeissa maisemissa, kuten tässä Kranjska Goran seudulla Pisnicajoen mutkassa. Kuva: Jussi Puikkonen

Slovenia

Paras perhekohde

Miksi juuri nyt? Etelä-Euroopan ­pikkuvaltio on helppo ja mukava kohde perheelle, joka pitää liikkumisesta luonnossa. Slovenian suosio on nousussa, koska maa on isompia naapureitaan edullisempi ja tarjoaa silti samanlaisia houkutuksia. Sinne pääsee myös alle kolmen tunnin suorilla lennoilla.

Maan vuoristosta, kuten Triglavin kansallis­puistosta, löytyy niin lyhyitä kuin pidempiä patikointireittejä. Rinteille nousuja voi paikoin helpottaa vaikka käyttämällä köysirataa.

Pääkaupunki Ljubljanan nähtävyyksiin kuuluvat linna, vehreä Tivoli-puisto huvilaitteineen sekä viihdyttävä Illuusioiden museo. Jos kaipaa rantaa, voi hurauttaa Adrianmeren rannikolle. Sen vetonauloja on Piranin kaunis kaupunki. Mondo kertoo lisää Sloveniasta ja sen retkeilykohteista tänä keväänä.

Koe ainakin tämä Sloveniasta löytyy yksi maailman hienoimmista, suurista luolastoista. Postojnan luoliin pääsee jonkin matkaa sisään junalla, ja ajelu niissä tuntuu seikkailulta Sormusten Herran jännittävissä kääpiöiden luolissa.

Pohjois-Italian järviseudulla Alppien jylhät vuorimaisemat kohtaavat vehreän välimerellisen kasvillisuuden. Kuva: Hilxia Szabo / Gallery Stock

Comojärvi

Paras romanttinen kohde

Miksi juuri nyt? Kiinnostus Pohjois-Italian Comojärveä kohtaan kasvaa koko ajan, mistä on osittain kiittäminen siellä viihtyviä maailmanluokan julkkiksia. Alueen maisemat ovat lumonneet esimerkiksi George Clooneyn, joka osti kesäpaikan Laglion kylästä joitakin vuosia sitten.

Järvi sijaitsee Pohjois-Italiassa alueella, jossa Alpit kohtaavat välimerellisen luonnon. Sen ansiosta maisemat lukeutuvat Euroopan kauneimpien joukkoon. Ajattele turkoosista vedestä kohoavia vuoria, palmupuita ja kymmeniä toinen toistaan kauniimpia pikkukaupunkeja täynnä pieniä pastellinsävyisiä taloja. Oma lukunsa ovat satoja vuosia vanhat, hulppeat huvilat ja niiden kauniit puutarhat.

Comojärvi sijaitsee noin 40 kilometriä pohjoiseen Milanosta, josta pääsee järvelle myös paikallisjunalla.

Koe ainakin tämä Upeimmat näkymät löytyvät Comon kaupungista, jossa vuorenrinteeseen rakennettu hissijuna vie Cavourin aukiolta 720 metrin korkeudessa sijaitsevaan Brunaten kylään. Sieltä avautuu päätähuimaava maisema kaupungin yli järvelle.

Teshima Art Museumin ainoa taideteos on lattialla liikkuvat vesipisarat, joiden liikkeiden katseleminen vie lähes meditatiiviseen tilaan. Kuva: Annikki Valomieli

Japanin taidesaaret

Paras unelmaloma

Miksi juuri nyt? Seton sisämeren saaristossa Japanissa sijaitsee vertaansa vailla oleva aarre. Saarista kolme, Naoshima, Teshima ja Inujima, on pyhitetty taiteelle ja sen kokemisen elämykselle. Kolmikosta suurin, Naoshima, käsittää eri puolilla saarta sijaitsevia museoita, joihin voi kävellä tai pyöräillä omin päin. Jokainen niistä on loppuun asti harkittu kokonaisuus ja pitää sisällään maailman ykköstaiteilijoiden töitä.

Esimerkiksi osittain maan alla sijaitsevassa, mestariarkkitehti Tadao Andon suunnittelemassa Chichu-museossa yksi huoneista on pyhitetty Monet’n lummelampi­teoksille. Niinpä museoon kuljetaan Monet’n tauluista tutun, oikean lummepuutarhan läpi.

Inujiman saarella teokset sulautuvat osaksi autioituvaa kylää. Voit piipahtaa vaikka vajaan, jossa on Olafur Eliassonin installaatio. Sesongin ulkopuolella saarilla ei ole vielä tungosta.

Koe ainakin tämä Teshiman saarella sijaitseva Teshima Art Museum on teos jo itsessään. Luonnon ja sisätilan yhdistävää museotilaa voi pitää yhtenä kauneimmista koko maailmassa.

Islannin Länsi­vuonoilla voi kokea maan upeaa luontoa vielä omassa rauhassa, vaikka matkailu Islantiin on ollut suuressa kasvussa. Kuva: Björgvin Hilmarsson

Islannin Länsivuonot

Paras luontokohde

Miksi juuri nyt? Ei ole mikään salaisuus, että Islannista löytyvät maailman kauneimpiin kuuluvat maisemat. Päinvastoin. Asia on jo niin laajasti tiedetty, että osa islantilaisista on sitä mieltä, että matkailijoita on saarella jo liiaksikin.

Jos haluat kokea saaren komeimpia maisemia mutta omassa rauhassa, suuntaa syrjäiselle Länsivuonojen alueelle Islannin luoteisosaan, päivän ajomatkan päähän Reykjavíkista. Alueella voi kokea maan jylhimpiä rannikkomaisemia vielä ilman turistimassoja.

Länsivuonoilla sijaitsevat myös Látrabjargin lintukalliot, jotka ovat Euroopan suurimmat lajissaan. Vilkkaimpaan aikaan kesällä alueella pesii jopa miljoonia lintuja. Joukossa on muun muassa lunneja sekä ruokkeja, joiden kanta on täällä erityisen monilukuinen.

Koe ainakin tämä Länsivuonojen kenties kuuluisin nähtävyys on kymmenen kilometrin pituinen punainen hiekkaranta, Rauðasandur, jolla voi nähdä hylkeitä loikoilemassa – ja hyvällä tuurilla rannalta voi bongata jopa merellä uivia valaita.

Smögen on Ruotsin länsirannikon epävirallinen kesäpääkaupunki. Kuva: All Over Press

Ruotsin länsirannikko

Paras lähiloma

Miksi juuri nyt? Ruotsin länsirannikko on monelle suomalaiselle vielä tuntematon alue, ja nyt onkin hyvä aika tutustua tähän ruotsalaisten rakastamaan paikkaan. Se on mainio kohde etenkin kesäiselle veneily- tai automatkalle. Rannikolla voi pysähdellä idyllisissä kalastajakylissä ja puu­talokaupungeissa, jotka heräävät eloon purjehduskelien alkaessa.

Länsi­rannikolla viihtyvät kesällä myös ruotsalaiset julkkikset ja talouselämän vaikuttajat, joihin voi törmätä esimerkiksi maan suurimmassa vieras­venesatamassa, Marstrandissa. Lomalla kannattaa piipahtaa myös Camilla Läckbergin rikosromaaneista tutussa Fjällbackassa, jossa näyttelijä Ingrid Bergman vietti kesiään. Rannikkoidyllin voi myös yhdistää kätevästi kaupunkilomaan Göteborgissa.

Koe ainakin tämä Smögen on länsirannikon epävirallinen kesäpääkaupunki, jonka rantaravintoloissa herkutellaan ruotsalaisilla ostereilla, hummereilla ja katkaravuilla.

Miami Beach tunnetaan värikkäistä uima­­valvojien torneistaan. Kuva: Maija Astikainen

Miami

Paras rantaloma

Miksi juuri nyt? Art deco -arkkitehtuuristaan tunnettu, valkohiekkainen South Beach. Key Biscaynen vielä rakentamattomat hiekkarannat. Hulppeat luksusresortit ja komeat yleiset uima-altaat. Miamissa lomailijalla on valittavanaan uimapaikkoja runsain mitoin, ja mikä parasta, rantaelämän voi yhdistää suurkaupungin kaikkiin houkutuksiin.

Miamin on sanottu luoneen nahkansa viime vuosina, ja siitä on kuoriutunut kuuma taide­kaupunki. Joka joulukuu nimekästä väkeä vetävät Art Basel -taidemessut, ja kaupungin huippu­museoihin lukeutuu esimerkiksi Herzog & de Meuron -arkkitehtitoimiston suunnittelema nykytaiteen museo Perez. Kaupungin tunnettuun graffitiskeneen kannattaa tutustua trendikkäässä Wynwoodin kaupunginosassa.

Koe ainakin tämä Miamin asukkaista monilla on juuret Karibialla ja Etelä-Amerikassa. Tämä näkyy esimerkiksi ravintolatarjonnassa sekä kaupunginosissa, kuten Pikku-Kuubassa ja Pikku-­Haitissa, missä pääsee myös tanssimaan sikäläisiä rytmejä hauskoilla klubeilla.

Kommentoi »