Mondo Top 50 - nämä ovat matkailijoiden suosikkikohteet 2018
Matkailu
Mondo Top 50 - nämä ovat matkailijoiden suosikkikohteet 2018
Katso suuren matkakyselyn tulokset! Nämä kaupungit, rannat, kotimaankohteet, lentoyhtiöt ja hotellit matkailijat valitsivat parhaiksi vuonna 2018.
Julkaistu 4.10.2018
Mondo

Parhaat kaupungit

The Thames, Lontoo. Getty Images.

1. Lontoo. Kaupunki nappaa kyselyn ykkössijan ensimmäistä kertaa. Löydettävää riittää monelle matkalle. Museouutuuksiin kuuluvat esimerkiksi Victoria & Albert -museon Photography Centre sekä Kew Gardensin maailman suurin viktoriaaninen kasvihuone, Temperate House, joka on avautunut vuosien kunnostuksen jälkeen.

Empire State Building, New York. Lina Tegman.

2. New York. Neljänä peräkkäisenä vuotena ykköskaupungiksi Mondo Top 50 -kyselyssä valittu New York sijoittuu tällä kertaa kakkoseksi. Kaupungin vetovoima on kuitenkin edelleen kova: vastaajat pitävät sitä toiseksi parhaana ravintola- ja nähtävyyskaupunkina maailmassa.

Holzmarktstrassen tori, Berliini. All Over Press.

3. Berliini. Suosikkikaupunki Berliini pitää kolmannen sijoituksensa. Kaupungin kiinnostava historia ja hyvä kulttuuritarjonta keräävät matkailijoilta kehuja. Myös edullisuus moniin muihin Euroopan suurkaupunkeihin verrattuna on plussaa.

Rooma. Getty Images.

4. Rooma. Jos pitäisi valita paras nähtävyyskaupunki maailmassa, Rooma voittaisi. Mondo Top 50 -kyselyyn vastaajat arvostavat Rooman nähtävyyksiä korkeimmalle kaikista kaupungeista. "Rooman historian ja aarteiden äärellä ei voi kuin antautua kerta toisensa jälkeen", arvioi eräs vastaaja.

Barri Gòtic, Barcelona. Getty Images

5. Barcelona. Kaupunki, jossa voi saada kaksi matkaa kerralla: upean kaupunkiloman ja leppoisaa rantaelämää. "Rantaa ja kaupunkia sopivassa suhteessa. Erinomainen sää ja ystävällisiä ihmisiä. Mukava tunnelma", sanotaan arvioissa. Barcelonan sijoitus nousee listalla viime vuodesta yhden pykälän.

Jardin du Luxembourg, Pariisi. Getty Images.

6. Pariisi. Klassikkokaupungin sijoitus putoaa kolme sijaa edellisvuodesta, mutta sen nähtävyyksiä pidetään yhä kolmanneksi parhaana maailman kaupungeista. Myös Pariisin tunnelmaa pidetään ainutlaatuisena, ja ruokakin kerää kehuja. Sen sijaan turvallisuus mietityttää osaa matkailijoista edelleen.

Dubai, Arabiemiraatit. Antti Helin.

7. Dubai. Arbaiemiraattien suosikkikaupunki nousee Mondo Top 50 -listalle ensimmäistä kertaa. Sen majoitusvalikoima arvioidaan kyselyssä kaikkein parhaimmaksi kaupunkien joukosta.

Omoide Yokocho, Shinjuku, Tokio. Getty Images.

7. Tokio. Maailman paras ruokakaupunki sekä paras tunnelma heti Lissabonin jälkeen, kuuluvat matkailijoiden arviot ja pisteet. Eivätkä suomalaiset matkailijat ole arvioissaan yksin: Tokio on tuttu näky maailman ykkösruokakaupunkien listojen kärjessä.

Supertree Grove, Singapore. Gardens by the Bay.

9. Singapore. "Turvallinen, siisti ja toimiva valtio. Suurkaupunki ja silti ihanan vehreää", Singaporea kommentoidaan kysleyssä. Helppous on valttia tässä Aasian miljoonakaupungissa, joka on myös oma valtionsa. Myös ruokaa pidetään Singaporessa erityisen hyvänä.

Los Angeles, Yhdysvallat. Getty Images.

10. Los Angeles. Mondo Top 50 -listan ensikertalainen, Los Angeles, on kuulunut maailman nouseviin kaupunkikohteisiin jo vähän aikaa. "Los Angelesissa parasta oli Hollywood-glamour. Huonointa liikenneruuhkat, joissa sai seisoa useita tunteja päivittäin", kuuluu matkailijan arvio.

Lissabonin söpöjä kaakelitaloja. Kai Kuusisto.

10. Lissabon. Portugalin pääkaupunki on tällä hetkellä valtavassa nosteessa maailman matkailijoiden keskuudessa, ja kipuaa nyt Mondo Top 50 -listallekin ensimmäistä kertaa. Lissabonin tunnelma arvioidaan kyselyssä maailman parhaaksi. Lissabon hurmaa niin kauniilla arkkitehtuurillaan, ihmeellisellä valollaan kuin rennolla tunnelmallaan.

Parhaat rannat

Egadisaaret, Sisilia. Getty Images.

1. Sisilia. Vuoden paras rantakohde, Italian klassikkosaari Sisilia, sopii rantalomailuun, mutta tarjoaa myös kiinnostavaa nähtävää. Matkailijat nostavat hienoina kohteina esimerkiksi tulivuori Etnan, kauniin Taorminan kaupungin ja historiallisen Palermon.

Sanur, Bali. Getty Images.

1. Bali. Indonesian saari vetää matkailijoita niin, että osa kysyy jo, onko saaresta tullut liiankin suosittu. Etelärannikkoa ja Denpasarin ympäristöä lukuun ottamatta monipuoliselta saarelta löytyy yhtä rauhallisempiakin kolkkia. Hittikohde Ubudia voi puolestaan suositella hemmotteluloman lisäksi historiallisista temppeleistäkin kiinnostuneelle.

Rodos. Getty Images.

3. Rodos. Kreikan klassikkokohde on tämän vuoden suuria nousijoita Mondo Top 50 -listalla. Kohteen helppoutta ja mukavuutta arvostetaan, samoin saaren ystävällisiä ihmisiä. Mukava kohde lastenkin kanssa.

Valdemossa, Mallorca. Getty Images.

4. Mallorca. "Sesongin ulkopuolella (marraskuun lopulla) Mallorcalla oli mukava olla, kun ei ollut tungosta", kuuluu yksi kyselyssä annetuista kommenteista. Saaren monipuolisuus hurmaa: pääkaupunki Palma on viehättävä, rantoja ja pieniä kyliä riittää saarella kierrettäviksi. Mallorca tunnetaan myös hyvänä pyöräilykohteena.

Kreeta. Annikki Valomieli.

4. Kreeta. Saari, jossa jokainen voi rakentaa omantyylisensä loman. Kreetalla on rantojen lisäksi tarjolla niin maailmanluokan historiallisia kohteita, kaunista vuoristoa patikoitavaksi sekä tietenkin terveellisyydestään maailmankuulu keittiö, jonka herkuista pääsee nauttimaan.

Puerto Vallarta, Meksiko. Kai Kuusisto.

6. Puerto Vallarta. Uusiin valmismatkakohteisiin kuuluva Meksikon Puerto Vallarta on listan uusia kohteita. Tyynenmerenpuolella sijaitsevan Puerto Vallartan rannoilta kannattaa tehdä retkiä myös viereisen, yli 300 kilometriä pitkän Riviera Nayaritan rannoille ja pikkukaupunkeihin.

Madeira. Getty Images.

6. Madeira. Lomasaarien klassikko pitää pintansa. Madeira on etenkin kauniista luonnosta ja pitkistä kävelyistä hurmaantuvien suosiossa. Saaren upea kukkaloisto ja hienot levadareitit saavat kehuja kyselyssä.

Fira, Santorini. Getty Images.

6. Santorini. Voiko auringonlaskun laskea nähtävyydeksi? Voi, kun kyse on Santorinista. Niin moni kyselyyn osallistunut kehuu Kreikan saarten auringonlaskuja upeaksi elämykseksi. Myös saaren arkkitehtuuri miellyttää matkailijoita.

Side, Turkki. All Over Press.

9. Side. Listan uusi nousija on Turkin Side. Matkailijoiden kommenteissa kehutaan uimarantojen lisäksi turkkilaista ruokaa sekä kohteen lapsiystävällistä ilmapiiriä. Rantalomailun välipäivinä voi tehdä retken vaikkapa lähistön isompiin kaupunkeihin, Antalyaan ja Alanyaan.

Phuket, Thaimaa. Getty Images.

9. Phuket. Thaimaan suosittu lomakohde ja suurin saari saa suitsutusta muun muassa ystävällisistä ihmisistä. Pitkät, valkohiekkaiset rannatkin keräävät kehuja, tosin paikoitellen matkailijoita koetaan olevan jo liiaksikin. Phuket sopii hyvin perheille, sillä myös lapsille löytyy hauskaa tekemistä.

Parhaat kotimaankohteet

Vallisaari, Helsinki. Hanna Koikkalainen.

1. Helsinki. Pääkaupunki Helsinki pitää Mondo Top 50 -listalla kärkipaikkaa jo neljättä vuotta peräkkäin. Vastauksissa nousee muun muassa luonnon läheisyys, kuten Helsingin saaret, joita on avautunut matkailijoille viime vuosina lisää.

Merikeskus Vellamo, Kotka. Jussi Tiainen.

1. Kotka. Jaetulle ykkössijalle Helsingin kanssa yltänyt Kotka kuuluu listan yllättäjiin. Matkailijat arvostavat etenkin kaupungin tunnelmaa, joka nousee kyselyssä parhaaksi kaikista kotimaankohteista. Etenkin kaupungin merellisyyttä arvostetetaan.

Kallavesi, Kuopio. Juha Määttä / Vastavalo.

3. Kuopio. Puijon torni, Väinölänniemen hienohiekkainen uimaranta ja Kallavesi, torin kalakukot ja munkkipossut, loistava valokuvataiteen keskus VB, Pikku-Pietarin puutalokuja. Siinä muutama loistava syy vierailla Savossa.

Oulu. Jari Kurvinen / Vastavalo.

4. Oulu. Etenkin kesäisen Oulun tunnelmasta pidetään vastaajien keskuudessa. Kiitosta saavat muun muassa Nallikarin hieno uimaranta sekä Kesän Saunan kelluva lauttasauna.

Tampere, Kuuma. Konsta Leppänen.

5. Tampere. Kaupunki on tehnyt viime vuosina uutta nosua muun muassa ruokakaupunkina. Myös vanhat suosikit, kuten Tampereen vankka perinne teatterikaupunkina, mainitaan kaupungin plussina Mondo Top 50 -kyselyssä.

Levi. Visit Finland.

5. Levi. "Helppo kohde talvikohteen etsijälle. Hyviä ravintoloita, paljon majoitusvaihtoehtoja, hyvä tunnelma ja rinteet. Välillä väkeä on tungokseen asti." Muun muassa näin sanotaan Mondo Top 50 -osallistujien vastauksissa Suomen suurimpiin hiihtokeskuksiin kuuluvasta Levistä.

Turku, Ravintola Nooa. Christian Juup / Visit Turku.

7. Turku. Viihtyisä kaupunkimiljöö Aurajoen rannalla. Turun linna ja muut kaupungista löytyvät historiakohteet. Lyhyt etäisyys lasten suosikkikohteeseen Muumimaailmaan. Muun muassa näitä asioita arvostetetaan Turun-lomassa.

Lahti, satama. Visit Lahti.

8. Lahti. Salpausselän Urheilukeskus hyppyrimäkineen on tuttu kaikille talviurheilun ystäville Suomessa. Mutta tiesitkö, että hyppyrimäen juurella on kesäisin maauimala, ja vieressä on äskettäin remontoitu Hiihtomuseo? Lahden satama-alue ja sen Sibelius kuuluvat myös kaupungin pääkohteisiin.

Porvoo. Julia Kivelä / Visit Finland.

9. Porvoo. Suomen romanttisimpiin kaupunkeihin kuuluva Porvoo tunnetaan tietysti kauniista, vanhasta puutalokeskustastaan. Se on myös erinomainen ruokakaupunki ja tarjolla on boutiquemajoitusta. Oiva viikonlopun miniloman kohde.

Lappeenranta. Visit Lappeenranta.

10. Lappeenranta. Listan ensikertalainen, Saimaan rannalla sijaitseva Lappeenranta, on kokenut pienen renessanssin, kun kaupungin kulttuurielämä on virkistynyt viime vuosina. Kaupungin päänähtävyyksiin kuuluu idyllinen, vanha Linnoitus, mistä aukeavat näkymät Lappeenrannan satamaan.

Parhaat hotellit

1. Radisson Blu Sky, Tallinna. Vuoden parhaaksi hotelliksi arvioitu Radisson Blu Sky sai kehuja erityisesti palveluistaan. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä Tallinnan vanhastakaupungista.

2. Valamar Collection Dubrovnik President Hotel, Kroatia. Suosikkikohde Dubrovnikissa kauniissa maisemissa, meren äärellä sijaitseva Valamar-hotelli saa Mondo Top 50 -kyselyyn vastaajilta erinomaisen arvion huoneistaan ja palveluistaan.

3. Riu Vistamar, Gran Canaria. Matkanjärjestäjän valmismatkavalikoimiin kuuluva all inclusive -hotelli Riu Vistamar sijaitsee Gran Canarian lounaisosassa, Puerto Ricossa. Myös Riu Vistamarista avautuvat upeat merinäköalat, ja tarjolla on lomaohjelmaa.

4. Mitsis Alila Resort & Spa, Rodos. Falirakin rannan tuntumassa sijaitseva hotelli on täyden palvelun all inclusive ja suomalaisten valmismatkavalikoimissakin. Hotellin huoneet ja palvelut saavat erinomaiset arvosanat Mondo Top 50 -vastaajilta.

5. Swissôtel Tallinn, Tallinna. Hotellien listalla Tallinnalla on vahva edustus, sillä kymmenestä parhaaksi arvioidusta hotellista peräti neljä on Tallinnassa. Swissôtel on menestynyt Mondo Top 50 -kyselyssä aikaisemminkin.

5. Nordic Hotel Forum, Tallinna. Useana vuonna kyselyssä kymmenen parhaan hotellin joukkoon yltänyt Nordic Hotel Forum on Mondo Top 50 -kyselyn kestosuosikkeja. Parhaat arvosanat saa hotellin sijainti Rotermannin korttelin ja Viru-keskuksen välissä.

7. My City Hotel, Tallinna. Kauniissa, vanhassa rakennuksessa Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevassa My City -hotelli on moniin hotelleihin verrattuna pienehkö, 68 huonetta. Tunnelmaa hotellivieraille luodaan sisustuksessa käytetyillä taideteoksilla sekä jazzmusiikilla, joka soi yleisissä tiloissa.

7. Zafiro Palace Alcudia, Mallorca. Alcudiassa, Mallorcan saaren pohjoisosassa sijaitseva Zafiro Palace löytyy useammankin suomalaisen matkanjärjestäjän valikoimista. All inclusive -hotellissa on muun muassa kolme ulkouima-allasta ja yksi sisäallas. Lapsillekin on paljon palveluita.

9. Sunwing Fañabé Beach, Teneriffa. Kanariansaaren etelärannikolla sijatseva hotelli on palkittu saarten parhaana perhehotellina. Lapsille ja nuorille suunnatun tekemisen lisäksi tarjolla on esimerkiksi kuntosali ja spa-osasto vanhemmille.

10. Hotel SP34, Kööpenhamina. Tanskalaisen tyylikkäässä, modernissa hotellissa on valittavana eri tasoisia huoneita. Kaikille niille yhteinen hauska pieni palvelu on fitness kit eli kuntoilupaketti. Jokaisesta huoneesta löytyvät painot, kuminauha ja joogamatto. Aamiaiseksi on tarjolla – tietenkin – luomua.

10. Villa Arcadio Hotel & Resort, Gardajärvi. Tunnelmallisessa, entisessä 1700-luvun luostarissa sijaitseva hotelli. Uima-altaalta avautuvat upeat näkymät Gardajärvelle, ja tarjolla on myös hemmottelupalveluita. Salòn kaupungin historialliseen keskustaan on matkaa 2,5 kilometriä.

10. Swell Boutique Hotel, Kreeta. Rethymnonissa toimiva hotelli sijaitsee aivan hiekkarannan äärellä. Parhaaksi hotellin ominaisuuksista Mondo Top 50 -kyselyyn osallistujat arvioivat hotellin huoneet.

Parhaat lentoyhtiöt

Doha, Qatar. Getty Images.

1. Qatar Airways. Parhaaksi lentoyhtiöksi tänä vuonna Mondo Top 50 -kyselyssä valittu Qatar Airways operoi lentojaan Helsingistä Dohan kautta laajalti eri puolille maailmaa. Myös arvostetussa Skytrax-lentoyhtiövertailussa Qatar menestyi ja sijoittui tänä vuonna toiseksi.

2. Turkish Airlines. Aiempina vuosina listan kärkipaikkaa hallinnut Turkish Airlines tipahtaa tänä vuonna yhden pykälän alaspäin. Vastaajat antoivat kiitosta erityisesti lentoaikataulussa pysymisestä. Myös koneen tarjoilu koetaan hyväksi.

3. KLM Royal Dutch Airlines. KLM pitää viime vuotisen sijoituksensa kolmannella paikalla. Palvelu koneessa saa parhaat arvosanat, mutta myös aikataulussa pysyminen arvioidaan hyväksi.

4. Finnair. Jopa kolme pykälää viime vuodesta noussut Finnair loistaa erityisesti aikataulussa pysymisessä. Kotimaisuus, turvallisuus ja henkilökunnan ystävällisyys keräävä myös kehuja.

5. Thomas Cook Airlines Scandinavia. Lomalentoja tekevä Thomas Cook onnistuu parhaiten aikataulussa pysymisessä. Sen sijaan lentomukavuudessa se ei arvioiden mukaan loista.

6. Aegean Airlines. Kreikan lentoyhtiö Aegean Airlines lentää Helsingin ja Ateenan väliä. Aiemmin kesäsesongin aikaan tarjottu yhteys laajenee nyt ympärivuotiseksi.

6. Lufthansa. Tuttu saksalainen lentoyhtiö putoaa listalla yhden sijoituksen viimevuotiseen verrattuna. Eniten kiitosta saavat lentomukavuus sekä palvelu koneessa. Huonoimmaksi koetaan koneen tarjoilu.

8. Cathay Pacific. Kansainvälisen lentoyhtiöiden paremmuuta arvioivan Skytrax-listan kärkisijoilla usein keikkunut Cathay Pacific laskee Mondo Top 50 -listalla peräti neljä sijaa. Mutta silti esimerkiksi koneen tarjoilu arvioidaan lentoyhtiöiden kolmanneksi parhaaksi.

8. Qantas. Australialainen Qantas tunnetaan korkeasta laadustaan. Mondo Top 50 -kyselyyn vastaajat arvioivat parhaaksi luotettavan aikataulun sekä palvelun koneessa.

8. Icelandair. Monille kätevänä yhteytenä Islantiin sekä Pohjois-Amerikan lennoilla stop over -mahdollisuuden tarjoamisesta tunnettu Icelandair saa kiitosta palvelustaan, mutta pärjää heikoimmin koneen tarjoilussa. Viime vuodesta pudotusta on tullut kolme sijaa.

Kommentoi »