Apu

Molière ei ollutkaan huijari – 1600-luvun hittikirjailija kirjoitti itse näytelmänsä, sanoo tuore tietokoneanalyysi

Molière ei ollutkaan huijari – 1600-luvun hittikirjailija kirjoitti itse näytelmänsä, sanoo tuore tietokoneanalyysi
Molièrea alettiin epäillä 1900-luvun alkupuolella siitä, ettei hän olisikaan itse kirjallisten tuotostensa takana.

Molière eli Jean-Baptiste Poquelin (1622–1673) oli ranskalainen näytelmäkirjailija, näyttelijä ja ohjaaja, joka tunnetaan erityisesti komedioistaan. Akateemisessa maailmassa alkoi 1900-luvun alussa herätä epäilys siitä, ettei Molière kirjoittanut itse teoksiaan.

Molière vietti suuren osan ajastaan kiertävänä näyttelijänä, joka alkoi yhtäkkiä 40-vuotiaana julkaista mestariteoksia. Tutkijat eivät myöskään ole koskaan löytäneet alkuperäistä, Molièren signeeraamaa käsikirjoitusta.

Haamukirjoittajaksi on esitetty ranskalaiskirjailija Pierre Corneillea, joka oli Molièren aikalainen, mutta tätä kouluttautuneempi, kertoo ScienceMag.org.

Uusi ranskalaistutkimus vertasi Molièren, Corneillen ja kymmenen muun 1600-luvun kirjailijan komedioita kielitieteellisen tietokoneohjelman avulla. Se analysoi tekstejä muun muassa sanaston, riimitysten, sanamuotojen, sidesanojen ja kieliopillisten rakenteiden suhteen. Tietokone ryhmitteli yhteen tekstit, joilla oli samanlaisia kielellisiä piirteitä.

Molièren ja Corneillen tekstit päätyivät vertailussa eri ryhmiin ja kauas toisistaan kaikissa kielellisten piirteiden vertailuissa. Tämä vakuutti tutkijat siitä, että Molière kirjoitti itse näytelmänsä.

Julkaistu: 29.12.2019
Kommentoi »