Christoffer Taxell: ”En oppinut reserviupseerikoulussa johtajaksi – vaan partiossa”
Johtajuus
Christoffer Taxell: ”En oppinut reserviupseerikoulussa johtajaksi – vaan partiossa”
75 vuotta täyttävä Christoffer Taxell kertoo partion opettaneen yhteistyön merkityksen. Se vaikuttaa hänen mukaansa ratkaisevasti siihen, kuka menestyy.
9.2.2023
 |
Apu

Christoffer Taxell sanoo olevansa pikemminkin juristi kuin poliitikko tai yritysjohtaja. Juristin koulutuksen saanut turkulainen on silti tehnyt paljon sekä yrityselämässä että kotimaan politiikassa. Jälkimmäisestä hän omien sanojensa mukaan ”tajusi” luopua jo 30 vuotta sitten.

Nuori Toffe sai tulevaan uravalintaansa vaikutteita vanhemmiltaan. Molemmat olivat juristeja: isä oli oikeustieteiden professori ja äiti hovioikeudenneuvos, työssään ensimmäisiä naispuolisia Suomessa. Äidillä ei ollut omaa työhuonetta, joten työt seurasivat usein mukana kotiin. Poika seurasi vieressä autokolareiden selvittelyä.

– Mielestäni se oli jännittävää työtä. Kansakouluikäisenä päätin, että minustakin tulee juristi.

Vuonna 1975 kansanedustajaksi valittu Taxell ehti kantaa sekä oikeus- että opetusministerin salkkuja. Mauno Koivistosta Taxellille jäi hyvä käsitys.

– Yleinen kuva hänestä on varsin oikea, mutta se unohdetaan usein, että hän oli varsin temperamenttinen ja joskus myös itsepäinen.

Myöhemmin Martti Ahtisaari myönsi Taxellille ministerin arvonimen. Luovuttuaan politiikasta 90-luvun alussa Taxell sai tilaisuuden nousta talouselämän huipulle. Pesti Partek-konsernin johdossa kesti 12 vuotta.

Tulosta tehdään rakentamalla luottamusta toisiin ihmisiin. Harva ihminen saa yksin mitään aikaan.

Taxellilta on usein kysytty, millainen on hyvä johtaja.

– Moni sanoo, että hyvä johtaja on käynyt reserviupseerikoulun. Minäkin olen käynyt, mutta siellä en oppinut johtamisesta mitään. Opin johtajaksi partiossa. Yksi tärkeimmistä saamistani kunnianosoituksista on kunniapartiolaisuus.

Partio on opettanut Taxellille myös yhteistyön merkityksen. Se vaikuttaa hänen mukaansa ratkaisevasti siihen, kuka menestyy ja kuka ei.

– Sekä politiikassa että bisneksessä tulos ratkaisee. Tulosta tehdään rakentamalla luottamusta toisiin ihmisiin. Harva ihminen saa yksin mitään aikaan.

Taxell on edelleen mukana yksittäisissä luottamustehtävissä ja pörssiyhtiö Ålandsbankenin hallituksessa. Luottamustehtävistä tärkein on Turunmaan saariston säätiön hallituspaikka.

– Tavoitteena on elävä saaristo. Moni siitä puhuu, mutta harva tekee mitään.

Christoffer Taxell

  • Syntynyt: 14. helmi­kuuta 1948.
  • Ura: ylioppilas Suomen vanhimmasta koulusta (Turun katedraalikoulu), oikeustieteen kandidaatti vuodelta 1972, kansanedustaja 1975–1991 (RKP), Partekin toimitusjohtaja 1990–2002.
  • Perhe: vaimo ja kaksi tytärtä.

Kommentoi »