Enterorokko eli suu- ja sorkkatauti voi viedä aikuisen sairaalahoitoon – Syksy on virustartuntojen sesonkia
Terveys ja hyvinvointi
Enterorokko eli suu- ja sorkkatauti voi viedä aikuisen sairaalahoitoon – Syksy on virustartuntojen sesonkia
Enterorokko on lastentautien pikkujättiläinen, joka saa miehen kyyneliin. Lievimmillään virus aiheuttaa pientä yskää, mutta pahimmillaan se voi kaataa aikuisen vuoteeseen, ja jopa sairaalahoitoon.
2Kommenttia
Julkaistu 2.10.2019
Apu

ENTEROROKKO. Päiväkotien ja koulujen aikataulut määrittävät monin tavoin lapsiperheiden arkea. Kesälomien päätyttyä lähikontaktissa innokkaasti reuhaavat jälkeläiset vaihtavat kuulumisten lisäksi bakteereja, viruksia ja jopa pieniä loiseläjiä.

Lukuvuoden tautisesongin aloittaa loppukesällä ja syksyllä ajoittain epidemiaksi yltyvä enterovirus. Usein lieviä ylähengitystieoireita aiheuttavalla viruksella on myös vaietumpi puolensa: ihmisten suu- ja sorkkataudiksi kutsuttu enterorokko, joka saattaa kaataa isonkin ihmisen pitkäksi aikaa vuodelepoon.

Tohtori Google kertoo enterorokon vaikeimmista muodoista kärsineiden ihmisten sairastaneen pahimmillaan kuukausien ajan. Joillakin enterorokon aiheuttamat rakkulat jaloissa ovat tehneet kävelystä mahdotonta. Yleistä on myös kynsien irtoaminen ärhäköiden rakkulamuodostelmien vuoksi.

Hoidoksi enterorokkoon tarjotaan teetä ja sympatiaa. Enterovirusten aiheuttamille infektioille ei ole parantavaa hoitoa, joten taudin iskiessä sairasvuoteella oleskelu kannattaa tehdä mahdollisimman mukavaksi, ja asennoitua siihen, että aika on ainoa toimiva hoitomuoto.

Enterovirus sietää käsidesiä – oireet rajuimpia aikuisilla

Johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vahvistaa enterovirusten ilmentävän olemistaan moninaisin tavoin. Väestön keskuudessa liikkuvat yli 100 erilaista virustyyppiä saattavat vaikuttaa potilaisiin hyvin yksilöllisesti.

Savolainen-Kopra kertoo kuitenkin olevan näyttöä siitä, että mitä vanhemmalla iällä johonkin enterovirustyyppiin ensimmäisen kerran sairastuu, sen voimakkaammin se voi myös oirehtia. Pahimmillaan suun ja nielun kivuliaat rakkulat voivat ajaa syömättömän potilaan sairaalahoitoon.

Enterovirukset ovat helposti tarttuvia ja tartuntatapoja on useita, joten paikalliset epidemiat saattavat kuitenkin olla yleisiä. Paras tapa ehkäistä tartuntaa on hyvä käsihygienia. Savolainen-Kopra korostaa saippuan ja vesipesun tärkeyttä.

– Alkoholia sisältävät käsihuuhteet eivät pysty rikkomaan enteroviruksen rakennetta. Tässä virus muistuttaa vatsatautiepidemioita aiheuttavaa norovirusta.

Korostettua käsihygieniaa tulisi pitää yllä myös rakkulaisen vaiheen mentyä ohitse. Enteroviruksia saattaa erittyä ulosteisiin vielä useita viikkoja tartunnan jälkeen.

Rakkulaisessa vaiheessa kannattaa Savolainen-Kopran mukaan välttää vastasyntyneiden vauvojen ja immunipuutoksista kärsivien ihmisten koskettelua.

Vaikka enterovirus luokitellaan suhteellisen vaarattomaksi taudinaiheuttajaksi, se on yhdistetty 1. tyypin diabeteksen puhkeamiseen. Tästä johtuen myös Suomessa on meneillään tutkimusprojekti rokotteen löytämiseksi tiettyjä enteroviruksia vastaan.

Enterorokko: Kokemusasiantuntijan kommentti

Rokkotaudin sairastaminen 47-vuotiaana on nostalginen ja mielenkiintoinen kokemus.

Esikouluikäiseltä pojalta tarttunut tauti otti luulot pois heti ensimmäisinä tunteina: kokovartalohorkkaa aiheuttanut kuumeilu kesti rapiat kaksi vuorokautta, ja sen jälkeen alkoi vasta varsinainen sairastaminen.

Suun ja nielun rakkulat hankaloittivat syömistä usean päivän ajan. Sormenpäät olivat yhtä isoa rakkulaa ja peiliin katsoessa huomio kiinnittyi harmaantuvan julkisivun sijaan elähdyttävän kirkkaanpunaisiin pilkkuihin.

Yleistä vointia kuvasi vielä pari viikkoa infektion alkamisesta sairaudentunne. Sipulia monikerroksisuudellaan muistuttava tauti kuori mennessään ihon käsistä, jaloista ja päänahasta.

Sormenkynnet lähtenevät vielä ennen viimeisiä muuttolintuja.

2 kommenttia