Apu

Teneriffa: Kukkaloistoa, tulivuoria ja vaellusreittejä

Teneriffa: Kukkaloistoa, tulivuoria ja vaellusreittejä
Teneriffa on lumoava luontokohde ja vaeltajan paratiisi, jossa riittää nähtävää ja etäisyydet ovat pienet. Ota suunta kohti pikkukaupunkeja ja heittäydy kyläjuhliin!
Julkaistu: 10.2.2019

Vaella Anagan satu­metsässä

Pakkaa reissuun mukaan tukevat vaelluskengät tai pitäväpohjaiset juoksukengät ja nauti Anagan luonnonpuiston uskomattoman kauniista, vihreästä peikkometsästä. Puiden runkoja peittää riippuva sammal ja saniaisten suuret kämmenet huojuvat kuin valmiina kaappaamaan vaeltajan syleilyynsä.

Anagaan on noin tunnin ajomatka Puerto de la Cruzista tai La Lagunasta. Maastopolku alkaa koillisessa sijaitsevan Mirador Cruz del Carmenin vierailukeskukselta. Sukella puun kokoisten kanervien ja polkua reunustavien laakeripuiden alta kohti reittiä, joka mutkittelee läpi metsän.

Vaellusreittejä voi valita reitin pituuden ja vaikeusasteen mukaan. Jos kärsit korkean paikan kammosta, selvitä onko reitillä hurjia nousuja ja pudotuksia. Buukkaa reitille asiantunteva vaellusopas, saat samalla tietoa metsistä, kasveista, geologiasta ja elämästä saarella.

Saaren koillisosassa sijaitsevan Anagan luonnonpuiston vaellusreitit kulkevat uskomattoman kauniin satumetsän suojassa. Valitse reitti kunnon mukaan.

Kaapelivaunulla Teiden huipulle

Tulivuoren rinteen nouseminen laavakivistä polkua pitkin saa hengästymään. Lähes neljäntuhannen metrin korkeudessa ilma on raikasta – ja ohutta. Teide on Kanarian saarten ja koko Espanjan korkein huippu. Jo automatka Teidelle on maisemiensa vuoksi elämyksellinen: palmujen, kanariantraakkipuiden ja banaaniviljelmien värittämä maisema muuttuu vähitellen laakeripuumetsäksi, mäntymetsäksi, sitten puut antavat tilaa matalille pensaille. Vähitellen ollaan laavakivimaisemassa, jossa ei ole mitään vihreää.

Auto kiipeää kiemurtelevaa tietä ylöspäin, korvat naksuvat ja vesipullo litistyy. Kun autotie loppuu, köysirata jatkaa vielä noin 3,5 kilometrin korkeuteen, jonne se kuljettaa kahdeksassa minuutissa. Tuulisella säällä kaapelivaunut eivät kulje. Teideä ympäröivä kansallispuisto on suojeltu, joten hiihtokeskuksia ei ole, eikä huipulle voi kiipeillä ilman lupaa. Kiipeilijöiden määrä on rajoitettu, ja lupa on varattava hyvissä ajoin.

Kun sää on selkeä, näkymät Teideltä ovat mahtavat. Ympäröivä valtameri on lähes neljä kilometriä syvää ja vesi helmeilee kirkkaana.

Hurmaannu pikku­kaupungeista

Kun haluat tutustua Teneriffan aitoon elämänmenoon, suuntaa kohti idyllisiä pikkukaupunkeja. Koillisosassa sijaitseva La Laguna on Teneriffan entinen pääkaupunki ja Unescon maailmanperintökohde. Rakennukset ovat vanhaa espanjalaista siirtomaatyyliä mäntypuusta veistettyine parvekkeineen ja viihtyisine sisäpihoineen.

Tunnelmallinen kaupunki on täynnä elämää. Houkuttelevat myymälät sekä viihtyisät ravintolat ja kahvilat reunustavat kävelykatuja. Turistirihkamaa ei näy missään.

La Orotava sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Puerto de la Cruzista. Kaupungin ylpeys on – historiallisten rakennusten lisäksi – 1700-luvulla perustettu kasvitieteellinen puutarha La Hijuela del Botánico, jossa voi ihailla eksoottisia kasvilajeja.

Satamakaupunki Garachico sijaitsee noin 40 kilometriä länteen Puerto de la Cruzista. Vilkas kauppasatama on kokenut ruttoja ja tulipaloja, ja se on kertaalleen jäänyt laavavirran alle. Nyt kaupunki elää uutta kukoistustaan. Tee päiväretki tai majoitu hurmaaviin pikkuhotelleihin.

Pohjoisosassa sijaitseva La Orotava tunnetaan vanhasta siirtomaa-arkkitehtuuristaan ja kasvitieteellisestä puutarhastaan.

Viiniä ja kotiruokaa

Marraskuun viimeisenä päivänä korkataan vuoden viinisato ja julistetaan viinifestarit avatuksi. Silloin maajussit avaavat takapihalleen tai autotalliinsa ravintolan, joissa he tarjoavat kotiruokaa ja oman tarhan viiniä. Nämä guachinche-ravintolat ovat auki maaliskuulle, tai niin kauan kuin viiniä riittää.

Tyypillisen guachinche-ravintolan pöydät on päällystetty kerniliinalla, jokainen tuoli on erilainen ja astiat vähän sitä, mitä kaapeista on löytynyt. Tarjolla on esimerkiksi vuohenjuustoa, paahdettua possua, kania tai vuohenlihaa perunoiden kera, kikhernepataa tai suurustettua lihapataa ja kauden kasviksia. Nykyisin guachinche-ravintoloillekin on oma byrokratiansa, ja jotkut ovat halunneet vähentää kotikutoisuuttaan.

Tapana on kiertää sunnuntailounaalla useassa guachinchessa. Jokaisessa paikassa nautitaan yksi ruokalaji: kierros alkaa puolelta päivin ja loppuu neljältä. Guachinche-ravintolan löytää seuraamalla itsetehtyjä tienviittoja tai kysymällä paikallisilta.

Teneriffan pohjoisosassa valmistetaan myös laatuluokiteltuja viinejä, mutta vientiin niitä ei riitä. Saaren viineihin voi tutustua Santa Cruzissa sijaitsevassa viinimuseossa Casa del Vinossa, jonka yhteydessä on myös viinimyymälä ja viehättävä ravintola.

Ryppyperunoita on maistettava ehdottomasti! Kalaa on Teneriffalla tarjolla paljon.

Kasvimaiden ­kauneimmat

Ihmeköynnökset (Bougainvillea) loistavat fuksian, punaisen ja oranssin eri sävyissä katujen varsilla. Helokolibrikukka (Strelitzia reginae) kurkottelee muiden kasvien keskeltä kuin paratiisilintu. Kuningatarneidonkielen (Echium wildpretii) punainen jättiläiskukinto kohoaa ylpeänä kohti aurinkoa. Erimuotoiset kaktukset kukkivat kaikissa väreissä.

Orotavan laakson banaaniviljelmät tuottavat edelleen jättiosan vientieuroista. Myös mangot, papaijat ja avokadot ovat saaren omaa tuotantoa.

Teneriffan viljelykasvien kuningas on kuitenkin peruna. Kukapa ei olisi maistanut herkullisia, runsaassa merisuolassa keitettyjä papas arrugadas -ryppyperunoita? Paikalliset paneutuvatkin perunoihinsa hartaalla kunnioituksella. Saarella myydään 29 perunalajiketta, mutta pottujen Rolls Royce on Papa Negra. Se on mustakuorinen pieni herkku, jonka kilohinta on lähes yhdeksän euroa.

Viehättävä pikkukaupunki Garachico sijaitsee luoteisrannalla. Sen satama on kertaalleen hautautunut laavaan 1700-luvulla.

Heittäydy mukaan ­kyläjuhliin

Teneriffalla juhlitaan vähän väliä. Aina on joku kyläjuhla, sadonkorjuujuhla, markkinat tai festivaali. Vähintään kylän kirkon suojeluspyhimyksen kunniaksi on meneillään juhlallinen kulkue.

Saarella elämä on yhteisöllistä ja kuulumisia vaihdetaan kaikkien kanssa. Perinteet ovat voimissaan ja oman juuret tunnetaan: täällä ei olla Kanarian saarilta tai Teneriffalta, vaan jostain tietystä kylästä tai kaupungista.

Tapahtumiin tuodaan mukana jotain ruokaa, jota jaetaan muiden juhlijoiden kanssa.

Jos mitään juhlaa ei ole, niin oman kantakuppilan sunnuntailounaalle otetaan ainakin omat soittimet mukaan ja nostetaan tunnelma kattoon!

Yhteisöllisyys ja kyläjuhlat kuuluvat Teneriffan arkeen. Se näkyy kaduilla kulkueina, joihin osallistutaan asiaankuuluvasti pukeutuneena.

Ota auto alle

Teneriffalla etäisyydet ovat pieniä ja tiet hyviä – vaikkakin Teideltä lasku voi olla kiemuraista. Maisemat ja kylät muuttuvat ihan toisenlaiseksi jo lyhyen ajomatkan päässä.

Bussiverkosto kattaa koko saaren. Bussissa voi maksaa kertamaksun, mutta lehtikioskeissa myytävä bono-bus-kortti on paljon kätevämpi ja puolet edullisempi.

Taksikyyti on halpaa. Kolmella eurolla pääsee jo muutaman kilometrin matkan kaupungilta hotellille.

4 × syö

1 Restaurante y Tasca

Laaturavintola viinimuseon yhteydessä Santa Cruzissa.

2 Mirador de Garachico

Viehättävä ravintola Garachicon kaupungissa. Teneriffan parhaita raaka-aineita modernilla tyylillä.

Calle Francisco Martinez de Fuentes 17, Garachico.

3 Parador de las ­Cañadas del Teide

Nauti lounas tunnelmallisessa vuoristohotellissa.

4 Casa Santiago

Maalaisravintola Anagassa. Sunnuntailounaalla tunnelma on katossa, kun paikallinen bändi soittaa ja laulaa.

Ctra. General Taganana 79, Cruce Roque Negro- Afur, Anaga.

Teneriffa

  • Asukasluku noin 900 000.
  • Saaren suurin kaupunki on Santa Cruz.
  • Koko Espanjan korkein huippu Teide on 3 718 m korkea.
  • Aikaero Suomeen on –2 tuntia.
  • Hintataso on edullinen alhaisen veron vuoksi.
  • Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Teneriffalle, lentoaika on noin 6,5 tuntia.
Kommentoi »