Onko Suomessa enemmän lintuja kuin ihmisiä? – Mistä kasvukivut johtuvat? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Puheenaiheet
Onko Suomessa enemmän lintuja kuin ihmisiä? – Mistä kasvukivut johtuvat? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä selvitetään lintujen määrää Suomessa, ankeriaiden sähköisiä puolustusmekanismeja sekä kasvukipujen syitä.
8.5.2021
 |
Apu

”Tätini väittää, että Suomessa on enemmän lintuja kuin ihmisiä. Onko totta?”

Toimitus vastaa: Totta on! Suomen runsaslukuisin lintulaji on pajulintu. Tuoreimman lintuatlas-­kartoituksen mukaan ­Suomesta ei juuri löydy sellaista 10 km × 10 km:n kokoista maa-aluetta, jossa lajia ei tavattaisi, kertoo eläinfysiologian emeritus­professori Esa Hohtola Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimus­yksiköstä. Yhteensä pajulintuja pesii Suomessa jopa 11 miljoonaa paria, eli ­pelkästään pajulintuja on noin neljä kertaa enemmän kuin ihmisiä. Suomessa on havaittu 479 luonnonvaraiseksi ­luokiteltua lintulajia.

”Onko muka totta, että ankerias voi antaa sähköiskun?”

Toimitus vastaa: Ankeriaat ovat tosiaan ihmeellisiä eläimiä! Aiemmin sähkö­ankeriaslajeista tunnettiin vain Amazonian alueella Etelä-Amerikassa elävä Electrophorus electricus.

Hiljattain tutkijat löysivät kuitenkin Amazoniasta kaksi uutta sähköankeriaslajia, joista Electrophorus voltai voi tuottaa jopa 860 voltin sähköiskun, kertoo Guardian. Esimerkiksi suomalaisissa kodeissa sähköverkon jännite on 230 volttia. Sähkö­ankeriaan isku tekee kipeää ja aiheuttaa ­pistelyä, mutta ei ole ­ihmiselle vaarallinen.

”Mistä kasvukivut johtuvat?”

Toisin kuin usein luullaan, kasvukivut jaloissa eivät varsinaisesti liity lapsen kasvuun tai kasvupyrähdyksiin. Kasvukipuja ei ole vauvoilla tai murrosiässä, jolloin lapset yleensä kasvavat nopeasti. Tutkimuksissa ei ole saatu varmuutta kasvukipujen syistä, mutta jalkojen ajoittainen särkeminen vaikuttaa olevan jossakin määrin perinnöllistä.

Kasvukipuja on yleensä liikunnallisilla ja aktiivisilla lapsilla. Kipu liittyy siis enemmänkin rasitukseen, ­ja särkyä voi esiintyä esimerkiksi jalkapalloharjoitusten jälkeen.

Kysyjä: Tobias, 8

Vastaaja: Lastentautien ja lasten reumatologian erikoislääkäri Kristiina Aalto.

Kommentoi »