Apu

Missä on kääpiöpinseri Romeo? Kotoaan kadonnut koira käynnisti kansanliikkeen − toimi näin, jos lemmikkisi katoaa

Missä on kääpiöpinseri Romeo? Kotoaan kadonnut koira käynnisti kansanliikkeen − toimi näin, jos lemmikkisi katoaa
Vapun alla kotoaan kadonnut kääpiöpinseri Romeo on yhä kadoksissa laajoista etsinnöistä, Facebook-ilmoituksista ja etsijäkoirien avusta huolimatta. Perhe toivoo saavansa rakkaan lemmikin tavalla tai toisella takaisin kotiin.
Julkaistu: 30.6.2022

Huhtikuun lopussa keravalainen Minna Jakonen lähti aamulla töihin miehensä kanssa ja perheen lapset suuntasivat kouluun. Tavallinen perjantai muuttui kuitenkin koiranomistajan painajaiseksi, kun tytär palasi kotiin puolenpäivän aikaa ja huomasi takaoven olevan sepposen selällään. Perheen kääpiöpinseriä Romeota ei löytynyt mistään.

− Tuohon päivään liittyy paljon huonoa tuuria, sillä olemme harvoin kaikki yhtä aikaa pois kotoa. Olemme miettineet, olisiko takaovi mennyt jostain syystä huonosti kiinni, ja Romeo onnistunut avaamaan sen. Toisaalta mitään tällaista ei ollut ennen tapahtunut, eikä Romeo ikinä yrittänyt avata ovia.

Vuoden ikäinen Romeo on urheilullinen, leikkisä, energinen ja iloinen eläin. Sosiaalinen koira rakastaa ihmisiä ja haluaa aina olla touhuissa mukana.

Kun omat etsinnät eivät tuottaneet tulosta, Jakonen jakoi Romeon katoamisesta tietoa sosiaalisessa mediassa ja oli yhteydessä Etsijäkoiraliittoon. Tämän jälkeen Romeota yritettiin houkutella kotiin liiton ohjeiden mukaisesti. Seuraavana päivänä avuksi saapui etsijäkoira.

− Etsijäkoira merkkasi hajujälkiä johdonmukaisesti läheisen tontin poikki tien varteen. Sen jälkeen koira käyttäytyi ohjaajan mukaan hyvin poikkeavalla tavalla. Se ikään kuin nyhjäsi maata, eikä osannut sanoa selkeää suuntaa missä Romeo on. Mietimmekin, olisiko joku nostanut Romeon auton kyytiin tässä kohdassa. Kohdistimme kuitenkin laajat maastoetsinnät, houkuttimet, loukut ja kameravalvonnan merkatun alueen läheisyyteen.

Etsintöjen aikana mikään ei ole viitannut siihen, että 6,5-kiloinen Romeo olisi päätynyt jonkun eläimen saaliiksi. Romeosta ei myöskään ole ainuttakaan varmaa havaintoa koko tänä aikana naapuruston jututtamisesta, sadoista jaetuista lapuista ja sosiaalisessa mediassa julkaistuista katoamisilmoituksista huolimatta.

− Etsijäkoiran ohjaajalla ei ollut pitkästä kokemuksesta huolimatta tietoa koirakarkuritapauksesta, jossa ei olisi mitään näköhavaintoja edes katoamishetkeltä. Niinpä teimme rikosilmoituksen muutama päivä katoamisen jälkeen.

Etsijäkoira Mini kävi vielä kertaalleen nuuskimassa kulmia. Romeon hajua ei kuitenkaan enää löytynyt.

Tsemppiviestejä ja puheluita tuntemattomiltakin

Romeon mystinen katoaminen on koskettanut laajasti ihmisiä. Havaintojen keräämistä varten perustettiin Facebookiin oma Romeo – kadonnut kääpiöpinseri -sivu, jonka julkaisut keräävät parhaimmillaan jopa 40 000 silmäparia. Kiinnitetyn julkaisun on nähnyt 334 000 henkilöä.

− Olemme saaneet paljon tukea ja kannustusta. Tuntemattomiltakin ihmisiltä on tullut soittoja ja tsemppiviestejä. Olemme otettuja siitä, miten ihmiset ovat myötäeläneet ja yrittäneet auttaa.

Huhtikuun lopussa Keravan Päivölänlaaksossa sijaitsevasta kodistaan kadonnut Romeo on kääpiöpinseriurokseksi reilun kokoinen. Väritys on voimakas, eikä harmaita vielä ole.

Tiedon levitessä ihmisiltä on tullut myös vinkkejä netissä myynnissä olleista kääpiöpinsereistä. Perhe seuraa itsekin ilmoituksia säännöllisesti. Valitettavasti tämäkään ei ole tuottanut tulosta.

− Koira lasketaan juridisesti esineeksi, jonka varastamisesta ei juuri seuraamuksia tule. Meille Romeo on kuitenkin perheenjäsen. Etenkin tyttäremme elämä on muuttunut, sillä hänellä oli tapana nukkua koira vieressään. Lapset jaksavat kuitenkin olla edelleen toiveikkaita ja kysyvät lähes joka päivä, milloin Romeo tulee kotiin.

Jakosen mukaan epätietoisuus on pahinta. Asiaa on vaikea käsitellä, kun ei tiedä mitä Romeolle on tapahtunut.

− Emme etsi syyllistä. Haluamme vain tietää, mitä tapahtui. Ihaninta olisi tietenkin saada Romeo takaisin kotiin, mutta tieto rakkaan koiramme kohtalostakin auttaisi sekin meitä, Jakonen sanoo.

Perheen lapset jaksavat edelleen uskoa rakkaan lemmikin löytymiseen ja kyselevät usein, koska Romeo tulee takaisin kotiin. Etenkin tyttärellä katoaminen on ollut kova paikka, sillä hänellä oli tapana nukkua koira vierellään.

Uusi tunnistusrekisteri vaikeuttamaan varkauksia ja pentutehtailua

Kennelliiton hallituksen puheenjohtajan Harri Lehkosen mukaan karannut koira voi löytyä pitkänkin matkan päästä, sillä etenkin säikähtäessään eläin lähtee helposti pois tutulta alueelta. Tämän vuoksi sosiaalisessa mediassa ja Karkurit.fi-sivustolla julkaistut ilmoitukset ovat hyvä tapa levittää tietoa karkulaisesta.

− Kokemuksemme mukaan koiravarkaus on Suomessa usein humalaisen tai häiriintyneen ihmisen päähänpisto. Joko halutaan itselle koira tai kuvitellaan, että eläin on helppo myydä eteenpäin.

Romeolla poskessa oleva ruskea alue jää selvästi yhtenäiseksi ja avoimeksi, kun taas osalla kääpiöpinsereistä poskeen jää ruskea "pallo", jonka alapuolelta musta alue menee lähes yhteen.

Koiran siruttamisen ja rekisteröimisen tärkeys korostuvat etenkin katoamistapauksissa, sillä ne helpottavat karkulaisten jäljittämistä. Koiran kaulassa olevasta sirusta saadaan omistaja tietoon, ja lukulaitteita löytyy eläinlääkäreiden lisäksi muun muassa löytöeläintaloista ja viranomaisilta.

− Tällä hetkellä Kennelliiton järjestelmästä löytyy sirutustieto noin 70 prosentista suomalaisia koiria. Ensi vuonna on tulossa Ruokaviraston hallinnoima valtakunnallinen omistajarekisteri. Uuden tunnistusrekisterin tarkoituksena on vaikeuttaa pentutehtailua, salakuljetusta ja varkauksia, Lehkonen kertoo.

Uhkaavaa tai arkaa koiraa ei saa ottaa kiinni

Miten sitten toimia, jos vastaan tulee yksinäinen vapaana kulkeva koira? Tätä on moni miettinyt Jakosen mukaan myös Romeon tapauksessa.

− On hyvä muistaa, että jos koira ehtii olla pidempään vapaana, saattaa se villiintyä. Tällöin sen kiinni saaminen voi olla vaikeaa. On tärkeää lähestyä koiraa varovasti, jotta se ei pelästy. Uhkaavalta tai aralta vaikuttava koira tulee kuitenkin jättää rauhaan, Lehkonen neuvoo.

Jos koira antaa nätisti ottaa kiinni, tarkista ensimmäisenä, onko sen pantaan tai valjaisiin kirjattu koiran yhteystiedot. Jos yhteystietoja ei löydy, kannattaa olla yhteydessä kunnalliseen löytöeläintaloon.

− Yhteystiedot löytyvät yleensä kunnan omilta verkkosivuilta tai niitä voi hakea myös Karkurit.fi-sivuston listalta. Myös poliisilla on tieto siitä, mihin kunnan alueen löytöeläimet voi toimittaa.

Löytöeläintaloon tulee soittaa siinäkin tapauksessa, ettei koiraa saa kiinni. Havainnosta voi ilmoittaa myös Karkurit.fi-sivustolla ja Facebook-ryhmissä.

− Jos koira liikkuu alueella, jossa se aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi ison tien varrella, ilmoita siitä hätäkeskukseen, Lehkonen sanoo.

Toimi näin, jos koirasi katoaa

• Rauhoitu. Tämä lievittää myös lemmikin stressiä ja koira palaa luoksesi varmemmin.

• Jätä karkaamispaikalle lemmikille tuttua hajua, kuten oma paitasi tai koiran pyyhe sekä tuoksuvaa ja lemmikille mieluisaa ruokaa.

• Ilmoita katoamisesta paikkakunnan löytöeläintalolle ja eläinlääkärille. Laita ilmoitus Karkurit.fi-sivustolle. Myös Facebookin paikallisissa ja valtakunnallisissa ryhmissä voi ilmoittaa kadonneesta eläimestä. Hyviä ilmoituskohteita ovat myös metsästysseurat, taksi- ja bussikuskit, lehdenjakajat ja vartiointiliikkeet. Lisäksi voit ilmoittaa katoamisesta poliisille.

• Karkuria ei kannata lähteä suurella joukolla etsimään, eikä koiraa tulisi kutsua nimellä. Se aiheuttaa ainoastaan sen, että karkuri siirtyy etsintäjoukon tieltä mahdollisesti paljonkin pidemmälle ja itselleen vaaralliselle alueelle. Rauhallista etsintää omistajan ja mahdollisen kaverikoiran kanssa voi alueella tehdä.

• Välittömästi katoamisen jälkeen olisi hyvä ottaa etsijäkoiraa varten lemmikistä haju talteen (esim. harja, lelu tai panta) joko puhtaaseen muovipussiin tai lasipurkkiin.

• Tarkemmat ohjeet eri eläinten etsintään saat Etsijäkoiraliiton neuvontanumerosta 0407248614.

Korjattu Etsijäkoiraliiton numero 30.6. klo 15

1 kommentti