Mira Luotia ja Lola Odusogaa ahdistellut opettaja sai koko luokan oireilemaan: "Olimme sekaisin kuin seinäkellot"
Puheenaiheet
Mira Luotia ja Lola Odusogaa ahdistellut opettaja sai koko luokan oireilemaan: "Olimme sekaisin kuin seinäkellot"
– Tyttäreni on 13-vuotias. Hän olisi saattanut joutua saman opettajan kouluun. Miten on mahdollista, ettei tällaista ahdistelijaa ole saatu kuriin, Lola Odusoga kysyy.
Julkaistu 16.3.2018
Apu

Seitsemännellä luokalla Lola Odusogalla oli ensimmäinen poikakaveri. Hän oli 13-vuotias, naiseus oli vasta puhkeamassa. Ensimmäiset rintaliivit Lola muistaa ostaneensa äitinsä kanssa tuona syksynä.

– Olin tyypillinen epävarma teini. Kaikki oli jännittävää ja pelottavaakin. Olin myös solmussa oman väriyhdistelmäni kanssa, niin kuin olin ollut koko kouluaikani. Tummaihoinen tyttö 80–90-luvun turkulaisessa peruskoulussa oli tarpeeksi eksoottinen herättääkseen kiusaamista ja syrjintää, Lola kuvailee.

Yläasteen musiikinopettajan käytös sekoitti tilannetta entisestään. Kyseessä on sama mies, jonka käytös on aiemmin tuotu esille muun muassa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutussa. Myös laulaja Mira Luoti kertoi kuuluvansa miehen uhreihin.

– Tuohon kaikkeen kun sotketaan opettaja, joka yhtäkkiä alkaa tuijottaa sinua intensiivisesti silmiin tunnilla, mittailee muotojasi ja näyttää rakastuneelta… Se tuntui hyvin oudolta. En ollut tottunut todellakaan siihen, että aikuinen mies, saati poika, katsoo minua seksuaalisesti. Tai millään muulla tavalla kuin vihamielisesti. Opettajahan on lapselle kuin kuningas, häntä ihaillaan ja totellaan. Tuollaisen arvovaltasuhteen käyttäminen seksin välineenä on järkyttävää.

Lola sanoo, että toki musiikinopettaja tuijotti muitakin. Muut tytöt kertoivat hänen myös kosketelleen. Tunnelma tunneilla oli jännittynyt ja kummallinen.

– En osaa oikein kuvailla sitä. Jollakin tasolla tajusin, että täällä tapahtuu jotain, mitä ei saisi tapahtua. Että ilmassa väreilee jotain kiellettyä. Mutta enhän minä 13-vuotiaana ymmärtänyt täysin, mistä on kyse.

Opettaja vei tyttöjä soitinvarastoon "rangaistukseksi"

Lola korostaa, että hän puhuu vain silminnäkijänä, yhtenä monista kymmenistä lapsista, jotka kokivat kyseisen musiikinopettajan käytöksen ahdistavana. Nyt sille on nimikin: seksuaalinen ahdistelu.

– Kuulin kaikenlaista. Välillä en tiennyt, mikä on totta ja mikä huhua. Toisinaan yritin väistellä ja vakuuttelin itselleni, että kyse on hysteeristen teinityttöjen dramatisoinnista. Pian tajusin, että jutut ovat totta.

Pahimpia olivat tarinat surullisenkuuluisasta soitinvarastosta. Lolan mukaan opettajalla oli tapana viedä rangaistukseksi tyttöjä musiikkiluokan takana sijaitsevaan soitinvarastoon.

– Ne tahtoivat olla aina niitä samoja tyttöjä… koskaan ei voinut tietää, millä logiikalla varastoon päätyi. Siellä huhuttiin tapahtuneen koskettelua ja kaikenlaista sopimatonta opettajan ja kulloinkin ”rangaistun” tyttöoppilaan välillä. Koska en tiennyt, minkä takia varastoon saattoi joutua, heittäydyn ihan hiljaiseksi ja huomaamattomaksi. Yritin vältellä kaikin tavoin joutumasta opettajan silmätikuksi. Minua hän ei koskaan onneksi vienyt varastoon.

Mies valikoi rikkonaisten perheiden lapsia

Varastoleikkien ja tiiviin tuijottelun lisäksi opettajalla oli tapana istahtaa oppilaan pulpetin päälle.

– Mahdollisimman lähelle. Koin tunnit hyvin epämiellyttäviksi, vaikka reilu kolmekymppinen opettaja osasi olla hurmaava ja miellyttävä. Hän oli superystävällinen, imelyyteen asti lämmin ja ymmärtävä. Hän jaksoi lässyttää ”voi että, onpa ihanaa”. Sellainen käytös varmaankin tehoaa nuoreen, joka ei saa huomiota. Toisaalta hän saattoi myös kilahtaa äkkiarvaamatta ja sai ihmeellisiä kiukkukohtauksia.

Lolan huomioimat piirteet sopivat seksuaalisen hyväksikäyttäjän profiiliin. Mukava ja ymmärtäväinen, ihailtu ja luotettu. Henkilö, jota ei millään uskoisi hyväksikäyttäjäksi ja jonka teoista olisi noloa tai jopa vastenmielistä kertoa vanhemmille tai viranomaisille.

Lola sanoo, että häneen opettajan imelyys ei tehonnut.

– Mies hakeutui liian lähelle, jolloin minulla heräsi joku vaisto vastustamaan. Onneksi. Hän kuitenkin selkeästi valikoi muun muassa oppilaita, joilla oli esimerkiksi ongelmia tai rikkonaisia perhesuhteita. Minähän kasvoin ilman isää, joten saatoin olla opettajalle houkutteleva kohde.

Lolan isä on nigerialainen. Äiti Marita Collin kasvatti Lolan yksin.

– En kertonut äidilleni yläasteen aikana enkä sen jälkeenkään opettajamme käytöksestä. Varta vasten varmistin asian ihan äskettäin häneltä. En tiedä, avautuivatko muutkaan oppilaat vanhemmilleen. Tuskin kovin moni. Eihän vanhemmille puhuttu teini-iässä paljon muustakaan, huonoja koenumerojanikin muistan piilotelleeni.

Nyt Lola miettii, että ”olimme sekaisin kuin seinäkellot koko luokka”.

– Kukin oireili kai tavallaan. Jälkikäteen olen ajatellut, että moni varmaan luuli sen kuuluvan teini-ikään ja tyttövaltaisen luovan koulun meininkiin. Minulla ei jäänyt yhtään ystävää peruskoulusta.

Opettaja sai jatkaa työtään

Luokan seksuaalisesti latautunut tunnelma ja opettajan käytös ahdistivat Lolaa niin paljon, että hän erosi kuorosta.

– Luostarivuoren musiikkiluokilla oppilaat kuuluivat automaattisesti kuoroon, joka oli haluttu paikka. Minä lähdin kesken pois, ja se kummastutti tietysti kyseistä opettajaa, joka soitteli äidilleni lukuisia puheluja ja maanitteli minua takaisin. Tunsin toisinaan kateutta, kun kuoro pääsi matkustelemaan, mutta kuulin myös kuoromatkojen sekoiluista ja alkoholinkäytöstä.

Opettaja oli kuoromatkoilla usein juovuksissa ja myös tarjosi alkoholia ala-ikäisille. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä Mira Luoti kertoi, kuinka esiintymismatkalla joulukuussa 1993 Pietarissa opettaja hyväili huoneessa tämän rintoja, avasi housut ja työnsi kätensä 15-vuotiaan tytön haaroihin. Mira pakeni huoneesta.

– Kuulin tästä jälkeenpäin, sillä Mira oli minua vuotta nuorempi. Olin tuolloin jo lukiossa, Lola kertoo.

Mira Luoti vei ahdistelun eteenpäin, mutta vähäisin seurauksin. Opettaja jäi kevääksi sairauslomalle, mutta palasi seuraavana syksynä takaisin. Vasta 1995 hänet pakotettiin irtisanoutumaan uuden ahdistelusyytöksen vuoksi. Lolakin ilahtui kuullessaan siitä ja luuli, että asia on loppuun käsitelty.

– Minulle selvisi vasta nyt, että opettaja sai jatkaa töitään muualla. On käsittämätöntä, että mies on saanut harjoittaa ammattiaan tähän päivään saakka.

Mies on työskennellyt koko ajan musiikinopettajana toisessa kaupungissa, tosin Turun naapurissa. Häntä vastaan ei ole nostettu rikossyytteitä.

Lolalla on kaksi lasta ex-aviomiehensä Jarkko Wallinkosken kanssa: Denise, 13, ja Sylvester, 11.

– Tyttäreni on 13-vuotias. Hän olisi saattanut joutua saman opettajan kouluun. Miten on mahdollista, ettei tällaista ahdistelijaa ole saatu kuriin?

Lue koko juttu Avusta 11/2018.

Kommentoi »