Apu

Minna Kuukka menetti äitinsä ylioppilaskeväänä – Suru ja ikävä iskivät vasta omien lasten syntymän myötä

Minna Kuukka menetti äitinsä ylioppilaskeväänä – Suru ja ikävä iskivät vasta omien lasten syntymän myötä
Minna Kuukka kuuntelee kansan iloja ja suruja radion aamuohjelmassa. Oman äitinsä kuoleman ja siihen liittyvät tunteet hän on pystynyt käsittelemään vasta kypsällä aikuisiällä.
Julkaistu: 18.10.2020

Ainoa suuntavaihtoehto on eteenpäin. Tähän hetkeen henkistä villasukkaa ja etälämpöä kaikille!

Lause on Minna Kuukkaa. Hän kirjoittaa mietelauseita sosiaalisen median kuvapalveluun Instagramiin. Niitä lukee yli 30 000 seuraajaa.

Vielä huikeampi määrä yleisöä hänellä on Radio Novan aamujuontajana. Kanavaa kuuntelee yli 480 000 ihmistä päivässä. Nova on Suomen toiseksi suosituin radiokanava heti Yle Suomen jälkeen.

Novan aamu on lukemattomille ihmisille arkipäivän startti kello kuusi.

Ah, sanotte, että kyllähän näitä aamuohjelmia riittää. Ehkä, mutta Aki Linnanahteen ja Kuukan sanailu on sieltä sympaattisimmasta päästä.

He ovat mielipidevaikuttajia tai ainakin tunnelman luojia. Jos johonkin voi luottaa, se on Akin poikamainen ilo ja Minnan empatia, jota pienoinen ironia sävyttää.

Aki Linnanahde ja Minna Kuukka Radiogaalassa Porvoon Taidetehtaalla 31.3.2017. Kuva: All Over Press

– En halua ikinä mennä pahalla tuulella töihin. Jos minulla on huono aamu, taklaan sen. Kieltäydyn. Viimeistään hyvän huomenen toivottaminen työpaikalla tuo hyvän olon, Kuukka kertoo.

Nukkumisesta hän ei pidä. Herätys soi kello 4.30 ja puolen tunnin päästä hän on jo työpaikalla. Asettuu rauhassa, keittelee kahvit, syö eväsleivän ja avaa tietokoneen. 

– Minua on aina ärsyttänyt se, että ihminen tarvitsee niin paljon unta. En ole rakennettu niin, että haluaisin olla taju kankaalla kolmasosan elämästä. Olen joutunut selittelemään, miksen nuku paljon.

Minna Kuukka harmittelee, että korona-aikana hyviä uutisia kuulee niukasti.

Nyt täytyy varoa sanojaan

Oli aika, jolloin väki määrättiin rintamalle, nyt kotisohville. Että eiköhän tästä selvitä. Kohti valmiuslain Suomea.

Kuukka kertoo, että korona-aikana hän on ensimmäistä kertaa ruvennut varomaan sanojaan, huumoriaan ja ilmaisutyyliään. Pohtimaan, mitä viihteellisyys saa tässä ajassa olla.

– Täytyy tarkkaan miettiä, millaisille asioille voi nauraa, kun monella kuulijalla on kysymys omasta terveydestä ja taloudesta. Ihmiset ovat nyt niin herkillä.

Pitää tasapainotella tiedon ja viihteen välillä. Turha nokkeluus ja näpäyttely eivät kuulu Kuukan tyyliin. Kun kanavalta kuuluu musiikkia, juontajat eivät lepäile  vaan vastailevat kuuntelijoiden puheluihin.

– Suurin osa ihmisistä soittaa hyvällä fiiliksellä. On ollut liikuttavaa huomata, kuinka nyt koronakamaluuden aikaan ihmiset haluavat tsempata kanssasuomalaisia. Vaikka soittajalla itselläänkin on paha tilanne, hän haluaa sanoa ääneen, että ”kyllä me tää selvitetään”.

"Olen ottanut vakavasti ohjeet eristyksestä. Lapset eivät saa leikkiä kavereiden kanssa. He käyvät ulkona kahdestaan ja auttavat toisiaan koulutehtävissä."

Minnan aamurooli on viisas ja hauska nainen. Juontajaparissa Akissa on ikuista pikkupoikaa. Asetelma on syntynyt vapaaehtoisesti ja pyytämättä.

– Työkaverina Aki on täysi kymppi. Meillä on samanlainen näkemys tekemisestä , ja pallo pysyy hyvin liikkeessä. Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta ei me riidellä. Olemme viettäneet aikas määrän tunteja naamakkain. Sanoin Akille, että kyllä sua varmasti kyllästyttää, kun aina tää sama nainen istuu vastassa.

Töiden jälkeen takki on tyhjä. On pakko puuskuttaa. Toki kotitöiden lomassa.

Olkkarin pöydillä torilta haetut leinikit ja syreeninoksat taipuilevat kohti kevätvaloa, joka julmana paljastaa ikkunanpesutarpeen.

Illansuussa Kuukka alkaa observoida ympäröivää maailmaa. Koronaa tulee kaikkialta, hyviä uutisia on niukasti.

Hän ulkoiluttaa perheen perhoskoiraa Liloa ja plärää uutisvirtaa. Mitä päivän tapahtumia voisi vielä jatkaa aamulla radiossa ja miten asiat voisi sanoa viihteellisesti olematta sopimattoman kevyt?

– Olen oikeassa elämässä aika lailla samanlainen kuin radiossa. Olisi raskasta esittää jotakin muuta. Kyllä mä kuulun viihdytysjoukkoihin, Mikka Kuukka sanoo.

Naisen paikka on parvekkeella

Haastattelu tapahtuu kuvapuhelulla Avun toimituksen ja Kuukan kotiparvekkeen välillä. Parveke on Kuukka-Vehmaan perheessä naisen paikka. Puoliso Tatu tekee makuuhuoneessa tietoturva-alan etätöitään ja 13-vuotiaat kaksoset Viola ja Jooa säätävät kumpikin omassa sopessaan. Sosiaalinen pakkoetäisyys sujuu yllättävän hyvin.

– Olen ottanut vakavasti ohjeet eristyksestä. Lapset eivät saa leikkiä kavereiden kanssa. He käyvät ulkona kahdestaan ja auttavat toisiaan koulutehtävissä.

Äiti hoitaa paitsi parveketyöskentelyn myös kauhan varressa seisomisen. Lisämaustetta tuo pyykkikoneen lataaminen.

He asuvat Helsingin eteläkärjessä kantakaupungissa, sanottaisiinko kalliilla alueella. Lisähintana tulevat tavallista ahtaammat neliöt.

Tuulahdus vuosikymmenen takaa. Minna Kuukka esitteli MTV3:n kesäohjelmistoa 16.4.2008. Kuva: Seppo JJ Sirkka.

– Tykkään siitä, että elämää on heti ovelta. Tässä on helppoutta. Kaikki lähellä. Laskeskelin yhtenä iltana, kuinka monta ravintolaa on kilometrin säteellä. Aika monta, mutta en mä missään käy.

Lempikohteita ovat puistot, kukkakauppa ja ruokakauppa, jonne hän hipsii tohveleissa. Kaksosten mielestä noloa!

Kuukalla on dadaistinen puolensa. Kun hän koikkelehtii rappukäytävässä, hän löytää punaisen langanpätkän ja näkee siinä merkityksiä.

Universumi virittelee pyytämättä ja yllättäen taideteoksia satunnaisen kulkijan reitille. Porrastasanteelle pudonnut langanpätkä oli ottanut Schjerfbeckmäisen muodon. Miksei ehkä vaikutteita Toulouse-Lautreciltakin.

Minna Kuukan lempipaikkoja ovat puistot.

Äiti sairastui rintasyöpään

Kuukka on kotoisin Lahdesta. Kun hän oli teini, sen iskulause oli Business City, joskus kauan sitten sitä kutsuttiin Suomen Chicagoksi, nykyään se on Euroopan ympäristöpääkaupunki.

Kun nainen sanoo olevansa Lahesta, siihen suhtaudutaan jotenkin vinosti.

– Minulle Lahti oli kiva kaupunki, sopivan kokoinen, ei pieni eikä suuri. Olin musiikkiluokilla, mutta en mitenkään lahjakas. Pimputin pianoa ja lauloin kuorossa kolmatta ääntä.

Hän oli teini-ikäinen, kun äiti sairastui rintasyöpään. Jos äiti oli väsynyt, tytär pesi lakanat, mankeloi ja eli ihan tavallista nuoruutta. Joskus äiti yritti ottaa puheeksi vakavammat asiat, mutta tytär ei halunnut uskoa pahimpaan.

Äiti kuoli kaksi viikkoa ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Minna alkoi järjestellä käytännön asioita ja lukea pääsykokeisiin.

Alaksi valikoituivat romaaniset kielet ja valtio-oppi Turun yliopistossa. Elämä vei eteenpäin, suru ei murtanut.

– Se huolestutti, ettei vaan isälle käy mitenkään. Pikkuveli oli vasta 13. Mutta ympärilläni oli ihmisiä, jotka suhtautuvat asioihin rauhallisesti ja järkevästi.

"En halua kaivaa epäkohtia ja etsiä ongelmia. Yritän arvostaa just tätä hetkeä. Minulla on nasta työ ja ihana perhe, ja olemme kaikki terveitä."

Vasta paljon myöhemmin äidin kuolema ja tapahtumat alkoivat painaa.

Kaunista, pitkää ranskan kielen opiskelijaa pyydettiin malliksi näytöksiin. Hänestä tuli Miss Turku, ja pian hänet valittiin Miss Globe -voittajaksi Turkissa.

– Ajoimme pitkin Antalyan katuja avoautossa, ja ihmiset kerääntyivät kadunvarsille katsomaan. Vilkutimme kansalle kuin kuninkaalliset, Minna kertoo huvittuneena.

Hän oli 21-vuotias ja omien sanojensa mukaan kiltti ja tylsä. Muistot ovat hauskoja, mutta ei hän elä niissä.

– Ei tuo tapahtuma ollut niin merkityksellinen, että se olisi muokannut minua tai maailmankuvaani. Tuntuu höntiltä, jos liki viisikymppinen mamma elelisi noissa muisteloissa.

Kerran lapset näkivät pokaalin isoisän hyllyssä Lahdessa ja kysyivät äidiltä, oliko tämä voittanut urheilukilpailuissa. Misseys ei ole jälkikasvua juuri kiinnostanut.

Parikymppisenä Minna Kuukka muistelee olleensa kiltti mutta tylsä. Hän ei halua elää muistoissa.

Äidin ikävä iski vasta aikuisena

Kuukka julkaisi Instagramissa kuvan rasvaisista karjalanpiirakoista ja totesi juurevasti:

Vaarilta saatu karjalaisgeeni aktivoitui äkisti kesken tiistai-illan ja eipä aikaakaan niin rypyteltiin. Näinkin sitä voi vallitsevaa paeta. Nyt tekis mieli tehdä vielä joku tuohityö tai parkita vuota.

Mallitouhut hiipuivat, ja Kuukka sai paikan MTV:n Ruututoimituksesta. Maikkarissa oli yhteisöllinen meininki ja henkilökunnan kahviossa tv-maailman supertähtiä kuten Spede Pasanen ja Hannu Karpo, jolla oli Minnalle paljon asiaa.

Näköradio vaihtui oikeaan radioon, Novaan, vuonna 2008. Kaksoset olivat syntyneet edellisvuonna. Päiväkotiin viemiset ja kurahousujen pukemiset jäivät äidiltä väliin. Mies hoiti sen aina.

– Hatunnosto hänelle!

Lasten tultua Minna alkoi kaivata äitiään. Opiskeluvaiheessa ohitettu suru nosti päätään puolivälissä kolmeakymmentä. Olisi ollut juteltavaa ja kysyttävää.

– Äitini oli fiksu, hauska ja huumorintajuinen. Lapset olisivat pitäneet hänestä niin paljon. Äiti olisi ollut kiva isoäiti.

Minna menetti äitinsä ylioppilaskeväänä. Suru iski syvälle vasta, kun omat lapset syntyivät.

Ihana ja seesteinen

Ens viikosta ei tiedä vielä eikä ylihuomisesta, mut huomenna leivotaan sämpylöitä, jos kaupan hiivahylly suinkin suo.

Kuukka on arjen ystävä.

– En halua kaivaa epäkohtia ja etsiä ongelmia. Yritän arvostaa just tätä hetkeä. Minulla on nasta työ ja ihana perhe, ja olemme kaikki terveitä.

Ennen hän pinnisteli suorituksia rystyset valkoisina. Nyt voi ottaa rennosti. Hän sanoo olevansa ihan tavallinen keski-ikäinen murkkujen äiti, joka viettää leijonanosan ajastaan keittiössä väsäämässä lapsille jotakin lautaselle.

– En kaipaa jännitystä ja draamaa, vaikka kauhuelokuvia katsonkin – turvallisesti kotisohvalta.

Nyt kesän lapsi odottaa pääsyä mökille Keski-Suomeen. Mietelause on mukava:

Niin oli ilma tänään ku nainen. Ihana ja seesteinen.

Minna Kuukka

  • Ikä: 49.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: puoliso Tatu, kaksoset Viola ja Jooa sekä papillionkoira Lilo.
  • Harrastukset: kävely puistoissa, meren valokuvaaminen, Instagram, talvella piparkakkutalot.
  • Ajankohtaista: Radio Novan aamu jokainen arkipäivä kello 6–10.
  • Haaveissa: lempijuhla vappu ja kesäloma mökillä Konginkankaalla.

Päivitetty 16.10.2020 – Ilmestynyt 29.5.2020

1 kommentti