
Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä (entinen osa-aikaeläke) voi hakea aikaisintaan 61-vuotiaana. Silloin voi tehdä työtä ja alkaa pitää myös eläkepäiviä. Ikäraja lasketaan oman ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän mukaan.
Kun oman ikäluokan alin vanhuuseläkeikä on saavutettu, voi osittaiselta varhennetulta eläkkeeltä siirtyä vanhuuseläkkeelle. Silloin omasta työtä on irtisanouduttava. Tällöin eläke koostuu aiemmasta varhennetusta eläkkeestä sekä lopputyövuosien aikana kertyneestä eläkkeestä.
Myös yrittäjä voi jäädä osittain eläkkeelle, kunhan YEL-vakuutus on voimassa.
Lisääntynyt vapaa-aika voi pitää töissä pidempään
Jos aloittaa osittaisen vanhuuseläkkeen vasta alimman vanhuuseläkeiän jälkeen, korotetaan maksettavaa eläkkeenosaa 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, joka myöhästyttää eläkkeen alkamista. Vanhuuseläkkeelle jäämistä voi lykätä, vaikka olisikin osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Jos lykkää vanhuseläkkeen hakemista, vanhuuseläkkeen muuhun kuin varhennettuun osaan lasketaan 0,4 prosentin korotus jokaiselta lykkäyskuukaudelta. Jotkut jäävät osittaiselle varhennetulle eläkkeelle siksi, että he jaksavat lisääntyneen vapaa-ajan myötä tehdä kokonaisuudessaan pidemmän työuran.
Esimerkkejä osittaisen eläkkeen ikärajoista
Vuonna 1964 syntyneillä osittaisen vanhuuseläkkeen ikäraja on 62 vuotta. Sitä nuoremmat voivat jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle aikaisintaan kolme vuotta ennen omaa alinta vanhuuseläkeikää. Esimerkiksi vuonna 1980 syntyneillä alin vanhuuseläkeikä on tällä hetkellä 66 vuotta ja 9 kuukautta. Tällöin osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi päästä aikaisintaan 63 vuoden ja 9 kuukauden ikäisenä.
Lähde: tyoelake.fi