
Täydellinen liikkumattomuus lisääntyy, eikä moni tervekään ihminen enää tunnista kehon normaaleja reaktioita. Tämän on huomannut terveystieteiden maisteri ja personal trainer Kaisa Toikko, joka työskentelee asiantuntijana Allergia- ja Astmaliitossa.
“Liikunnan aiheuttamat pienet lihaskivut ja hengästyminen ovat toisille vieraita ja jopa pelottavia”, Kaisa Toikko sanoo.
Kun aurinko paistaa ja lenkkipolut kutsuvat, kuntoiluherätyksen saanut lähtee usein liikkeelle liian kovaa.
“Jos ei ole kävellyt, ei voi heti pyrähtää juoksuun. Liian rankka aloittaminen aiheuttaa todella voimakkaita tuntemuksia, joita liikkuja saattaa säikähtää”, Toikko varoittaa.
Astmaatikot ja hengenahdistus
Hengityssairailla saattaa hengästymisen tunne sekoittua hengenahdistukseen.
“Normaali hengästyminen helpottaa pian rasituksen jälkeen. Hengenahdistus sen sijaan jatkuu levossakin ja vaatii usein avaavan lääkkeen”, Kaisa Toikko selventää.
Pientä hengästymistä ei kuitenkaan edes astmaatikon kannata pelätä.
“Jos astma on tasapainossa, on parempi liikkua säännöllisesti ja käyttää tarvittaessa avaavaa lääkettä, kuin jäädä sohvanpohjalle.”
Liikunnanohjaajana hän kohtaa usein turhankin ahkeria aloittelijoita.
“Kun kysyn ohjattavalta, kuinka usein ja paljon hän on ajatellut liikkua, suunnitelmasta voi helposti ottaa puolet pois.”
Puolen tunnin sääntö
Keho on syytä totuttaa rasitukseen vähitellen.
“Kymmenen minuutin kävelylenkki kahdesti viikossa voi olla liikkumattomalle hyvä aloitus. Tärkeintä on säännöllisyys ja uuden tavan sisäistäminen.”
Liikunnan määrää on kuitenkin hyvä lisätä hiljalleen niin, että arkiliikkumista tulisi vähintään puoli tuntia päivässä. Kannattaa myös miettiä, mitä liikunnalla tavoittelee.
“Jos on jo valmiiksi hyvin väsynyt, lyhyt venyttelyhetki tai kävely lähimetsässä riittävät rentouttamaan.”
Kuva: Fotolia
Juttu on julkaistu Eevan numerossa 6/2017.