Miljoonakaupunki Pietari: matkailijan parhaat vinkit
Matkailu
Miljoonakaupunki Pietari: matkailijan parhaat vinkit
Laivaristeilyn tai runsaan kolmen tunnin junamatkan päässä on miljoonakaupunki, joka hakee vertaistaan. Pietaria ei kannata arastella. Kaupunki on täynnä myönteisiä yllätyksiä.
Julkaistu 7.6.2017
Apu

Vaikka Pietari on suuri, lyhyenkin matkan aikana ehtii kokea paljon. Tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat keskustassa aivan kävelyetäisyydellä. Liikaa ei kannata ahnehtia yhdellä reissulla, sillä Pietariin pääsee aina takaisin!

Kyrillisten aakkosten opettelu auttaa liikkumista Pietarissa.

Bolshaja Konjushennaja -kadulla sijaitseva Suomi-talo, Dom Finlandii, on mitä mainioin paikka aloittaa kävelykierros, jonka aikana näet miljoonakaupungin monet kasvot. Suomi-talon vieressä sijaitsee myös suomalainen kirkko. Aivan näitä vastapäätä näet Pietarin upeimman tavaratalon, DLT:n. Käy rohkeasti sisään ohi ovella päivystävien pokerinaamaisten vahtimestareiden.  Olet luultavasti huippukalliin paikan ainoa asiakas, mutta katseleminen on ilmaista. Myyjiä pyörii liikkeessä enemmän kuin asiakkaita, mutta he antavat  kohteliaasti asiakkaiden katsella rauhassa. DLT on kuin taidegalleria, jossa kauniit tavarat on aseteltu upporikkaiden pietarilaisten ihailtavaiksi. Näin tyylikkäitä ja kalliita vaatteita ja asusteita ei Suomessa myydä. Tarjolla on kosmetiikkaa, turkiksia, miesten pukuja ja naisten iltapukuja, jotka maksavat omaisuuden. Autonkuljettajat odottavat ulkopuolella upeita daameja ostoksilta. Kaikki ylellisyys saa pään pyörälle. Kun astut ulos liikkeestä takaisin Bolshaja Konjushennajalle, näet etäämpänä oikealla häämöttävän ison Zara-vaateketjun logon. Siellä kulkee pääkatu Nevski Prospekt.  Jatka matkaasi Bolshaja Konjushennajaa pitkin. Numerossa 25 sijaitsee Pyshechnaya-kahvila, tuttavallisemmin Pyški, jonka sisäänkäynti on melkein huomaamaton. Luksuksen  jälkeen päädyt toiseen äärimmäisyyteen.  Kahvilassa näyttää siltä, kuin kello olisi pysähtynyt menneisyyden neuvostoaikaan. Valmistaudu jonottamaan. Täällä saat koko Pietarin parhaat, uunituoreet donitsit ja valmiiksi sokeroitua kahvia. Putkijalkaiset tuolit raapivat lattiaa, punaturkkinen kissa kiertelee nilkoissa, ja mummot ja papat nauttivat leivonnaisia autuaan näköisinä sokerit rinnuksillaan. Nevski Prospektin vilinä on taukoamatonta. Pidä kiinni kännykästäsi, käsilaukustasi ja lompakostasi. Ennen Gribojedovan kanavaa tulet Singerin talon kulmaan. Sitä vastapäätä sijaitsee komea Kazanin eli Jumalanäidin katedraali. Sen puoliympyrän muotoinen pylväskäytävä on mahtava. Sisätilojen loistosta on säilynyt vain vähän, mutta rakennuksen koko on vaikuttava. Katedraliin mennessä naiset peittävät päänsä huivilla. Palaa takaisin samaa suojatietä ja astu sisään Singerin taloon, jossa sijaitsee kaksikerroksinen kirjakauppa Dom Knigi. Kaupan alakerrassa on huikea valikoima postikortteja. Toisen kerroksen viehättävässä kahvilassa voit nauttia vaikkapa blinejä ja kannullisen teetä Kazanin katedraalia ihaillen. Paikka on upea, ja hinnatkin ovat suomalaista tasoa.

Kanavaristeilyjä myydään Moika-kanavan ja Nevski Prospektin kulmassa. 

Kun ylität kanavan, vasemmalla kadun toisessa päässä näet kirkon. Se hehkuu väreissään kuin pussillinen pääsiäiskarkkeja. Kristuksen ylösnousemuksen kirkko tunnetaan  myös nimellä Verikirkko. Sipulikattoinen katedraali on vierailun väärti, sillä sisäpuolelta jokainen neliösentti on koristeltu Raamatun tarinoita esittävin mosaiikein, joiden tausta hehkuu taivaansinisenä. Kirkko rakennettiin aikoinaan Aleksanteri III:n käskystä paikalle, jolla hänen isänsä murhattiin vuonna 1881. Kirkolle johtavaa katua reunustavat kaupustelijoiden kojut, joista voit hankkia vaikkapa karvahatun tai Putinin kuvalla varustetun mukin. Koristeellisten rautaporttien takana avautuu kulku Mihailovskin puiston kautta Kesäpuistoon. Pietari Suuren perustamaa puistoa halkovat patsaiden reunustamat kujat. Viereisellä Mars-kentällä palaa ikuinen tuli sotien ja vallankumousten uhrien muistoksi. Pian saavut Moika-kanavan rannalle, ja on aika istahtaa lepuuttamaan jalkojaan kahvi- tai teekupposen  ääressä.

DLT on Pietarin upein tavaratalo. Siellä voi käydä katsomassa, miten rikkaat venäläiset shoppailevat.

Kun haluat nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa, kanavaristeily on hyvä idea. Risteilyjä myydään lähes kaikkialla keskustassa, esimerkiksi Moika-kanavan ja Nevski Prospektin kulmassa. Myyjät huutavat ämyreihin niin, että heitä on mahdoton olla huomaamatta. Maisemien ihailun jälkeen tekee mieli haukata suolapalaa. Pietarin parhaisiin kahvilaketjuihin kuuluu Stolle, jonka liha-, lohi- ja kaalipiirakat tai makeat omena- ja puolukkapiirakat kelpaavat lähetystöjenkin pitopöytiin. Lähimmän Stollen löydät osoitteesta Nevski Prospekt 11. Wieniläistyylisen kahvilan logo on kirjoitettu kyrillisin kirjoituskirjaimin. Jatka matkaa takaisin Gribojedovan kanavalle. Hiukan ennen Verikirkkoa sijaitsee Mihailovskin palatsi, jossa toimii Venäläisen taiteen museo. Museossa vierähtää tunti poikineen. Korkeatasoisten näyttelyiden lisäksi on syytä katsastaa sekä modernin että vanhemman venäläisen taiteen kokoelmat Ilja Repineineen. Samassa korttelissa sijaitsee Mihailovskin teatteri. Kaukoviisaana olet varannut liput etukäteen netistä balettiin, konserttiin tai oopperaan. Pietari on oikea paikka, jos haluaa  nähdä korkeatasoista balettia. Väliajalla voi ihailla primaballerinan urasta haaveilevia pikkutyttöjä, jotka balettinutturoineen, pitsimekkoineen ja selkä suorana nauttivat illasta vanhempiensa seurassa. Toki voit yrittää tilata lippuja myös legendaariseen Mariinski-teatteriin. Ensikertalaiselle Mihailovskin liput ovat helpommin saatavissa ja edullisempia.

Loisteliaalla Pietarilla on myös arkisemmat kasvot, jotka muistuttavat Neuvostoliiton ajoista.

Aikainen lintu madon nappaa, myös museojonossa. Eremitaašin  taide- ja kulttuurihistoriallisen museon ovet aukeavat arkisin klo 10.30, mutta jonoon kannattaa hakeutua viimeistään puolta tuntia ennen. Varaudu ajan ja kunnollisten kenkien kanssa. Kiertelemiseen kuluu aikaa, vaikka vain juoksisi läpi osan kokoelmista. Eremitaašissa on yli kolme miljoonaa taide-esinettä, joista on kerrallaan esillä vain noin viisi prosenttia. Voit osallistua opastetulle kierrokselle tai vuokrata kuulokkeet, jotka ohjaavat tärkeältä taideteokselta toiselle. Museon pohjapiirroksen saat ilmaiseksi. Sen ja opaskirjan avulla on helppo suunnistaa. Monen mielestä kokoelmat hakkaavat Pariisin Louvren – ainakin pramealla ja mieliinpainuvalla kultaloistollaan. Maanantaisin museo on suljettu. Eremitaašin edestä Palatsiaukiolta on lyhyt matka Admiralteiski prospektia pitkin Iisakin kirkolle. 101,5 metrin korkuista kullattua kupolia kohti on helppo suunnistaa. Julkisivun pylväät ovat suomalaista graniittia.  Maistuisiko kello viiden tee maineikkaassa Astoria-hotellissa? Siellä ovat asuneet lukuisat megajulkkikset Madonnasta Tony Blairiin ja Jack Nicholsoniin. Kaikesta näkemästäsi häikäistyneenä on aika palata maan pinnalle – tai oikeastaan maan alle. Lyhytkin ajomatka Pietarin metrolla tuo takaisin todellisuuteen. Osta lippuluukulta zetoni, kolikko, jolla pääset läpi automaattiportista. Matka liukuportailla alas kestää minuutteja. Portaat, asemat ja metrovaunut ovat täynnä töistä matkaavia pietarilaisia. Arkikasvot eivät hymyile. Suomalainen uppoaa harmaaseen massaan, kunhan ei taivastele näkemäänsä suureen ääneen. Taskuvaras toimii vikkelästi ja huomaamatta, kun saa vihin sinisilmäisestä turistista. Kesäaikaan Pietari on ruuhkainen ja jonot nähtävyyksiin pitkät. Kun helle ja ihmismassat ahdistavat, tee kanaaliristely tai lähde kävelylle kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Katariinan palatsin puistoon.

Gribojedovin kanavan varrelle rakennetun Verikirkon arkkitehtonisena esikuvana oli Moskovan kuuluisa Pyhän Vasilin katedraali.

Menijän muistilista

Pietariin vaaditaan viisumi, joka on syytä hakea ajoissa matkatoimistosta. Pikaviisumi onnistuu myös, mutta siitä joudut maksamaan kaksinkertaisen hinnan. Viisumia varten tarvitset passin, passikuvan ja voimassaolevan matkavakuutustodistuksen. Passin pitää olla voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Vaikka kaupungin keskustassa monet kyltit ja metroasemien nimet on kirjoitettu myös englanniksi ja englannin kielellä pärjää, kyrillisten aakkosten summittainenkin opiskelu helpottaa liikkumista.  Opettele myös sanat kiitos – spasiba, päivää – zdrastuitvje ja anteeksi – izvinitje, niin saatat saada ystävällisen hymyn. Kaupungilla liikkuessa on pidettävä mukana kopiota passista – jätä passi hotellin turvalokeroon. Taskuvarkaat ovat ovelia, kaikkialla. Yllättävän sairauden, esimerkiksi migreenin, iskiessä apteekeista saa lääkkeitä, joihin vaaditaan Suomessa resepti, mutta niitä ei saa tuoda mukanaan kotimaahan.

Monta tapaa matkustaa

Junamatka Allegrolla Helsingistä Lahden, Kouvolan ja Vaalimaan kautta Viipuriin ja Pietariin kestää runsaat kolme tuntia. Jos lähdet mennen tullen varhaisella aamujunalla, pääset matkaan edullisimmin, eli yhteensä noin 118  eurolla.  Laivayhtiöt järjestävät myös viisumittomia risteilyjä Pietariin. Matka-Prima järjestää eripituisia ja -hintaisia sekä ryhmä- että omatoimimatkoja. Viiden päivän valmismatka retkiohjelmineen maksaa 350–400 e, viiden päivän omatoimimatkat majoituksineen hotellin tasosta ja sijainnista riippuen 215–410 e. Matkapoikien risteilyillä aikaa Pietarissa on päivä, ja hinta on alle 150 e. Lähialuematkojen Päivä Pietarissa –risteilyjen hinta alkaa alle 100 eurosta. Kymenmatkoilla on viisumivapaita risteilyjä, joiden hinta vaihtelee hyttiluokittain 136–660 e. Kolmen päivän risteilylle voi lähteä myös Saimaa Travelin risteilyllä Lappeenrannasta Saimaan kanavan kautta ja ihailla samalla maisemia. Matkan hinta kahden yön majoituksineen ja risteilyineen jää alle 300 euron. Toki Pietariin pääsee myös bussilla. Lux Expressin bussimatka Helsingistä kestää 7,5 tuntia ja maksaa edullisimmillaan 25 euroa. Bussit kulkevat kolme kertaa päivässä. 

Kahvilat ja ravintolat

Literaturnoje Cafe  Perinteinen taiteilijakahvila on avattu vuonna 1918. Alakerrassa toimii kahvila, yläkerrassa venäläinen ravintola. Nevski Prospekt, 18

Jelisejevin kauppa

Kuuluisan kauppahuoneen elintarvikemyymälä hurmaa jugendsisustuksellaan. Herkku­kaupan lisäksi talossa toimii ravintola. Nevski Prospekt 56

Gosti  Sekä venäläistä että eurooppalaista ruokaa. Alakerrassa kahvila, yläkerrassa ravintola. Kodikas ravintola lähellä Iisakin kirkkoa. Malaja Morskaja 13   Teatro  Italialaispainotteinen lista. Varaa pöytä ennen balettiesitystä.  Glinki 2, Marinski- teatterin kulmalla

ChaCha  Gruusialainen ravintola. Maittavat annokset, ystävällinen palvelu ja keskeinen sijainti. Gribojedovan kanava 8

Idiot  Sisustus vie 1800-luvulle. Kokeile borssia ja stroganoffia. Talo tarjoaa vodkasnapsin. Paljon kasvisannoksia. Nab.reki Moiki 82

Belmond Grand Hotel L’Europe 

Unohtumaton sunnuntaibrunssi. Orkesteri soittaa, kuohuviini kuuluu hintaan ja ostereitakin saa, jos ymmärtää niitä kysyä. Mihailovskaja Ulitsa 1/7, www.belmond.com

Nep  Erinomaista ruokaa, laaja ruokalista ja loppuviikosta iltaisin elävää musiikkia ja showesityksiä. Aivan Eremitaasin kulmalla. Nab.reki Moiki 37

Teksti Ulla-maija Paavilainen kuvat All Over Press ja Fotolia

Kommentoi »