Apu

”Miksi Suomi säilyi itsenäisenä, vaikka hävisi sodan?” – Apu Juniorin tiedekysymykset

”Miksi Suomi säilyi itsenäisenä, vaikka hävisi sodan?” – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä syvennytään Suomen historiaan, pohditaan heliumin vaikutusta ihmisen ääneen ja selvitetään, miksi haukotus tarttuu.
Julkaistu: 6.12.2021

Suomi säilyi itsenäisenä, koska Neuvostoliitto ei koskaan valloittanut Suomea kokonaan. Neuvostoliitossa pääteltiin, että koska Suomi hävisi sodan, se suostuisi yhteistyöhön Neuvostoliiton kanssa. Lisäksi Neuvostoliiton ei tarvinnut vallata Suomea, koska sen ei enää tarvinnut pelätä, että Saksa hyökkäisi Suomen kautta Leningradiin.

  • Kysyjä: Juho, 10.
  • Vastaaja: Poliittisen ­historian professori Vesa Vares Turun yliopistosta.

” Miksi helium muuttaa äänen kimeäksi? ”

Helium on kevyempää kuin ilma. Siksi ääni etenee heliumissa noin kolme kertaa nopeammin kuin ilmassa. Siitä seuraa, että esimerkiksi huilusta kuuluisi korkeampi ääni, jos siihen ilman sijasta puhaltaisikin ­heliumia. Ihmisääni muodostuu äänihuulten värähtelystä kurkussa sekä ilman värähtelystä nielussa ja suussa. Kun ilman tilalla on heliumia, nielussa ja suussa tapahtuvat värähtelyt vahvistavat korkeampia ääniä, ja siksi ääni on ­kimeämpää. ”

  • Kysyjä: Lyyti, 7.
  • Vastaaja: Fysiikan apulaisprofessori Erkki Thuneberg Aalto-yliopistosta.

”Miten haukotus tarttuu?”

Kysymykseesi eivät asiaa ­tutkineet aikuisetkaan tiedä varmaa vastausta. Haukotuksen tarttumisen taustalla ovat ehkä samat peilisolut, jotka saavat myös naurun tarttumaan. Peilisolut auttavat toistensa kanssa eläviä ­eläimiä sulautumaan ryhmäksi. Yhteinen haukottelu iltamyöhällä voi saada kaikki toteamaan, että eiköhän ole aika ruveta nukkumaan. Koska ihmiset joskus pidättelevät haukotusta, voi olla niinkin, että kun yksi haukottelee, muutkin uskaltautuvat niin tekemään.

  • Kysyjä: Minni, 6.
  • Vastaaja: Vilma Hänninen, sosiaalipsykologian professori Itä-Suomen ­yliopistosta.

Päivitetty 6.12. – Ilmestynyt 16.9.2021

Kommentoi »