Apu

Miksi suomalaisen sähkölasku paisuu? Selvitimme syyn ja ammattilaisen ennusteen tulevasta

Miksi suomalaisen sähkölasku paisuu? Selvitimme syyn ja ammattilaisen ennusteen tulevasta
Kaasun hinta on ampaissut nousuun Euroopassa, sillä sen kysyntä on kasvanut maailmalla. Lisäksi päästöoikeuksien hinnat ovat kohonneet EU:ssa, kun fossiilisten polttoaineiden päästöjä yritetään painaa alas. Tämä näkyy suomalaisenkin sähkölaskussa.
Julkaistu: 29.11.2021

Suomalainen kiroilee kallistuvaa sähkölaskuaan, koska Aasiassa talous kasvaa. Näin voi hyvin karkeasti tiivistää sen, miksi sähkö on kallistunut suomalaisissa kodeissa tänä vuonna.

Tarkemmin sanoen suurin syy sähkön hinnan kallistumiseen Suomessa on kaasun hinnan nousu Euroopassa. Tämä on muun muassa EU-komission näkemys, kertoo Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

Manner-Eurooppa ostaa liikenevän sähkön

Kaasun hinta on ampaissut nousuun Euroopassa, sillä sen kysyntä on kasvanut maailmalla. Lisäksi päästöoikeuksien hinnat ovat kohonneet EU:ssa, kun fossiilisten polttoaineiden päästöjä yritetään painaa alas. Kaasua on virrannut erityisesti Aasian maihin, joissa talous on kasvanut vauhdilla.

Varsinkin laivoilla kuljetettava nesteytetty maakaasu LNG on myyty Euroopan sijaan Kiinaan, Japaniin, Koreaan ja niin edelleen. Kaasun tuottajat ovat saaneet Aasiasta vielä paremman hinnan tuotteilleen.

Valtaosa Suomen sähköstä tuotetaan ydin-, vesi- ja tuulivoimalla, joiden hintaan päästöoikeudet eivät vaikuta.

Mutta Suomessa kaasua käytetään sähkön tuotantoon hyvin vähän. Valtaosa Suomen sähköstä tuotetaan ydin-, vesi- ja tuulivoimalla, joiden hintaan päästöoikeudet eivät vaikuta.

– Myös pohjolassa sähköntuotannon ylijäämä on pienempi kuin perinteisesti. Pohjoismaiset vesivarat ovat tavanomaista pienemmät, vuosi on ollut hiukkasen vähätuulisempi ja talouskasvu on lisännyt sähkön kysyntää, Salomaa kertoo.

Silti Suomessakin eniten vaikuttaa juuri Euroopan kaasupula. Pohjoismaiden sähköverkko on kiinni Manner-Euroopassa Etelä-Norjasta ja Suomesta sähköä kulkee Viron kautta Baltiaan. Kun sähköntuotanto kaasulla on Keski- ja Etelä-Euroopassa hurjan kallista, monet maat ostavat kaiken tarjolla olevan tuontisähkön.

– Kun naapurilla, vaikkapa Saksalla, on tuska, että mistä saa sähkön, niin se imee kaiken, jonka voi saada, tiivistää Salomaa.

Baltian maissakin sähkö on ollut ainakin pari viime vuotta kalliimpaa kuin Suomessa. Suomi vie sähköä esimerkiksi Viroon.

Kun kaikelle liikenevälle pohjoismaiselle sähkölle on kovaa hintaa tarjoava ostaja Manner-Euroopassa, se ajaa sähkön hintaa ylös myös Suomessa.

Viime vuosi halvin, kuluva kallein

Suurin osa suomalaisista kokee sähkön kallistumisen viiveellä. Pörssisähköä, jonka hinta nousee ja laskee tunti tunnilta markkinoiden mukaan, ostaa harvempi kuin joka kymmenes suomalaiskotitalous. Noin puolet on tehnyt määräaikaisen sopimuksen, jossa hinta on vakio vaikkapa kahden vuoden ajan. Loput 40 prosenttia ostaa sähköä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, jossa sähkön hintaa tarkistetaan muutaman kuukauden välein.

Pörssisähkön ostajan sähkölasku on kasvanut tasaisesti melkeinpä koko vuoden. Toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta käyttävälle hinnan korotukset ovat alkaneet myöhemmin. Jos määräaikaisen sopimuksen on sattunut solmimaan sopivasti viime vuoden puolella – tai vielä keväällä – on sähkö ollut tänäkin vuonna halpaa.

Keskihinta oli vuonna 2020 Suomessa 28,02 euroa megawattitunnilta. Tammi–lokakuussa 2021 se oli 58,66 euroa megawattitunnilta.

Sähkö on nimittäin paitsi kallistunut, se on kallistunut poikkeuksellisen rajusti. Pekka Salomaa kertoo, että viime vuonna sähkö oli halvinta sitten vuoden 2004.

Keskihinta oli vuonna 2020 Suomessa 28,02 euroa megawattitunnilta. Nyt taas näyttää siltä, että kuluvan vuoden sähkö on keskimääräisesti kalleinta sitten vuosituhannen alkuvuosien.

Tammi–lokakuussa sähkön keskihinta oli Suomessa 58,66 euroa megawattitunnilta. Koko vuoden keskihinta luultavasti kipuaa hieman korkeammaksikin. Hinnat ovat markkinahintoja, joten ne eivät näy suoraan muiden kuin pörssisähköä ostavien talouksien laskussa.

Sähkön hinta luultavasti laskee ensi kesänä

Miltä sitten näyttävät lähivuodet? Pysyykö sähkön hinta korkealla vai putoaako viime vuosien matalalle tasolle?

– Markkinoiden odotukset ovat, että talven aikana kärvistellään, mutta keväällä ja kesällä hinta alkaa pudota kohti vuotta 2023 koko pohjolassa. Keväällä ja kesälläkin sähkö on silti totuttua kalliimpaa, Salomaa sanoo.

Suomessa Olkiluodon kolmosreaktorin pitäisi vihdoinkin alkaa tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon ja tuulivoimaa rakennetaan vauhdilla. Suomessa sähkö on ollut perinteisesti hiukan muita Pohjoismaita kalliimpaa, mutta tämä ero vaikuttaa kutistuvan.

Sen sijaan Keski- ja Etelä-Euroopassa sähkö voi jäädä ainakin useiksi vuosiksi kalliimmaksi kuin Suomessa, mikä taas voi tuoda kilpailuetua Suomessa toimivalle teollisuudelle.

– Mutta markkinat eivät ole kaikkitietäviä. Seuraavista vuosista ei tiedä varmasti kukaan.

Suomessa sähkö on ollut perinteisesti hiukan muita Pohjoismaita kalliimpaa, mutta tämä ero vaikuttaa kutistuvan.

Todennäköistä Salomaan mukaan kuitenkin on, että pörssisähköä ostavan kuluttajan maksama sähkönhinta vaihtelee tulevaisuudessakin rajusti, lyhyenkin ajan sisällä. Salomaa vinkkaa, että pörssisähköasiakkaan kannattaa yrittää siirtää mahdollisuuksien mukaan sähkönkulutusta yölle, sillä silloin sähkö on halvempaa.

Jos määräaikaisen sähkösopimuksen uusiminen taas tulee eteen lähikuukausina, kannattaa varautua jo henkisesti siihen, että sähköstä joutuu maksamaan selvästi aiempaa enemmän.

1 kommentti