Eeva

Miksi sinulle ei mikään riitä?

Miksi sinulle ei mikään riitä?
Kuuluuko sisältäsi ankarasti nalkuttava ääni? Pysäytä itsekriittisyys ja elämästä tulee nautinnollisempaa.

1. Vaienna toruva ääni

Tuntuuko siltä, että sisälläsi asuu leppymätön tuomari, jolle ei kelpaa mikään, mitä teet? Vihainen ja tiuskiva ääni sisälläsi kertoo siitä, että itsekritiikkisi on ottanut ohjakset käsiinsä. Se voi ilmestyä mieleesi jopa silloin, kun ei pitäisi olla mitään aihetta.

Itsekritiikki voi kohdistua ulkonäköön, uraan, työskentelytapoihin, ihmissuhteisiin tai raha-asioiden hoitamiseen. Itsekritiikki nousee helposti pintaan, jos kokee alittavansa riman jollain elämänalueella. Pahimmassa tapauksessa voi tuntua jopa siltä, että on itse vastuussa toistenkin tekemisistä.

2. Itsekritiikin juuret

Menneisyyden kokemuksilla on merkitystä siihen, miten ajattelemme itsestämme. Myös elinympäristö ja sen haasteet vaikuttavat siihen, miten näemme ja koemme itsemme.

Emme voi välttää myöskään läheisten ihmisten mallia. Jos vanhemmilla on ollut tapana moittia itseään kaikesta, tapa siirtyy helposti jälkeläisiin.

Jos lapsi saa kiitosta vain onnistumisesta, voi olla, että hän sisäistää toimintatavan, jossa hyväksyy itselleen vain onnistumiset ja alkaa kritisoida itseään epäonnistumisista.

3. Opettele myötätuntoa

Aivomme reagoivat voimakkaasti äänensävyihin. Myös sanavalinnat, kehonkieli ja kosketus ovat voimakkaita keinoja vuorovaikutuksessa.

Samoja keinoja voimme käyttää, kun puhumme itsellemme. Voimme murheellisena lohduttaa itseämme kuin puhuisimme ystävälle. Pohdi, puhuisitko kenellekään toiselle samoin kuin itsellesi.

Häpeän hetkellä on hyvä muistaa edes yksi vahvuus, josta on ylpeä.

4. Anna itsellesi anteeksi

Kun kasvatat voimaasi irrottautua itsekritiikistä, huomaat pian, että et enää astukaan samoihin suodenkuoppiin. Aivosi ovat löytäneet uuden suhtautumistavan.

On tärkeää oivaltaa, että itsekritiikki on opittu kaava, jonka voit pysäyttää ja tuoda tilalle uuden, myönteisemmän tavan suhtautua itseesi. Itsekritiikissä on lopulta kyse pelon kohtaamisesta ja voittamisesta.

Lähde: Ronnie Grandell: Irti itsekritiikistä (Tammi).

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »