Oikeusministeri Henriksson hermostui koronarajoituksia kommentoineille – "Valmiuslain käyttöönotossa tarpeettomia varaslähtöjä", asiantuntija arvioi
Puheenaiheet
Oikeusministeri Henriksson hermostui koronarajoituksia kommentoineille – "Valmiuslain käyttöönotossa tarpeettomia varaslähtöjä", asiantuntija arvioi
Anna-Maja Henrikssonilla on oikeusministerinä iso vastuu. Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen muistuttaa, että poikkeusoloissa vallankäyttöä on kontrolloitava erityisen tarkasti.

Vuodesta 2007 eduskunnassa ollut Anna-Maja Henriksson (Rkp) on hallitusviisikon kokenein poliitikko ja ministeri.

Juristin koulutuksen saanut oikeusministeri tietää hyvin, että perustuslakia on noudatettava koronakriisissäkin ja että vapaan liikkumisen ja elinkeinonharjoittamiseen kaltaisiin perusoikeuksiin voi kajota vain, jos se on välttämätöntä.

Kun näillä toimilla alettiin spekuloida maaliskuun alkupuolella, yleensä hillitysti ja sovinnollisesti esiintyvä Henriksson ärähti, että ”tämä ei ole mikään huutokauppa, jossa kilpaillaan siitä, millä maalla on kovimmat rajoitukset”.

Julkisoikeuden apulaisprofessori: Vallankäyttöä kontrolloitava

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen korostaa, ettei arvioi oikeusministerin tai hallituksen toimia koronakriisissä. Yleisellä tasolla hän muistuttaa, että poikkeusoloissa vallankäyttöä on kontrolloitava erityisen tarkasti.

– Esimerkiksi ravintoloiden sulkemisella puututtiin syvälle käyvällä tavalla elinkeinovapauteen. Kiireetöntä terveydenhuoltoa on ajettu alas. Esimerkkejä tilanteista, joissa tarvitaan tarkkaa oikeudellista kontrollia, on lukuisia. Se, että rajoitustoimet tehdään jo alussa huolellisesti ja koordinoidusti, jouhevoittaa paluuta normaalitilaan.

Kaikkineen suomalainen oikeusvaltio ja yhteiskunta on Rautiaisen mukaan kestänyt ”stressitestin” melko hyvin.

– Valmiuslain toimivaltuuksien käyttöönotossa oli tosin tarpeettomia varaslähtöjä. Niin poikkeusoloissa kuin kriisin jälkihoidossa pitäisi kiinnittää erityishuomiota haavoittuviin ryhmiin, ettei synny väliinputoajia.

Päivitetty 22.4. – Julkaistu 15.4.2020

Anna-Maja Henriksson

  • 56-vuotias oikeusministeri
  • Rkp:n puheenjohtaja ja varatuomari.
  • Naimisissa, kaksi tytärtä.
  • Kotoisin Pietarsaaresta.
4 kommenttia