Miksi Madeira on niin ihana saari, Pirkko Saisio?
Matkailu
Miksi Madeira on niin ihana saari, Pirkko Saisio?
Kirjailija Pirkko Saisio asuu talvet Madeiralla ja kertoo nyt, miksi sinne kannattaa matkustaa sekä millaista ruokaa matkalla kannattaa välttää.
3Kommenttia
Julkaistu 20.11.2022
Mondo

”Ihastuin Madeiraan 15 vuotta sitten, kun olimme puolisoni Pirjo Honkasalon kanssa ensimmäisellä reissullamme täällä. Viimeisenä matkapäivänä ostimme talon, jossa vietämme talvet.

Yksi Madeiran upeista puolista on monipuolinen luonto. Saarella on neljä ilmastovyöhykettä, ja lyhyellä matkalla pääsee maisemasta toiseen. Asumme puolen kilometrin korkeudessa, ja kun ajamme 25 minuuttia ylängölle, olemme tunturimaisemissa.

Madeiraa kutsutaan kukkien saareksi. Koronan takia olimme täällä ensimmäistä kertaa heinäkuuhun asti ja ymmärsimme, mitä se oikeasti tarkoittaa. Kun ajoimme pikkukylien läpi, tien varret tursusivat kukkia. Kaikki paikat olivat täynnä pää­­kallon kokoisia hortensian kukkia. Madeira on ihanimmillaan juuri toukokuusta juhannukseen.

Madeiralaiset ihmiset ovat myös hirveän kivoja, ja heidän mentaliteettinsa sopii suomalaiselle. He ovat pidättyviä ja reviirintajuisia.

Pidän myös siitä, että Madeiralla on hiljaista. Maanviljely tapahtuu esimerkiksi ilman koneita, sillä ne eivät pysty liikkumaan jyrkillä penkereillä.

Ruoka on Madeiran ja koko Portugalin ongelma. He eivät ole ruuanlaittajakansaa. Kaupasta voi saada halvalla loistavia raaka-­aineita, mutta ravintoloista saa ylikeitettyjä perunoita ja vihanneksia. Kannattaakin välttää kaikkea tyypillistä madeiralaista. Nyt tänne on onneksi alkanut tulla hyviä kansainvälisiä ruokapaikkoja.

Madeiralla kannattaa majoittua pääkaupungissa Funchalissa. Sieltä on hyvä taksi- ja bussi­yhteydet muualle sekä joukko hyviä ravintoloita. Pikku­kylissä ei ole iltaisin usein mitään matkailijalle. Funchalissa on myös kiva uusittu rantapromenadi ja mukava vanhakaupunki.

Hotelleista kokemisen arvoinen on Pestana Village, jossa on aivan mieletön, valtava puutarha. Mekin yövymme siellä joskus sesongin ulkopuolella, kun heillä on hyviä tarjouksia.”

Pico do Areeirolta avautuvat upeat maisemat Madeiran ylle. Sieltä voi patikoida saaren korkeimmalle huipulle, Pico Ruivolle.

3 x kirjailijan suositukset Madeiralle

1. Vaellus vuoristossa

”Madeira tunnetaan levada-vaelluksistaan, mutta kokemisen arvoinen on myös patikointi Pico do Areeiron huipulta Pico Ruivolle, joka on saaren korkein kohta. Vaellus kestää muutaman tunnin ja maisemat ovat upeat. Olen itse kävellyt reitin 10 vuotta sitten, enkä toista kertaa mene. Se on ihana mutta rankka kokemus.”

2. Kauniit kirkot

”Portugalilaiset ovat uskonnollista kansaa, ja Madeira on täynnä toinen toistaan kauniimpia barokkikirkkoja.”

3. Mainiot viinit

”Madeira tunnetaan madeiraviinistä, josta on neljää eri makeusastetta. Itse tykkään secosta eli kuivasta. Sen pitää olla vähintään 5-vuotiasta. Saarelle tuodaan myös mantereelta loistavia portugalilaisia punaviinejä, joista parhaat ovat Alentejon alueelta. Viini on halpaa, ja ravintolassa ällistyy joka kerta laskua maksaessaan, kun pullo ei juuri nosta laskun loppusummaa.”

Pirkko Saisio on pitkän uran tehnyt kirjailija, jonka viimeisin romaani Passio (Siltala 2021) oli Finlandia-ehdokkaana. Saisio viettää talvet Madeiralla puolisonsa, ohjaaja Pirjo Honkasalon kanssa.

3 kommenttia