Apu

Miksi lapset tykkäävät karkista? – Ovatko mehiläiset älykkäitä? – Miksi kirahvilla on sininen kieli? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi lapset tykkäävät karkista? – Ovatko mehiläiset älykkäitä? – Miksi kirahvilla on sininen kieli? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan pikkuväen mieltymystä makeaan, mehiläisten älykkyyttä ja kirahvin kielen kummallista väriä.
Julkaistu: 2.12.2020

”Miksi lapset tykkäävät karkista"

Lapset tykkäävät karkista, koska he tottuvat makeaan jo ihan vauvana. Maito, jota vauva saa äidin rinnasta, on nimittäin makeaa. Oikeastaan lähes kaikki ihmiset pitävät makeasta, vaikka aikuiset saattavat olla siihen vähän kyllästyneitä ja tykätä siksi myös tulisista ja karvaista ruoista. Makealle maistuva ruoka tarkoitti jo kivikauden ihmisille sitä, että ruoka on turvallista ja että siitä saa energiaa.

  • Kysyjä: Alvari, 6
  • Vastaaja: Tutkiva kotitalousopettaja Kaisa Torkkeli, Helsingin yliopisto

”Ovatko mehiläiset älykkäitä?”

Toimitus vastaa: Australialainen tutkimusryhmä raportoi hiljattain, että mehiläiset voivat ratkoa yksinkertaisia matemaattisia haasteita. Tutkimuksessa oli mukana 14 mehiläistä, joiden piti suorittaa tehtävälabyrintti. Oikeista valinnoista mehiläiset palkittiin sokerivedellä.

Tutkimuksen mukaan 4–7 tuntia harjoiteltuaan mehiläiset pystyivät ratkomaan labyrintin vaatimia tehtäviä oikein 60–70-prosenttisesti. Jo aiemmin tutkijat ovat kertoneet, että esimerkiksi delfiinit ymmärtävät nollan käsitteen ja myös papukaijat osaavat ratkoa joitain matemaattisia tehtäviä

”Onko kirahvilla sininen kieli ja miksi?”

Toimitus vastaa: Kirahvin kieli on juuresta vaaleanpunainen, kuten ihmisellä, mutta muuttuu kärkeä kohden mustaksi, violetiksi tai tumman siniseksi. Arvellaan, että väri suojaa kieltä paahtavalta auringolta, jolle se altistuu kirahvin ruokaillessa jopa 12 tuntia päivässä.

Kirahvin kieli on valtavan pitkä ja voi venyä jopa 50 sentin pituiseksi. Se on myös hyvin taipuisa ja vahva. Kielen nahka on paksu, jotta kirahvi voi syödä akasiapuiden lehtiä oksien piikeistä välittämättä. Myös kiinanpystykorvilla on sininen kieli.

Kommentoi »