Apu

Miksi elefantti ruiskuttaa vettä? – Näemmekö erilaisen sateenkaaren? – Tunnistaako kissa nimeään? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi elefantti ruiskuttaa vettä? – Näemmekö erilaisen sateenkaaren? – Tunnistaako kissa nimeään? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan norsujen elintapoja, kissan kielitaitoa ja valon heijastumista vesipisaroista.
Julkaistu: 28.2.2021

”Miksi elefantti ­ruiskuttaa vettä? ”

Elefantti eli norsu juo päivässä noin 130 litraa vettä eli 130 normaalikokoisen maitotölkin ­verran. Suurimman osan juomavedestä norsu imee kärsäänsä ja suihkuttaa sen kärsästä suoraan suuhun. Näin norsun ei tarvitse kumartua vesilammikon äärelle. Yhteen kärsälliseen mahtuu noin 9 litraa vettä. Jos norsulla on kuuma, se voi suihkuttaa kärsällään vettä myös itsensä tai kaverinsa päälle. Mieluiten norsut virkistäytyvät kuitenkin uimalla, kahlaamalla ja ottamalla mutakylpyjä.

  • Kysyjä: Laila, 7
  • Vastaaja: Tero Kirjosalo, ympäristökasvattaja, ­Korkeasaaren eläintarha

”Äiti sanoi, ettei ­kissa tunnista ­nimeään – Onko näin?”

Toimitus vastaa: Uuden tutkimuksen mukaan kissat (Felis catus) tunnistavat oman nimensä samalta kuulostavien sanojen joukosta. Koe tehtiin Tokion yliopistossa niin, että 77 kissalle lausuttiin neljä samankaltaista nimeä ja lopuksi kissan oma nimi.

Oudot sanat eivät kiinnostaneet kissoja, mutta oman nimensä kohdalla ne alkoivat liikuttaa korvia, päätä, häntää tai tassuja ja usein myös miukuivat, kerrotaan Scientific Reportsissa. Ehkä on siis aika järjestää kissanristiäiset?

”Näemmekö kaverin kanssa sateen­kaaren eri lailla?”

Toimitus vastaa: Kukaan ei näe taivaalla samanlaista sateenkaarta kuin sinä. Sateenkaari syntyy, kun auringonvalo osuu ilmassa olevaan sadepisaraan. Pisara hajottaa valkoisen valon sen kaikkiin erivärisiin aallonpituuksiin.

Niistä jokainen taittuu ja heijastuu pisarassa hieman eri tavoin, ja katselija näkee vain oman katseensa suuntaan tulevan värin. Koska punainen valo taittuu suurimmassa kulmassa ja violetti pienimmässä, sateenkaaressa on punainen raita uloimpana ja violetti sisimpänä. Mitä suurempia sadepisaroita ilmassa on, sitä näyttävämpi sateenkaari syntyy.

Kommentoi »