Apu

Miksi ajokortti ei kelpaa enää pankissa? Kokosimme kaikki tiedot uudistuksesta

Miksi ajokortti ei kelpaa enää pankissa? Kokosimme kaikki tiedot uudistuksesta
Pankissa ja kännykkäkaupassa ei enää voi todistaa henkilöllisyyttään ajokortilla. Sähköiseen tunnistamiseen tarvitaan näissä nyt henkilökorttia tai passia. Ajokortti kelpaa silti yhä henkilötodistuksena muun muassa postissa, Alkossa ja ravintoloissa. Miksi ajokortti ei enää kelpaa esimerkiksi pankissa ja kännykkäkaupassa?
Kuvat Kaisa Sirén / Lehtikuva

Moni tammikuussa pankissa asioinut on hämmästynyt, koska vanha tuttu ajokortti ei enää kelpaakaan henkilöllisyyden tunnistamiseen ja varmistamiseen. Tämän vuoden alusta voimaan tullut laki henkilökortin tarpeellisuudesta onkin hämmentänyt kansalaisia.

Henkilökorttia tai passia tarvitaan nyt pankissa ”ensitunnisteeksi” eli ensimmäisellä käynnillä pankissa, kun haetaan verkkopankkitunnuksia esimerkiksi tilin avaamisen yhteydessä.

Henkilökorttia tai passia vaaditaan nyt henkilöllisyyden varmistamiseksi monessa muussakin paikassa, kuten matkapuhelinkaupoissa eli yrityksissä, joissa tarvitaan henkilöllisyyden varmistamista.

Kyselyitä tulee paljon

Turvallisuussääntely-yksikön päällikkö Jukka-Pekka Juutinen Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta sanoo, että moni on yllättynyt henkilökortin tarpeellisuudesta ja kyselyitä asiasta tulee paljon.

Missä paikoissa ajokortti siis edelleen kelpaa henkilöllisyyden varmistamiseksi?

– Ajokortti käy edelleen monessa paikassa iän ja henkilöllisyyden todistamiseen. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi posti, kaupat, ravintolat ja Alko. Ajokortissa on monia ominaisuuksia ja turvatekijöitä, jotka omalta osaltaan varmentavat sen luotettavuutta myös henkilöllisyyttä todentavana asiakirjana.

Vahvaa sähköistä tunnistamista koskevassa erityislainsäädännössä ajokortti on kuitenkin rajattu hyväksyttävien tunnistusasiakirjojen ulkopuolelle. Muita, monille jo tuttuja tunnistautumistapoja ovat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne, jolloin tunnistautumiseen käytetään omaa puhelinnumeroa.

Kevään vaalit lähestyvät. Kelpaako ajokortti äänestyspaikoilla?

– Kyllä, sillä voi todistaa henkilöllisyytensä äänestyspaikoilla.

Miksi ajokortti ei kelpaa sähköiseen tunnistamiseen – sehän on kuvallinen?

– Ajokortti tunnistusasiakirjana poikkeaa jossain määrin passista ja henkilökortista. Ennen kaikkea ajokortin erot suhteessa passiin tai henkilökorttiin liittyvät sen myöntämisprosessiin, voimassaoloaikaan sekä tietoihin, jotka ajokortista ilmenevät. Näistä eroista johtuen ajokortti ei enää käy tunnistusasiakirjana ensitunnistamisessa, vaikka se käy edelleen monissa muissa palveluissa tunnistusasiakirjana.

Miksi sähköisen tunnistamisen merkitys on kasvanut?

– Entistä suurempi määrä julkishallinnon ja yritysten palveluista on nykyään käytettävissä sähköisesti. Jotta voidaan käsitellä turvallisesti näitä palveluja ja erityisesti palveluja, joissa käsitellään arkaluontoisia henkilötietoja, tulee palveluihin tunnistaminen tehdä luotettavasti ja turvallisesti. Vahva sähköinen tunnistaminen mahdollistaa tämän toisin kuin esimerkiksi käyttäjätunnus-salasanapariin perustuva tunnistaminen.

Onko sähköinen tunnistaminen varmin keino estää identiteettivarkaudet?

– Kyllä, se estää identiteettivarkauksia tehokkaasti. Käyttämällä vahvaa sähköistä tunnistamista palveluntarjoaja kuten Verohallinto tai Veikkaus voi varmistua siitä, että käyttäjä on oikeasti hän, joka väittää olevansa. Siten se omalta osaltaan estää esimerkiksi verkkokauppaostosten tekemisen toisen henkilön nimissä ja laskuun. Ja vastaavasti kansalainen voi olla varma siitä, ettei hänen henkilökohtaisia tietojaan pääse lukemaan tai muuttamaan kuin hän itse tai hänen valtuuttamansa henkilö.

Mistä kansalainen saa lisätietoa siitä, milloin vaaditaan henkilökortti tai passi – ja milloin henkilöllisyyden varmistamiseen käy esimerkiksi ajokortti?

– Lisätietoa on verkossa osoitteessa www.viestintavirasto.fi. Henkilökortin ja passin käytöstä saa lisätietoa myös Poliisihallituksesta.

Jos olet epävarma, millainen todiste pitää olla käytössä, kun käytät esimerkiksi pankkipalveluita tai harkitset kännykkäkauppaa, kannattaa ensisijaisesti kääntyä oman palveluntarjoajan puoleen. Eli ota yhteys omaan pankkiin tai teleyritykseen, josta olet hankkinut tai hankkimassa esimerkiksi puhelinta.

Täällä tarvitset henkilökorttia tai passia:

Kaikissa sähköisen tunnistamisen tarvitsevissa paikoissa, kuten pankissa tai matkapuhelinostoksilla.

Täällä voit käyttää ajokorttia:

Postissa, Alkossa, ravintoloissa, äänestyspaikoilla.

Näin haet henkilökorttia:

1. Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisille. Kuva saa olla enintään kuusi kuukautta vanha.

2. Täytä henkilökorttihakemus verkossa: www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Jos haet korttia poliisiasemalta, varaa aika ennakkoon verkossa. Näin vältyt jonottamiselta. Liitä hakemukseen kuvatunnus, jonka sait valokuvaamosta. Maksa hakemus verkossa (verkossa tehty hakemus on halvempi) tai poliisiasemalla.

3. Henkilökortin sähköinen hakemus riittää joissakin tapauksissa sellaisenaan. Osassa tapauksista pelkkä hakemus ei kuitenkaan riitä, vaan hakijan täytyy käydä lisäksi poliisin lupapalvelupisteessä tunnistettavana, ennen kuin hakemus voidaan käsitellä. Järjestelmä kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, tarvitaanko tunnistuskäynti. Jos käynti tarvitaan, hakemus käsitellään vasta, kun tulet palvelupisteeseen. Siinä tapauksessa voit varata ajan osoitteesta: www.poliisi.fi/ajanvaraus.

Vinkki! Jos haet henkilökorttia yhtä aikaa passin kanssa, kortista veloitetaan normaalia pienempi maksu. Tämä pätee sekä verkossa että palvelupisteessä asioitaessa.

Huom. Uuden henkilökortin hakeminen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa on nyt ruuhkautunut. Kortin hakeminen kestää tällä hetkellä kolmisen viikkoa.

Mitä on sähköinen tunnistaminen?

Sähköinen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että todistat oman henkilöllisyytesi, kun hoidat henkilökohtaisia asioitasi internetissä. Näin kukaan muu ei pääse katsomaan esimerkiksi pankki- tai terveystietojasi.

Sähköinen tunnistautuminen avaa pääsyn moneen paikkaan, sen avulla voit esimerkiksi maksaa laskuja, tarkastella ja uusia omia reseptejäsi, hoitaa veroasioitasi, tehdä ajanvarauksia tai allekirjoittaa kansalaisaloitteita.

Tavallisin tapa tunnistautua on käyttää pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Myös sirullista henkilökorttia voi käyttää tunnistautumisessa.

Jos haluat käyttää henkilökorttia kotona sähköisessä tunnistautumisessa, hanki elektroniikkaliikkeestä kortinlukijalaite, jonka avulla voit lukea henkilökortin tai passin digitaalisia tietoja.

Kuka valvoo sähköisten tunnistuspalvelujen tarjoamista ja rekisteriä?

Liikenne- ja viestintävirasto valvoo vahvojen sähköisten tunnistuspalvelujen tarjoamista ja pitää yllä rekisteriä palvelujen tarjoajista Suomessa. Vahva sähköinen tunnisteväline on lailla säännelty tunnistuspalvelu, jonka tulee täyttää erikseen lainsäädännössä sille asetetut vaatimukset.

Mitä ovat sähköiset tunnistevälineet?

Tällä hetkellä kansalaisille tarjottuja vahvoja sähköisiä tunnistevälineitä ovat pankkien tarjoamat verkkopankkitunnukset (ns. TUPAS-tunnisteet), matkaviestinyritysten (DNA, Elisa ja Telia) tarjoamat mobiilivarmenteet ja Väestörekisterikeskuksen tarjoamat kansalaisvarmenteet. Tämä kansalaisvarmenne on osa poliisin myöntämään henkilökorttia ja siinä olevaa sirua.

Jutun tiedot Viestintäviraston päällikkö Jukka-Pekka Juutinen.

Lisätietoja: www.traficom.fi.

Julkaistu: 21.1.2019
2 kommenttia