Tuulilasi

Mikä Ruotsissa nyt käy kaupaksi?


Uusien henkilöautojen kauppa on pudonnut Ruotsissa 17,5 % edellisvuoden tasolta. Suosikkimallien joukossa on kuitenkin useita, joiden myyntiluvut ovat nousseet edellisvuodesta.
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus

Ruotsissa uusien henkilöautojen kauppa on pudonnut ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin 12 000 autoa edellisvuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna. Dieseleiden osuus on laskenut edellisvuodesta 4 %-yksikköä, mutta on edelleen 64 % kaikista uusista henkilöautoista.

Mallisarjat

Vaikka markkinat ovat laskussa, suosien top 30 -mallisarjalistalla in kuusi sellaista automallia, joiden ensirekisteröintimäärä on kasvanut edellisvuodesta:  Honda CR-V, Audi A3, Auris, Fiesta, Volvo XC60 ja Mercedeksen A-sarja.

Myyntiään kasvattavat sellaiset mallit, jotka ovat uusia. Suomeen verrattuna suosikkimallien järjestys on melko erilainen. Esimerkiksi Suomen viime vuoden mallisarjaykkönen Nissan Qashqai löytyy Ruotsissa sijalla 14.

Merkit

Volvo on  edelleen Ruotsin henkilöautomarkkinoiden suurin merkki. Saabin konkurssien myötä vain muutama uusi Saab on mennyt ensimmäisellä vuosineljänneksellä rekisteriin. Volvo ei kuitenkaan ole kyennyt valtaamaan Saabin markkinaosuutta.

Ruotsin autokanta vanhenee

Ruotsin ajoneuvokannasta poistui romutuksen seurauksena tammi-maaliskuussa 39 375 autoa. Määrä on 4,2 % pienempi kuin vuosi sitten ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vaikka uusia autoja meni rekisteriin noin 56 000 kappaletta, autokanta edelleen vanhenee. Nyt autokannan keski-ikä on  9,8 vuotta. Vanhoista EU-maista vain Suomessa, Portugalissa ja Kreikassa autojen keski-ikä on suurempi.

Julkaistu: 9.4.2013