Mikä on Italian järviseuduista romanttisin? Lue Mondon juttu
Matkailu
Mikä on Italian järviseuduista romanttisin? Lue Mondon juttu
Pohjois-Italian Como on klassisen kaunis lomakohde, jonka charmista voi nauttia helposti monta päivää. Tästä jutusta löydät alueen parhaat asiat!
Julkaistu 26.8.2019
Mondo

Lauttamme kulkee verkkaisesti turkoosina hohtavan järven salmessa. Se on niin kapea, että yhdeltä laidalta näkee vasta­rannalle. Järven pinnalla kelluu tummansininen usvaverho, jota halkovat aamupäivän pehmeät auringonsäteet. Maisemassa tuntuvat vuorottelevan sinisen kaikki mahdolliset sävyt.

Myös alueen vuoret tuovat osansa väripalettiin: ne kohoavat ympärillämme harmaansinisinä, ja horisontissa niistä pilkottavat lumiset huiput. Rannikon molemmin puolin vastaamme tulee rinteeseen rakennettuja kyliä, joissa talot ovat kuin tiukoissa pinoissa.

Olemme Alppien taskussa, Pohjois-Italiassa sijaitsevalla Comojärvellä. Se on monen mielestä Italian järviseuduista romanttisin ja viehättävin – perinteikäs lomakohde, jossa päivät kuluvat tutkien rannikon pikkukaupunkeja ja ihastellen näkymiä.

Kauniita huviloita järvellä riittää, ja Villa del Balbianello on yksi hulppeimmista.

Lähdimme liikkeelle laivalla alueen keskuspaikkakunnalta, Comon kaupungista. Se on seudun virkein taajama ja sijaitsee y-kirjaimen muotoisen, runsaat 400 metriä syvän järven vasemmassa haarassa.

Paikallista elämää näkee Comon kaupungissa mukavasti esimerkiksi täkäläisen tiedemiehen Alessandro Voltan kunniaksi nimetyn aukion ravintoloissa.

Täältä pääsee helposti myös yhdelle seudun parhaista näköalapaikoista: Funikulaari eli vuorenrinteeseen rakennettu hissijuna vie Cavourin aukiolta ylös 720 metrin korkeudessa sijaitsevaan Brunaten kylään. Brunatesta näkymät Comon kaupungin yli järvelle ovat sananmukaisesti päätä­huimaavat.

Suuri osa Comon seudun viehätystä ovat pienemmät kylät, jotka ympäröivät järven rannikkoa vieri vieressä kuin helminauhan helmet. Niitä on yhteensä 40, ja moni niistä on niin pieniä, että näkemiseen riittää tunti pari.

Jos ei halua vuokrata omaa venettä, kiertely onnistuu järvellä liikennöivillä aluksilla. Erityisesti moottorilaivat kulkevat niin hitaasti, että maisemista ehtii nauttia.

Como on satamakatuineen kaikkineen eläväinen pikkukaupunki.

”Tämä on ainoa oikea tapa nähdä järvi. Paikallisen näkökulmasta olisi outoa kiertää täällä vain autolla”, kertoo laivassa oppaanamme toimiva Maria Mancini. Hän työskentelee Comon alueen matkailutoimistossa.

Järvi on monin tavoin läsnä seudun asukkaiden arjessa, Mancini muistuttaa. Se tuo heille elantoa kalastuksen ja turismin kautta, ja kulkee alueen väki sen yli töihinkin.

Jo ennen vanhaan tämän rannikon strateginen merkitys perustui järven läheisyyteen: ennen kuin teitä oli rakennettu, vesireitit toimivat kaupankäynnin kanavina.

Alueessa on jotakin, joka saa tänne syntyneen väen juurtumaan aloilleen. Comon taika, Mancini pohtii.

Se on saanut myös Mancinin, paljasjalkaisen comolaisen, jäämään asumaan Sveitsin rajan tuntumaan.

”Paikalliset eivät hevillä muuta pois Comolta. Meidän ei tarvitse, sillä täällä on kaikkea. Suurenmoinen järvi, vuoret, kauniita kyliä ja hyvää ruokaa”, Mancini sanoo hymyillen.

Kun ohitamme jälleen yhden kylän, koko lautan matkailijoiden huomio keskittyy vesirajassa olevaan kermanväriseen huvilaan. Sen vihreät ikkunaluukut ovat visusti kiinni, ja pihaa koristaa tarkasti leikattu pensasaita.

”Siinä se on, George Clooneyn lomatalo!”, Mancini huudahtaa. Tieto saa vieressä istuvan amerikkalaisrouvan huokailemaan ihastuksesta.

Levähdystauko Villa Carlottan museon taiteen äärellä.

2000-luvun alussa Laglion kylästä huvilan ostanut näyttelijätähti Clooney ei ole ensimmäinen, joka on tuonut glamouria Comon seudulle. Silmäätekevät saapuivat järven rannoille lomailemaan jo antiikin Rooman aikaan, ja vuosisatojen saatossa Comon taika on houkutellut Milanon ja laajemminkin Euroopan aatelisperheitä, taiteilijoita ja vallanpitäjiä Napoleon Bonapartesta Winston Churchilliin.

Seutu on inspiroinut myös säveltäjiä, muun muassa Franz Lisztiä ja Giuseppe Verdiä, joka sävelsi täällä kuuluisan oopperansa La Traviatan, sekä elokuvantekijöitä, kuten Alfred Hitch­cockia.

Viime vuosikymmeninä yhä useampi alueen huviloista on päätynyt bisnesmoguleiden ja Hollywood-julkkisten omistukseen.

Comolaiset ovat kohteliaita ja aika usein käytökseltään hyvinkin hillittyjä ihmisiä, kertoo Mancini. Sen takia julkkiksetkin täällä viihtyvät: he saavat olla rauhassa.

”Italiassa pohjoisen ja etelän erot näkyvät ihmisissäkin. Comolaisilla on eteläitalialaisten kanssa melko vähän yhteistä, olemme huomattavasti heitä varautuneempia”, Mancini sanoo. 

Matkailijoiden keskuudessa Comolla on kalliin kohteen maine. Oppaamme kuitenkin torjuu väitteen siitä, että seudulla lomailisivat vain äärimmäisen rikkaat.

”On totta, että hintataso täällä on muuta Italiaa korkeampi, mutta kyllä Comon tunnelmasta voi pienemmälläkin budjetilla nauttia. Monia nähtävyyksiä voi katsella edullisesti.”

Tremezzinan kylässä sijaitsevaa Villa Carlottaa pääsee ihastelemaan myös sisältä.

Mancinin vakuuttelusta huolimatta Comon kaupungissa ja erityisesti järveä halkovan niemen kärjessä sijaitsevassa Bellagion kylässä loistaa vauraus. Paikkakunnat ovat satamineen, erivärisine taloineen ja pikkukujineen klassisen kauniita ja hyvin siistejä. Poissa on rapistuneisuus, jota eteläisemmässä Italiassa näkyy runsaasti.

Comolla hotellin aamupalalla tarjoillaan usein kuohuviiniä, teiden varsilla on parkissa kiiltäviä urheiluautoja ja kaupoissa myydään alueella valmistettuja silkkihuiveja sekä tuhansien eurojen merkkilaukkuja. Tuon tuosta tuoksuvat ihanat kukat, ja niin, missä vain kulkijan viereen voi istahtaa prinssi.

Aivan oikein: osa Comon seudun päänähtävyyksistä, hulppeista huviloista eli villoista ja niiden hyvinhoidetuista puutarhoista, on edelleen alkuperäisten omistajiensa, aatelis­perheiden hallussa.

Näin on esimerkiksi Bellagion Villa Melzissä, jonka näyttävää puutarhaa ja ulkorakennuksia matkailijatkin voivat ihastella. Itse huvilaan ei ole pääsyä, omistajaperheeseen kuuluva prinssi Fulco Gallarati Scotti nimittäin vierailee talossa edelleen tämän tästä.

Melzin lisäksi kehutuimpia huvilakohteita ovat Bellagiossa sijaitseva Villa Serbelloni, jonka ympäristöön pääsee opastetulle kierrokselle, Lennon kylän Villa del Balbianello sekä Tremezzinan neoklassinen Villa Carlotta.

Jälkimmäistä voi ihailla myös sisältä. Carlottan moni­kerroksisessa museossa on esimerkiksi Antonio Canovan taidetta 1700-1800-luvuilta. Talon parvekkeelta avautuu 180 asteen näköala järvelle.

Tiedetään, että vuosisatoja sitten seudun aateliset kilpailivat siitä, kenellä on kaikista näyttävin puutarha.

”He toivat puutarhoihin kasveja matkoiltaan ympäri maailman näyttääkseen, missä kaikkialla ovat vierailleet”, Mancini kertoo.

Carlottan puutarhaa hoitaa nykyään kokopäiväisesti 12 puutarhuria. Kasvien runsaus on hengästyttävää: täällä on kahdeksan hehtaarin verran muun muassa atsaleoja, alppiruusuja ja kamelioita. On erivärisiä kukkapetejä punaisesta keltaiseen ja siniseen, linnun muotoon leikattuja pensaita, lumpeiden täyttämiä suihkulähteitä. Ja kokonainen japanilainen puutarha, jossa on 25 erilaista bambulajia.

Hassuja nuo Italian aatelisten statusmittelöt.

Lumpeita Villa Melzin puutarhassa Bellagiossa.

Jos kaipaa Comolla lomaansa vastapainoa viehättävälle kartanotunnelmalle, kannattaa poiketa seudun vähemmän tunnettuihin kyliin, joissa paikalliset perinteet ovat yhä voimissaan.

Järven itärannikolla sijaitseva Varenna on sympaattinen parintuhannen asukkaan paikkakunta. Sen korkeuserot ovat suuret, ja vieras saakin Varennassa kavuta satoja ja taas satoja portaita. Kylän idyllisessä satamassa matkailijoita on paljon, mutta heti, kun kulkee siitä pari korttelia sivummalle saa katsella pikkukatuja rauhassa.

Yhtä lailla tunnelmallisiksi kehutaan esimerkiksi järven länsirannikon Cernobbiota, Menaggioa ja Lennoa.

Eikä Bellagiostakaan tarvitse lähteä kauas, jotta löytää rauhaa. Reilun kilometrin päässä kaupungista sijaitsevassa San Giovannin kylässä vastaan tulee vain muutama ihminen, jotka kaikki tuntevat toisensa. Comolainen purjehdus­harrastaja ylläpitää pientä navigointilaitteita esittelevää museo­ta (Piazza Don Miotti), jossa myös aistii arjen verkkaisuuden. Paikka on auki vain aamupäivisin, ja omistajalla on aikaa pitää meille kattava kierros.

Myös reilun vartin ajomatkan päässä Bellagiosta, kiemurtelevien vuoristoteiden päästä, löytyy maaseutua, jossa lampaat laiduntavat ja traktorit ajelevat.

Täällä korkeuksissa, raikkaan vuoristoilman ympäröiminä, maistamme reissun parasta ruokaa. Baita Belvedere -trattoriassa ei hienostella, vaan tarjoillaan sitä, mitä paikallisetkin Comolla syövät: kalaa järvestä, kaniinia, maissipuuro polentaa sekä tuhteja leikkeleitä ja juustoja. Perhevetoisen ravintolan isäntä palvelee mutkattomaan tapaan. Joskus henkilö­kunta on kipaissut autolla hakemaan Bellagiosta aterioitsijoita, joilla ei ole autoa käytössään.

Usvaiset vuoret ja järveä reunustavat kylät ovat Comon alueen tunnusmerkkejä.

Trattorian terassilta avautuu myös yksi koko matkan parhaista näköaloista. Se ulottuu valoisalla säällä Bellagion niemen ja Comojärven keski- ja pohjoisosan yli, aina taustalla häämöttäville lumihuippuisille Alpeille saakka.

Kun aurinko alkaa laskea, horisontin kyliin syttyy valoja toisensa jälkeen. Järven pinnalla leijailee jälleen sama unen­omainen usva, joka tuli tutuksi jo aamuisella veneretkellä.

Vaikka viereen ei nyt istuisikaan aatelisprinssi, tässä kaikessa on Comon taikaa.

Näin sinne mennään

Finnair lentää Helsingistä suoraan Milanoon kolmessa tunnissa, menopaluu alkaen noin 200 euroa. Lentoyhteyksiä yhdellä vaihdolla voi saada halvemmalla. Milanosta pääsee paikallisjunalla noin tunnissa esimerkiksi Comon kaupunkiin tai Varennaan.

Näin siellä liikutaan

Comon seudulla pärjää hyvin ilman autoa. Järvellä liikennöi julkisen liikenteen piiriin kuuluvia hitaampia moottorilaivoja ja nopeampia kantosiipialuksia sekä autolauttoja. Lippuja voi ostaa satamista, hinnat määräytyvät vyöhykkeiden mukaan. Rajaton päivälippu koko järvellä maksaa vajaat 30 euroa. Lisätietoja: www.navigazionelaghi.it/home.

Jos olet liikkeellä autolla, varaudu siihen, että seudun tiet ovat pieniä eikä kylien keskustaan usein pääse autolla. Hotelleista kannattaa varmistaa parkkipaikka etukäteen.

Lisää tietoa koko seudusta: visitcomo.eu.

Milloin mennä?

Keväällä, alkukesällä tai loppu­syksyllä. Suuri osa huviloista on avoinna maaliskuusta lokakuun lopulle, ja puutarhat ovat parhaim­millaan keväisin. Keskikesällä on ruuhkaa, talvisin taas hiljaista – esimerkiksi Bellagion historiallisessa keskustassa asuu vain noin 150 paikallista.

Koe nämä

Alueen huviloiden pääsymaksut vaihtelevat 6–20 euron välillä. Ota selvää aukioloajoista, sillä ne ovat rajattuja.

Comojärvellä uiminen ei ole paikallisten keskuudessa suosittua, mutta matkailija voi uida useilla rannoilla. Esimerkiksi Lido di Lennon rannalle palveluineen pääsee 10 eurolla.

Patikointi on järven alueella suosittua, ja eri tasoisia reittejä on kymmeniä. Karttoja saa alueen matkailutoimistoista. Kehuttuja ovat esimerkiksi länsirannikon Rifugio di Menaggio ja noin 10 kilometrin Greenway Walk.

Myös vesiurheilun mahdolli­suuksia järvellä riittää: on veneiden vuokrausta, vesihiihtoa, purje­lautailua ja niin edelleen. Purjehtijat suuntaavat yleensä järven pohjoisosiin, missä tuuli on navakampi.

Darsena-ravintola Tremezzinassa sijaitsee järven rannalla.

Ruoka

Comon alueen ravintoloissa on tarjolla usein järvikalaa, kuten ahventa, sekä risottoja ja maissi­puuro polentaa. Myös riistaa syödään paljon. Seudulla valmistetaan myös hyviä juustoja, kuten zincarlinia, ja Lennon kylässä tuotetaan oliiviöljyä.

Ravintoloita

Como

Rustiikkinen Osteria del Gallo on kaupunkilaisten suosima ruokapaikka, jossa lista vaihtelee raaka-­aineiden saatavuuden mukaan. Tarjolla voi olla esimerkiksi alueen juustoja, tuhteja keittoja sekä lihaisia riistaruokia.

Il Sorso -viinibaari Alessandro Voltan aukion kupeessa tarjoilee hyviä viinejä ja pientä syötävää. (Piazza Alessandro Volta 8)

Bellagio

Bellagion keskustassa sijaitsevasta Bilacus-ravintolasta saa hyvää, kohtuuhintaista ruokaa. Kokeile esimerkiksi ahvenrisottoa tai sieni­ravioleja. Ulkoterassilla istutaan kauniiden köynnösten alla.

Baita Belvedere -trattoria sijaitsee vuoristossa, mutta sinne myös järjestetään bussikuljetuksia Bellagion keskustasta.

Yövy täällä

Comon alueella on paljon hintavia hotelleja. Budjettimajoitusta löytää erityisesti pienemmistä kylistä tai kaupungin historiallisen keskustan ulkopuolelta.

Ostello Bello

Rento mutta siisti hostelli, jolla on loistava sijainti Comon keskustassa. Sänkypaikka makuusalissa alkaen 25 euroa, 2 hh aamiaisella alkaen 100 euroa.

Bellavista Boutique Hotel

Pieni hotelli sijaitsee Brunaten vuoristokylässä, 1800-luvun lopun kauniissa art nouveau -rakennuksessa, josta on upeat näkymät järven yli. Jos kaipaa luksusta, varattavissa on myös huone porealtaalla. 2 hh alkaen noin 100 euroa. ­

B&D Il Vicolo Apartments and Rooms

Erikokoisia huoneistoja San Giovan­nin kalastaja­kylässä runsaan kilometrin päässä Bellagion keskus­­tasta. Asunto kahdelle aamiai­sineen alkaen 160 euroa.

Kommentoi »