Yhdysvallat ei ajaudu sisällissotaan, mutta poliittisen väkivallan uhka jatkuu, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola
Politiikka
Yhdysvallat ei ajaudu sisällissotaan, mutta poliittisen väkivallan uhka jatkuu, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola
Yhdysvallat on Mika Aaltolan mukaan jakautunut maa, mutta ei niin jakautunut kuin nyt näyttää. – Esimerkiksi yli 70 prosenttia yhdysvaltaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja valtaosa kannattaa Natoa.

Maailman murrostilanteissa katsotaan usein, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu, koska se meilläkin koetaan keskeiseksi toimijaksi, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Hänen mukaansa Yhdysvallat on jakautunut maa, mutta ei niin jakautunut kuin nyt näyttää.

– Siihen vaikuttavat somealgoritmit, jotka altistavat poliittiselle mainonnalle ja vaikuttavat kuplautumiseen. Yhdistäviäkin säikeitä on, ja paljon enemmän kuin tv-kuvissa näkyy. Esimerkiksi yli 70 prosenttia yhdysvaltaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja valtaosa kannattaa Natoa. Niihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

"Kuohuntaa Yhdysvalloissa on ollut ennenkin, mutta ei tästä mitään sisällissotaa ole tulossa."

Aaltola arvioi, että Joe Bidenin valtaannousu tulee muuttamaan maan ilmapiiriä. Donald Trump nosti valkoiset äänestäjät keskiöön, ja Barack Obama korosti monikulttuurisuutta ja globaaliutta. Biden luultavasti hakee keskitietä. Hän haluaa ensin keskittyä omiin suunnitelmiinsa ja hoitaa Trumpin virkarikosasiat myöhemmin.

Poliittinen väkivallan uhka jatkuu silti myös vallan vaihdon jälkeen, sillä osa kansalaisista on edelleen tuohtuneita. Se antaa ääriryhmille mahdollisuuden osoittaa valtaa ja luoda pelkoa.

– Kuohuntaa Yhdysvalloissa on ollut ennenkin, mutta ei tästä mitään sisällissotaa ole tulossa.

Niille, jotka haluavat oppia ymmärtämään Yhdysvaltoja paremmin, Aaltola vinkkaa kaksi kirjaa: Francis Fuku­yaman viime vuonna suomennetun teoksen Identiteetti sekä Obaman muistelmat Luvattu maa. Myös Ulkopoliittisen instituutin englanninkielisessä podcastissa on käyty esimerkiksi Yhdysvaltain vaaleja tiiviisti läpi.

Mika Aaltola

51-vuotias Ulkopoliittisen instituutin johtaja. Harrastaa lukemista, lenkkeilyä, padelia ja shakkia. Asuu puolisonsa ja kolmen amerikankarvatonterrierin kanssa Helsingin Ullanlinnassa.

1 kommentti