Tuulilasi

Miinat eivät pelota Micheliniä – kevyempi askel kuin kaniinilla


Michelin on kehittänyt renkaan miinanraivausajoneuvoihin, minkä avulla voidaan liikkua miinakentillä höyhenenkevyesti.
Kuvat Michelin

Uusilla renkailla varustettu miinanraivausajoneuvo voi ajaa turvallisesti miinakentän halki turvallisesti laukaisematta miinoja. SOUVIM II voi nyt ajaa miinakentän halki ilman miinojen laukeamisvaaraa.

Michelinin kehittämillä renkailla varustetun ajoneuvon maahan kohdistuva paine on äärimmäisen pieni – pienempi kuin ihmisen jalanjäljen. Tavanomaisen panssaroidun miinantunnusteluajoneuvon maahan kohdistuva paine on 5 kg neliösenttimetrillä.

MICHELIN LX PSI 710/75 R 34 miinanraivausrenkailla (anti-landmine tyre) varustetun, 7,5 tonnin painoisen SOUVIM II -ajoneuvon maahan kohdistuva paine on vain murto-osa aiemmasta eli 360 grammaa neliösenttimetrillä.

Paine on vain runsaat puolet 80 kiloa painavan ihmisen jalanjäljen noin 660 gramman paineesta – ja jopa vähemmän kuin parikiloisen kaniinin jalanjäljen paine, joka on 450 grammaa neliösenttimetriltä.

Uuden renkaan ansiosta maamiinoja voidaan raivata 150 km:n matkalta päivässä keskimääräisellä 20 km/t etenemisnopeudella. Miinanraivausrenkaan suurin etu on se, että laakeiden miinojen tunnistusmekanismi ei reagoi niin vähäiseen paineeseen, ja kartiomaisten, kärjellisten miinojen yli ajettaessa renkaan muoto antaa periksi niin, että miina ei laukea.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 1.7.2014