Tuulilasi

Mielensäpahoittajan soratieralli: Turvallisinta olisi jäädä kotiin, osa 2/5


Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun poliisiautoon jouduin. Herra konstaapeli kysyi myönsinkö ja ymmärsinkö tekoni. Kyllä ymmärretään ja myönnetään ainakin yhdeksän kymmenestä omasta teosta, vaikka monien muiden tekoja en ymmärrä. En esimerkiksi presidentti Kekkosen taikka korkeushyppääjä Oskari Frösenin.
Kuvat WSOY, Marko Mäkinen, Mika Mäki, AKK Sports

     - Sakkoja tästä tulee… varmaankin ajokieltoa. Onko teillä joku, joka voisi noutaa auton? Muussa tapauksessa me voimme viedä teidät… Siellä on ralli käynnissä, useita tieosuuksia suljettuna.

      Kiitin tarjouksesta lämpimästi, koska minun piti ehtiä syöttämään emäntä terveyskeskuksen vuodeosastolle. Heti tämän sanottuani kieltäydyin jyrkästi. Nimittäin mitä kylillä juorutaan, jos minun nähdään tulevan mustan maijan perässä kotiin? Kyllä enemmän alkaa epäily. ”Sökörinkiin päätyi mies, sen jälkeen pontikkapannun kautta puukkotappeluun”, lukisi lehdellä. Tai törmäisimme ralliautoon, ja taas olisi lehdellä kirjoitettavaa. ”Kortitta ajaneen vanhuksen vuoksi suomalaislupaus menetti varman voiton, maailmanmestaruus ranskalaiselle”.

      Kyllä kävelen. Kun nyt lähtisin, olisin aamukahveiksi kotona. Toivotin porukalle ilosia aikoja ja astelin tieheni. Nurkan takana laitoin juoksuksi, koska vessaan minun piti päästä.

Katsastusaseman lähistöllä oli autokorjaamoja, autokauppoja, rengasliikkeitä ja huoltamo. Kävelin huoltamon ovista sisään ja nopeasti miestenhuoneeseen. Asetuin kummalliselle laarille, joka ei huuhtonut itseään lainkaan ja syy luki edessäni: kemiallisesti puhdistuva. Tiedetään kemialliset puhdistamiset: semmoisella lähtee nahka käsistä ja kansanryhmät isoista keskieurooppalaisista ja kaukoaasian kaupungeista.

      Vessassa seisoskeli karttaa tutkiva lättähattuporukka. Tunnistin heidän puheistaan paikannimiä ja kuulin heidän pohtivan mistä päin metsää olisi parasta seistä, kun auto ajaa ohi.

     Käppyrämännyn ja korkean koivun välissä sijaitsevalta kuivalta sammaleelta se löytyy.

     – Mikäs äijä sä oot? kysyi hatuton lättähattu.

      Pesin käteni ja kerroin olevani minä itte. Kysyin miksi ihminen metsään menee, jos ei poimimaan marjoja tai katsomaan pilviä.

      – No hei. Runkipaikalle.

      Lättähatut selittivät, että se on paikka, jossa ralliauto mitä todennäköisimmin ajaa ulos. Kysyin olivatko he korjaaja- vai sairaanhoitoporukkaa vai miksi semmoinen paikka on kiinnostava.

      – No kamoon, just parasta settiä.

      Vaikka tuntui, että puhuimme eri kieltä, niin juuri silloin minä tiesin mitä piti tehdä. Ehdotin, että ostaisimme ylihintaiset kahvit lötkökupissa ja tutkisimme reittikarttaa.

      Hain veikkaustiskiltä kynän ja tiskiltä kartan, josta näytin Kurppavuoren laen. Sieltä näkee kaikkialle. Mikäli lättähattuja taas kiinnostivat hyppyristä ylös kimpoavat autot, niin kannattaa valita Turukaisen isännän maat. Mutta älkööt menkö Turukaisen saunan portaille isolle hädälle niin kuin belgialaiset takavuosina. Siitä on ollut valitus EU:ssa vetämässä, mutta vielä odotetaan vastausta.

     Lättähatut kysyivät miksi minä kerroin tämän kaiken. Kerroin molempia hyödyttävästä vaihtokaupasta. Tulisin maasto-oppaaksi Surullisen erikoiskokeelle, mikäli pääsisin sen jälkeen heidän kyydissään kotikylälle.

      Samalla kun lättähatut neuvottelivat ehdotuksestani, minä kuvailin Kitsassuon. Siellä paistaa aina aurinko. Läheisestä lähteestä saa juomavedet ja joenmutkassa voi käydä uimassa. Nuorisolaiset pitävät siellä myös pilsnereitään kylminä, joka on väärin mutta mahdotonta estää.

      – Me ei mahduta, lättähattujen puhemies sanoi. – Autoon ei saa ottaa kuudetta.

      Kyllä olin tämän jo kemiallisesti puhdistuvassa vessassa peilin kautta laskenut. Turvavöitä oli vain viidelle ja sellaista seurataan nykypäivänä tarkasti. Auto kilkattaa, kun vyö ei ole kiinni. Peruuttamiseen tarvitaan tutka, vaikka ennen semmoisia oli vain suurvaltojen armeijoilla.  Turvatyynyja valmistetaan ajatuksillekin. Kyllä on turvallisinta jäädä kotiin.

     Kysyin oliko lättähatuilla työkalut ja taidot kytkinremonttiin. Kaksi kättä nousi, yksi nopeammin. Kerroin, että minun autoni erottuisi katsastuskonttorin pihassa punaisimpana ja komeimpana. Jos poika korjaisi auton, katsastaisi sen ja ajaisi antamaani osoitteeseen, korvaisin runsaasti vaikken liiallisesti.

      – Tota, emmä mitään kytkintä… Runkipaikalle…

      Lupasin remontoijalle neljä seteliä, porukalle majoituksen aitanparvella ja oppaan hommat kaupan päälle. Puusauna lämpiäisi ja aamiaiseksi tarjoisin paistettuja perunoita kello kuusi viisitoista. Hintaan kuuluisi lupa ladata hipaisupuhelimet ulkopistokkeesta. Lämpimällä vedellä ei lotrata.

     – Mutku tota tiätsä…

     Ralleja tulee aina uusia. Minun autoni kytkintä lättähattu pääsee korjaamaan vain kerran.

Hetkeä myöhemmin minä istuin nuorison japanilaisen auton etupenkillä. Hatuton lättähattu käveli katsastuskonttorin suuntaan. Ehtisin illaksi terveyskeskuksen vuodeosatolle. Saisin Eskortin katsastettuna kotipihaan. Kyllä ei ollut tämä sittenkään huono päivä.

Kaikki Mielensäpahoittajan soratieralli -kolumnit! 

Julkaistu: 19.7.2015