”En voinut mennä rauhassa minnekään, ihmiset hyökkäsivät kimppuun” – Metsolat-sarjan Ristona tunnettu Svante Martin unohti olevansa näyttelijä
Vastahakoinen tähti
”En voinut mennä rauhassa minnekään, ihmiset hyökkäsivät kimppuun” – Metsolat-sarjan Ristona tunnettu Svante Martin unohti olevansa näyttelijä
Svante Martin täyttää 75 vuotta ja tunnistetaan yhä Metsoloiden Ristoksi.

Oli lähellä, ettei Svante Martin lopettanut näyttelijänuraansa jo vuonna 1988. Hän oli Svenska Teaternissa, mutta sen jälkeen teatteri ja näytteleminen eivät kiinnostaneet lainkaan.

– Motivaation puute näkyi työni tuloksissa. Sitten ohjaaja Anders Engström otti yhteyttä ja kysyi, olisinko kiinnostunut tv-elokuvasta. Siitä lähti uusi kipinä elokuva- ja tv-näyttelemiseen, nykyisin eläkepäiviä viettävä näyttelijä kertoo.

Sittemmin Martin teki Engströmin kanssa muun muassa Wallander-elokuvan. Todellinen läpimurto Suomessa odotti nurkan takana: tv-sarja Metsolat räjäytti pankin jo ensimmäisellä jaksolla.

Alun perin Metsoloita tarjottiin Ylen ruotsinkielisiin draamasisältöihin, mutta kanava torppasi ehdotuksen.

– Mietimme ohjaaja Carl Mestertonin kanssa, että mitäköhän tästä tulee. Kun jakso tuli ulos, en voinut mennä rauhassa minnekään, ihmiset hyökkäsivät kimppuun, Martin kuvailee Metsoloiden hurjaa suosiota. Se seuraa häntä yhä. Haastatteluhetkellä hän lomailee Haniassa.

– Jopa täällä Kreetalla ihmiset pysäyttävät ja kysyvät, olenko se Risto Metsoloista.

Martinin intoa näytellä heikensi vaikeus muistaa vuorosanoja.

Uutishuone-tv-sarjan kuvauksissa mietin, että nyt tämä loppuu. En ole koskaan saanut tarkkaan selville, mistä katkokset tulivat. Teatterissa niitä tuli, kun koin pelkotiloja yleisöstä. Nyt olen jättänyt ne asiat taakse. Olen unohtanut, että olen näyttelijä.

Päätös oli ikävä yllätys muun muassa Martinin agentille.

– Vastasin hänelle, etten koskaan tykännyt olla näyttelijä. Toki tein aina parhaani kuten ammattilainen, mutta en rakastanut sitä. Lopettamisen jälkeen mietin yhtä kiinnostavaa tarjousta, mutta kun aloin nähdä painajaisia näyttelemisestä, kieltäydyin siitäkin.

Martinin suuri intohimo on aina ollut maalaaminen. Syövästä ja aivoverenvuodosta selvinneenä hän maalaa nelisen tuntia päivässä, ja inspiraation lähteenä on muun muassa edesmennyt äiti.

– Yritän keskittyä aiheisiin, jotka koskettavat. Teen seuraavaksi äidistäni sarjan, jossa hän on eri ikäisenä.

Työt ovat nähtävissä ensi vuonna Kirkkonummen kirjastossa.

Svante Martin

  • Syntynyt: 21.11.1948.
  • Ura: Rooleja useissa kotimaisissa tv-sarjoissa (Metsolat, Ruusun aika, Uutishuone, Sorjonen) sekä ruotsalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa (Wallander – Peitenimi, Arn – Temppeliritari, Insider).
  • Perhe: vaimo, neljä lasta, kahdeksan lastenlasta, yksi lapsenlapsenlapsi.
Kommentoi »