Apu

Kainuussa 400 työntekijän tarve metsäalalla – Tästä syystä metsäkoneiden kuljettajiksi halutaan naisia – Kotimaan katsaus

Kainuussa 400 työntekijän tarve metsäalalla – Tästä syystä metsäkoneiden kuljettajiksi halutaan naisia – Kotimaan katsaus
Kotimaan katsaus: Oulujoen varteen pyhiinvaellusreitti. Etätöitä Kalajoen hiekkasärkillä. Suomalaisten historian tutkimukseen panostetaan Turussa. Bomban talo Nurmeksessa uuteen nousuun.
Julkaistu: 18.8.2020

Kainuu kaipaa 400 uutta työntekijää metsäalalle. Seudulle houkutellaan naisia, alanvaihtajia ja maahanmuuttajia.

Naisia halutaan metsäkoneiden puikkoihin, sillä asiantuntijan mukaan he kohtelevat koneita hellävaraisesti. Hellät otteet pidentävät kalliiden laitteiden käyttöikää.

Ilmastonmuutoksen takia Kainuun metsä kasvaa entistä nopeammin, ja Pohjois-Suomeen on suunniteltu uusia biojalostamoita. Paltamoon nousee ehkä sellutehdas.

Lähde: Kainuun Sanomat

Oulu: Vaella pyhästi

Merellisen Oulun rantaviivaa ja taustalla komeileva tuomiokirkon torni.

Oulujokivarteen kaavaillaan 128 kilometrin pituista pyhiinvaellusreittiä, Olavinreittiä. Vaeltajat aloittaisivat Oulun tuomiokirkolta ja etenisivät Oulunjokivartta kohti Kainuun merta. Reitille osuu useita vanhoja puukirkkoja.

Idean isä on Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja Pekka Asikainen, joka haaveilee erityisesti yöttömän yön vaelluksesta. Nykypäivän tyyliin reitille kehitetään myös digipuolta, jotta vaeltajat saavat kosketella kännykkää.

Lähde: Kaleva

Kalajoki: Etäduuni dyyneillä

Kalajoen hiekkasärkät

Etätöiden riemuja voi jatkaa upeasti Perämeren rannikolla. Kehitysyhtiö Kalajoen Hiekkasärkät avaa yhteisöllisen työtilan Hiekkasärkille syyskuussa.

Hiekkadyynin päälle on rakennettu 145 neliön tilat ja ”tasokkaat työskentelypuitteet”. Työpisteen voi hankkia itselleen vaikkapa kiinteällä lisenssillä.

Hiekkasärkät on kolmen ja puolen kilometrin mittainen laaja hiekkasärkkien ja -rantojen alue. Tuossa miljöössä silmä lepää ja ajatus juoksee.

Lähde: Keskipohjanmaa

Turku: Keitä me olemme?

Muinais-dna-tutkimus on mullistanut käsityksen siitä, keitä ovat suomalaiset. Tuhat vuotta sitten Varsinais-Suomen ja Hämeen asukkaiden perimässä oli metsästäjä-keräilijöitä.

Nykyväestön perimässä näkyy muinaisen maanviljelysväestön piirteitä. Muutos on iso! Professori Päivi Onkamo haluaa Turkuun muinaisten biomolekyylien tutkimuskeskuksen, jotta taustaamme voidaan selvittää kotimaassa nopeasti.

Lähde: Turun Sanomat

Nurmes: Bomba nousuun!

Bomban talo Nurmeksessa.

Karjalaisen elämänmuodon parhaita puolia esittelevä Bomban talo tahtoo uudestaan hittikohteeksi.

Hotellia pitävä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa rakentaa sen kansallista ja kansainvälistä kuuluisuutta.

Luontokohde Koli sijaitsee lähellä, mutta retkeilijät eivät oikein tunne karjalaiskylää. Bomba on 1970-luvulla rakennettu kopio 1800-luvun talosta ja tehty hirsistä ilman nauloja.

Lähde: Sanomalehti Karjala

Kommentoi »