Tuulilasi

Mercedestä epäillään autopilottitoimintojen vääränlaisesta mainostamisesta


Yhdysvaltalaiset kuluttaja- ja liikenneturvallisuusviranomaiset ovat ottaneet Mercedes E-sarjan autopilottitoimintoja esittelevän TV-mainoksen hampaisiinsa.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / Youtube

Mercedeksen TV-mainos saattaa viranomaisten mukaan antaa vääränlaisen kuvan Drive Pilot -järjestelmän todellisista kyvyistä. Järjestelmä yhdistää adaptiivisen vakionopeudensäätimen automatisoituun ohjaamiseen. Tämän avulla E-sarjalainen pysyy omalla kaistallaan moottoritiellä.

TV-mainoksessa kuljettaja ajaa Drive Pilotilla kaupungissa ilman, että hänen kätensä ovat kiinni ratissa. Todellisuudessa Drive Pilot ei toimi kaupunkiolosuhteissa eikä kuljettaja saa irrottaa käsiänsä auton ratista.

Mainoksessa todetaan myös englanniksi, että: ”Onko maailma todella valmis ajoneuvolle, joka osaa ajaa itse? Valmis tai ei, tulevaisuus on täällä.” Ongelma tulee siitä, että uusi E-sarja ei täytä Pohjois-Amerikan liikenneturvallisuusviraston kriteereitä täysautonomisesta tai puoliautonomisesta ajamisesta.

Mainoksen perusteella voi kuitenkin saada sellaisen käsityksen, että auto osaisi ajaa itse, väittävät kuluttajaviranomaiset. Mainoksen alalaidassa lukee pienellä printillä, että auto ei osaa ajaa itse, ja että auton järjestelmät ovat vain kuljettajaa avustavia.

Mercedeksen edustajan mukaan mainoksella ei ole tarkoitus harhaanjohtaa ihmisiä ja sekoittamaan kuljettajaa avustavia järjestelmiä autonomisen ajamisen järjestelmiin, kertoo Automotive News.

Toukokuussa Teslan Autopilottia käyttäneen kuljettajan kuolemaan johtanut onnettomuus on lisännyt kritiikkiä puoliautonomisia järjestelmiä vastaan. Mercedeksen mainoksen kritisointi on tästä ilmiöstä hyvä esimerkki.

Katso alta Mercedesin mainos:

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 28.7.2016