Mercedes-Benz EQE: Onko E-sarjalaisen kokoinen täyssähköinen Mercedes taksitolpan uusi kuningas?
Autot ja liikenne
Mercedes-Benz EQE: Onko E-sarjalaisen kokoinen täyssähköinen Mercedes taksitolpan uusi kuningas?
EQE:n erikoiset muodot ovat syntyneet sähköauton ominaispiirteiden ja alhaisen ilmanvastuksen ehdoilla.
4Kommenttia
Julkaistu 19.1.2022
Tuulilasi

Mercedes-Benz hyödynsi Münchenin 2021 autonäyttelyn tarjoaman näkyvyyden täysimääräisesti sähköautouutuksiensa esittelemiseen. Täyssähköisten konseptien, kuten G-Wagenin, eli EQG:n, ja ultra-luksusmaasturi Mercedes-Maybach EQS:n lisäksi tähtikeulamerkin suurin uutuus oli EQE:n tuotantomalli.

EQE on nimensä mukaisesti E-sarjalaisen kokoinen täyssähköinen Mercedes. Teknisesti uutuudella ei ole mitään tekemistä nykyisen E-sarjan kanssa, vaan auto perustuu uudelle sähköautoille tarkoitetulle arkkitehtuurille. Lähinnä EQE:tä teknisesti on malliston yläpäähän sijoittuva EQS.

EQE on varsin iso auto. Sen kokonaispituus on viisi senttiä alle 5 metriä. Ulkomuodot ovat jotakin sukkulan ja puikulan välimaastossa, ja perinteisiin sedaneihin tottuneille auto näyttää jopa todella erikoiselta.

EQE:n muodot ovat syntyneet tarpeesta sähköisen voimalinjan ympärille. Isoa konepeltiä tai etuylitystä ei tarvita, koska sähkömoottori itsessään on erittäin kompakti. Pieni ilmanvastus on ensiarvoisen tärkeää hyvän toimintamatkan saavuttamiseksi – siksi EQE on niin sukkulamainen muodoiltaan. Akseliväli on myös huima: yli 3,1 metriä. Se on lähes 20 senttiä enemmän kuin nykyisessä Eemelissä.

Ei ole siksi yllättävää, että EQE:n matkustamotilat ovat suuremmat kuin E-sarjassa. Loiva kattolinja saattaa aiheuttaa pitkäselkäisimmille joitakin ongelmia, mutta taksikäyttöön tilat lienevät riittävät. Sen sijaan vain 430 litraa vetävä sedan-tyyppinen tavaratila on tässä kokoluokassa melkoinen pettymys. Mercedekseltä on myös kerrottu, että farmareiden tulevaisuus on vaakalaudalla, koska ne käyvät kaupaksi ainoastaan Euroopassa mutteivät muualla. Siksi ei ole mitään takeita siitä, että EQE:stä tehtäisiin farkkuversio.

Halpojen ajokilometrien ja kunnollisen toimintamatkan ansiosta ei olisi lainkaan ihmeellistä, jos EQE:sta tulisi uusi taksitolppien kunkku. Sen myynti alkaa vuoden 2022 puolessa välissä.

Jos Mercedeksen aiemmat sähköautot ovat perustuneet polttomoottoriautojen rakenteisiin ja siksi ovat olleet teknisiltä ominaisuuksiltaan jonkinlaisia kompromisseja, ei EQE:n kohdalla tarvitse murehtiä tästä.

Jo aloitusmallissa (EQE 350) on 90 kWh:n kokoinen akusto, jonka turvin toimintamatka on WLTP-syklillä varustetasosta riippuen 545–660 km – lukemat ovat aivan alan huippua. Iso toimintamatka saavutetaan erinomaisella hyötysuhteella – alhaisimmillaan kulutus on 15,7 kWh / 100 km. Vertailun vuoksi: monta autoluokkaa pienemmässä Peugeot e-208:ssa ilmoitettu kulutus on 16,4 kWh satasella. Mercedes on panostanut paljon siihen, että moottoritiellä kulutus pysyy hyvin aisoissa.

Lataamisasiat ovat myös olennainen osa sähköautoilua. EQE kykenee lataamaan 170 kW:n maksimiteholla, mutta olennaisempaa on, että vain 15 minuutin pikalatauksella toimintamatkaa saadaan lisää 250 kilometriä. 80 prosenttiin EQE lataa 32 minuutissa suurteholaturilla. AC-latausta EQE ottaa vakiona 11 kW ja lisävarusteena 22 kW.

Hinnat EQE:lle eivät ole vielä selvillä, mutta niiden lupaillaan pääsevän lähelle nykyistä E-sarjaa. Halpojen ajokilometrien ja kunnollisen toimintamatkan ansiosta ei olisi lainkaan ihmeellistä, jos EQE:sta tulisi uusi taksitolppien kunkku. Sen myynti alkaa vuoden 2022 puolessa välissä.

4 kommenttia