Meksikon parhaat palat: Puerto Vallarta
Matkailu
Meksikon parhaat palat: Puerto Vallarta
Meksikon Tyynenmeren rannikolta löytyy kauniita rantalomakohteita, joihin pääsee nyt Suomestakin helposti.
Julkaistu 18.1.2018
Apu

1. Värikäs Puerto Vallarta

Puerto Vallarta on hauska ja tasokas rantalomakaupunki, joka on pitkään ollut amerikkalaisten ja kanadalaisten matkailijoiden suosiossa. Sinne on avattu suorat lennot myös Suomesta, ja samalla koko alueen rannikko on tullut helpommaksi tavoittaa.

Itse Puerto Vallartan keskusta on rento paikka, josta löytyy sieltä täältä myös aitoa meksikolaista tunnelmaa. Rantakatu Malecónilla on kiva katsella turistivilinää, ja lähellä on kaupungin tärkein kirkko La Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe. 

Kannattaa myös nousta rantakadulta muutama kortteli kohti kaupungin takana nousevia Sierra Madren vuoria. Mukulakivikatujen valkoisissa taloissa asuu meksikolaisia perheitä, ja kujilla kaikuu arjen ääniä. Tuliaisia voi etsiä turistikauppoja edullisemmalta Mercado municipal -torilta, mutta muista tinkiä täälläkin.

Keskustasta löytyy erikoinen helmi: Elokuvatähdet Elizabeth Taylor ja Richard Burton omistivat Calle Zaragoza -kadulla aikoinaan kaksi taloa. He yhdistivät talot kadun yli vievällä pikku sillalla voidakseen lomailla ilman paparazzien huomiota. Nyt rakennuksissa toimii upea boutiquehotelli Casa Kimberly. Sen huoneet ovat melko kalliita, mutta romanttisista tiloista ja näköalasta kannattaa nauttia syömällä hotellin Iguana-ravintolassa.

Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin entinen lomakoti Puerto Vallartassa on nyt boutiquehotelli Casa Kimberly.

2. Kymmeniä leppoisia rantoja

Oi tätä kuumuutta! Sitähän tänne tullaan hakemaan, päivänpaistetta, mutta tällä Tyynenmeren rannikolla ilma on erityisen kosteaa. Se tekee lämmöstä hyvin hiostavaa, väkevämmän tuntuista kuin esimerkiksi Meksikon toisessa tunnetussa rantakohteessa, Playa del Carmenissa. 

Rantapäivät kannattaakin täällä rytmittää niin, että aina toisinaan pistäytyy viilentymässä joko hotellin ilmastoinnin avulla tai vaikka veneretkellä. 

Koko Puerto Vallartan lähiseudun rannikko tarjoaa joitakin Meksikon parhaista rannoista. Jos ei halua pysyä vain vain suuren Puerto Vallartan alueella, läheltä löytyy lukuisia pieniä, mukavia lomakaupunkeja. Riviera Nayaritina tunnettu rannikko reunustaa Banderasin merenlahtea yli 300 kilometrin verran. Sen parhaat hiekkarannat löytyvät Sayulitasta, Chacalasta, Punta de Mitasta sekä San Blasista. 

Itse Puerto Vallartassa kaupungin keskustan ranta on ruuhkainen, mutta uimaan silläkin pääsee ja vieressä on loputtomasti ruokapaikkoja. Leppoisampia rantoja ovat esimerkiksi Conchas Chinas ja Playa Palmares.

Meksikossa reissaaminen on yleensä turvallista, mutta varkauksia ja ryöstöjä tapahtuu joillakin alueilla. Tämän rannikon kaupungit ja etenkin hotelliresorttien rannat ovat tavallisesti vartioituja.

3. Meriretkiä ja snorklausta

”Katsokaapa tuonne!” oppaamme Emilio huudahtaa. Muutaman kymmenen metrin päässä veneestämme polskii delfiini, ja pian sen vieressä toinen, kolmas, neljäskin.

Banderasin lahden vesissä ui kolme eri delfiinilajia, ja alueen meriluonnosta voi nauttia veneretkillä. Niillä pysähdellään snorklaamaan esimerkiksi Los Arcosina tunnettujen kallioiden luona, ja joissakin snorklauspaikoissa voi bongata kymmeniä erilaisia kaloja.

Veneretkiä on tarjolla yksinkertaisista (hinta joitakin kymmeniä euroja/osallistuja) hulppeisiin luksusjahteihin, jollaisen voi isolla porukalla vuokrata miehistöineen päiväksi (hinta nousee tuhansiin). Retki pienellä veneellä ei välttämättä kuitenkaan sovi perheen pienimmille tai iäkkäille, sillä aallokko ja päivänpaahde voivat olla välillä koviakin. Leppoisia vesipuuhia löytyy silti kaikille, ja urheilullinen matkaaja on täällä elementissään: tarjolla on esimerkiksi kanoottimelontaa sekä purjelautailua, ja surffauksella on alueella pitkät perinteet. 

Meriretkiä esimerkiksi snorklaamaan tarjotaan kaikista rannikon kaupungeista.

4. Meksikon vahvoja makuja

Jo loman toisena päivänä täällä tietää, mitä on saatava maistaa uudelleen: tietysti guacamolea. Meksikolaista ruokaa on tarjottu Suomessakin kauan, mutta vasta Meksikossa reissatessa tietää, miltä annosten kuuluu todella maistua. Ne perustuvat atsteekkien ja espanjalaisten ruokaperinteisiin, ja käytetyimpiä aineksia ovat esimerkiksi maissi, pavut ja tomaatti. Avokadosta, sipulista ja muista aineksista tehty kasvisdippi guacamole on Meksikossa tavallisesti tuoretta, ja eri ravintoloiden välillä siinä on pieniä makuerojakin.

Rannikkokaupungeissa on aina tarjolla hyvää kalaa. Kokeile esimerkiksi cevicheä, limetillä raakakypsytettyjä mereneläviä. Katukeittiöistä saa siellä täällä parilla kolikolla herkullisia, juuri paistettuja tortilloja, joiden täytteeksi voi valita mukavasti maustettuja vihanneksia ja lihaa.

Hotellien ravintoloiden ruoka on yleensä maustettu niin, että se maistuu eurooppalaisellekin matkailijalle, mutta kulinaristin kannattaa pistäytyä kokeilemassa vielä autenttisempia makuja. Niitä löytää Puerto Vallartan kaupungissa esimerkiksi pienestä perheravintolasta nimeltään Gaby’s.

Meksikolaiseen ruokaan kuuluvat tortillat ja tacot herkullisilla liha- ja kasvistäytteillä.

5. Kilpikonnia ja valaita

Rannan hiekkaan on vedetty pitkä viiva, ja joukko lomailijoita seisoo sen takana, varpaat viivassa kiinni. Kaikkia jännittää vähän, kun eläintenhoitaja avaa ison, valkoisen laatikon: sen sisällä niitä kurkkii, kilpikonnanpoikasia!

Hoitaja antaa selvät ohjeet. Kukin matkailija saa ottaa varovasti käteensä poikasen ja asettaa sen viivan toiselle puolelle, pää kohti merta. Pian poikaset jo pyrkivät hiekassa kohti ulappaa. Yksi junnaa kauan paikallaan, mutta useimmat niistä vilistävät kovaa vauhtia. 

Auringon laskiessa matkailijat huokaavat ja seuraavat pikku konnia katseellaan. Kuinka isoja niistä tulee? Palaavatko ne aikuisina juuri tälle rannalle?

Konnanpoikasten vapauttaminen on Puerto Vallartassa ja Riviera Nayaritilla iltaisin yleinen tapahtuma, johon turistit voivat osallistua. Alueella toimii kilpikonnien suojelukeskus, joka kasvattaa poikasia ja pyrkii näin turvaamaan niiden kannan säilymisen.

Poikasten auttaminen kohti merta on erityisesti lapsista hienoa, mutta puuhassa kaikkien täytyy olla hyvin tarkkoja eläintensuojelun säännöistä. Siksi eläintenhoitaja valvoo tapahtumaa, ja kilpikonnien elinoloja seurataan tutkimuksilla. Suojelukeskusten vapauttamien poikasten on havaittu selviävän paremmin kuin luonnossa syntyneiden, joita uhkaavat ensimmäisinä päivinä esimerkiksi linnut ja rantojen matelijat.

Banderasin lahdella voi joulu–maaliskuussa bongata meriretkillä myös valaita, ja helmi–maaliskuussa on hyvä mahdollisuus nähdä vastasyntyneitä valaanpoi-kasiakin.   

Kilpikonnia suojellaan kasvattamalla ja vapauttamalla niiden poikasia mereen.

6. Pikkukaupunkien löytöjä

Kun kaipaa vaihtelua rantaloikomiseen, hyvä idea on vuokrata auto tai hypätä bussiin ja tutkia rannikon pikkukaupunkeja ja nähtävyyksiä. Monelle kiva päiväkohde on esimerkiksi Sayulitan suosittu kaupunki. Sieltä löytyy monenlaisia ravintoloita ja putiikkeja, mutta paikka on sopivan kokoinen käveltäväksi. Jos haluaa rauhallisempiin paikkoihin, joissa meksikolaiset itse käyvät vapaallaan, niitä ovat vaikkapa Los Ayalasin ja Peñita de Jaltemban pikkukaupungit rantoineen.

Rannikon kuumuuteen tuo vilvoittavaa vaihtelua myös käynti lähikukkuloiden kasvitieteellisessä puutarhassa. Vallarta Botanical Gardensissa kaktuksineen ja lukemattomine eri kukkineen riittää katseltavaa ja kierreltävää pariksi tunniksi, ja lippu maksaa vain muutaman euron. 

Riviera Nayaritin rannikolta löytyy hauskoja pikkukaupunkeja, kuten San Francisco ja Sayulita.

7. Iltabiletystä ja mariachi-orkestereita

”Hola, señor, saisiko olla raicillaa? Istukaa alas, ilta on vasta aluillaan!” Tarjoilijat kantavat juomia janoisille ja houkuttelevat yhä uusia asiakkaita Puerto Vallartan pitkän rantabulevardin baareissa. Tämä on rannikon suurin bilekeskittymä, jossa on jopa oma, hauska gay-kortteleiden alue. 

Mutta iloista iltamenoa löytyy seudulla lukemattomista muistakin paikoista, niin hotelliresorteista kuin pikkukaupunkien rantabaareista. Illanvietto hyvän meksikolaisen oluen tai vaikka margarita-drinkin kanssa on täällä tärkeä osa lomaa. Seudun erikoisuuksiin kuuluu agaavekasvista uutettu raicilla-viina, joka muistuttaa kuuluisampaa meksikolaista juomaserkkuaan, tequilaa. 

Muuta viihdettä kaipaavalle täällä tarjotaan joitakin show-esityksiä, kuten lapsillekin sopivaa Rhythms of the Night -nimistä tanssin, musiikin ja tulitemppujen koostetta.

Alueelle on myös rakenteilla maailmankuulun Cirque du Soleil -sirkusyrityksen oma huvipuisto, jossa kävijöitä viihdyttävät laitteiden ja muiden huvien ohessa taitavat sirkusesiintyjät.

Yhtä ilman Meksikon-loma ei kuitenkaan ole koskaan täydellinen: mariachi-bändiä. Aina toisinaan se jostakin kajahtaa kuuluviin, värikkäästi pukeutuneiden soittajien äänekäs meksikolaisten iskelmien esitys. Ensi kertaa sen kuullessaan hymyilyttää, mutta pian oppii huomaamaan muusikoiden taidon. Loman lopun lähestyessä huomaa jo kaipaavansa hauskaa oloa, jonka mariachimusiikki saa aikaan. Se on niin railakasta, tunteilevaa, mukaansatempaavaa – siis todella meksikolaista. 

Meksikon lomakohteissa tyyli on rento. Oluen saa yleensä parilla eurolla.

Meksiko

Väkiluku: 125 miljoonaa.

Kielet: espanja, turistialueilla pärjää englannilla.

Aikaero: -8 tuntia (Puerto Vallarta).

Matkat: Valmismatkoja Puerto Vallartaan tekee Aurinkomatkat. Finnair myy myös suoria lentoja 18.3.2018 asti, lennon pituus yhteen suuntaan noin 12 tuntia.

Teksti Pekka Hiltunen, kuvat Kai Kuusisto

Kommentoi »