Meksiko on pippurinen paratiisi
Matkailu
Meksiko on pippurinen paratiisi
Meksikossa on jättiläismäinen pääkaupunki ja paratiisirantoja, mutta myös huikaisevia vuoristomaisemia. Ja kaikkialla saa hyvää ruokaa.
Julkaistu 15.2.2017
Apu

Meksikon Acapulco Tyynen valtameren puolella on ikiaikainen rantakohde, Atlantin rannikon Cancún sen uuden ajan vastine. 

Acapulco kukoisti 1950-luvulta 1970-luvulle, kun sen rantabulevardin loistohotelleissa kokoontuivat Hollywoodin julkkikset ja New Yorkin rikkaat. Nykyisin Acapulcossa lomailevat pääosin meksikolaiset, kun taas Cancún kerää amerikkalaiset ja eurooppalaiset turistit.

Jukatanin niemimaalla sijaitsevan Cancúnin rannat ovat vitivalkoista hiekkaa, meri turkoosi. Aallot ovat isoja ja punaisen lipun päiviä paljon – mutta ei hätää: jokaisessa hotellissa on runsaasti uima-altaita aivan meren rannassa kiinni. 

Satojen hotellien helminauha jatkuu Cancúnista läheiselle Maya Rivieraksi kutsutulle alueelle. Maya Riviera alkaa Puerto Morelosista ja jatkuu Tulumiin asti. Väliin jää bilekaupunki Playa del Carmen. Ranta on korallihiekkaa, joka ei polta paljaiden varpaiden alla. 

Cancúnin ranta jatkuu silmänkantamattomiin. Ostoskeskukset ja ravintolat sijaitsevat lähellä rantaa. 

Luksusta etsivälle paras paikka on Cancúnin Hotel Zone, josta löytyvät myös suosituimmat yökerhot. Puerto Morelosissa on Cancúnin alueen uusin ja modernein hotelli Breathless sekä runsaasti sukellusaktiviteetteja, Playa del Carmeniin suuntaavat monet ryhmämatkalaiset. Tulum puolestaan tunnetaan historiallisista kohteistaan.

Holboxin saari pohjoisen luonnonsuojelualueen edustalla houkuttelee luontoretkeläisiä, samoin Cancúnin edustalla lauttamatkan päässä sijaitseva Isla Mujeres. Maya Rivieran Cozumel on Cancúnin alueen parhaita paikkoja lainelautailuun. Hienoimmat surffiaallot löytyvät kuitenkin Baja Californiasta Tyynenmeren rannalta. 

Purjehduksesta ja moottoriveneistä innostunut suuntaa Cancúnin keskustan ranta-alueelle, jossa on kattavin vuokravenevalikoima. Tarjolla on aktiviteetteja sukelluksesta lainelautailuun. 

Vaikka Cancúnin rantaviiva on vapaasti kaikkien käytössä, se on käytännössä joitain pätkiä lukuunottamatta jaettu hotelleille. 

Rohkeimmat voivat sukeltaa veden kaivamiin cenote-luoliin Playa del Carmenissa. Vesi on kirkasta, ja maanalaisen luolan hiljaisuus rauhoittaa.

Kesällä Meksikossa on kuuma. Myrskyjä nousee yleensä elokuusta lokakuuhun, jolloin varsinkin rantakohteet ovat tyhjempiä. Jos haluaa välttää pahinta ruuhkaa ja silti lekotella suotuisassa ilmanalassa, paras aika matkustaa on kevättalvi.

Meksiko on iso maa, joka yhdistää Atlantin ja Tyynenmeren. Kasvillisuus vaihtelee viidakoista aavikkomaiseen kuivuuteen, maa kohoaa alangoista vuoriksi ja takaisin. 

Cancúnin ja Maya Rivieran alueen koralliriutat ovat suosittuja luontokohteita. Parhaiten saavutat ne oppaan mukana. Kalalajeja on runsaasti, muun muassa rauskuja kaikissa koko- ja lajiluokissa. Syöpymällä syntyneet luolat, cenotesit, ja erityisesti niiden tippukivimuodostelmat ovat suosittuja sukelluskohteita Jukatanin niemimaalla. 

Meksikossa on myös paljon luonnonsuojelualueita. Niiden rannat ovat vaikeapääsyisiä mutta palkitsevat kauneudellaan. Moni kokeilee onneaan Jukatanilla Sian Ka’anilla.

Kaunis Tulumin kylä sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Cancúnista. Tulumissa voi tutustua mayakulttuurin raunioihin ja ihailla hienoja hiekkarantoja.

Pääkaupunki México on vaikuttava kokemus. Virallisten lukujen mukaan asukkaita on yli 21 miljoonaa, mutta paikallisten valistunut arvio liikkuu 29 miljoonan hujakoilla. Pelkästään vanhassa kaupungissa asuu enemmän ihmisiä kuin Suomessa. 

México levittäytyy laajalle. Kantakaupungin halki ajaminen kestää kolmesta neljään tuntia – autojen määrä on hillitön. Liikenne on silti siistiä, eikä ajamista tarvitse pelätä. Erikoisuutena on erinomainen kattaus kuplavolkkareita, joita edelleen näkyy liikenteessä – niitä valmistettiin pitkään läheisessä Pueblan kaupungissa.

Kesäkuukausina México on saasteinen ja kuuma, mutta talvella ilma on kirkas, vaikkakin lämmin: kaupunki sijaitsee korkealla laakson keskellä, syvällä sisämaassa.

Latinalaisen Amerikan mittapuulla México on turvallinen suurkaupunki. Väkivaltaisia ryöstöjä tapahtuu kantakaupungissa vähän, eikä vaarallisiin lähiöihin eksy vahingossa. 

Tarkkana kannattaa silti olla, eikä taksia pidä koskaan ottaa lennosta. Hotelleista ja paremmista ravintoloista tilatut autot ajavat asiakkaan turvallisesti perille etukäteen sovittuun hintaan.

Pääkaupunki México on yksi maailman suurimpia kaupunkeja. Latinalaisen Amerikan mittapuulla se on turvallinen suurkaupunki.

Chili kuuluu ehdottomasti meksikolaiseen keittiöön. Silti missään ei tule vastaan liian voimakkaita makuja. Chipotle, savustettu jalopeno, on chiliherkku, jota ei kannata ohittaa. 

Meksikossa ruoka kääritään pieniin tacolettuihin ja hieman isompiin burritoihin tai tortilloihin. Variaatioita on friteeratuista kääreistä (chimichanga) uunissa paistettuihin (enchilada). Tamales-jälkiruoassa makeat herkut piilotetaan banaaninlehden sisään. Yli sadasta eri mausteesta kokoonkeitettyä tummaa mole-kastiketta tarjoillaan kaikkien ruokien kanssa. Kasvissyöjänkään ei tarvitse olla nälkäinen. Erilaisia papuja ja niistä tehtyjä tahnoja on aina tarjolla, ja hedelmät ovat hyviä. 

Méxicossa hyvä perinneruokapaikka on jo vuodesta 1912 toiminut Cafe Tacuba. Parhaita makuelämyksiä tarjoavat katukeittiöt, joita kannattaa etsiä Méxicon historiallisen keskustan aukioilta. Cancúnin kantakaupungissa puolestaan pieni taqueria El Poblano mainostaa tekevänsä kaupungin parhaat tacot – ja hyviä ne ovatkin. 

Méxicossa kannattaa poiketa kehutun keittiömestarin Martha Ortizin ravintolassa Dulce Patriassa, jossa perinteisiä ruokia valmistetaan rennon hienostuneella otteella. Meksikolainen ruoka ei ole vain papuja ja maissilettuja.

Herkullista ruokaa erilaisilla kastikkeilla löytyy jokaiseen makuun. Kasvissyöjää hemmotellaan pavuilla ja hedelmillä.

Jos Meksiko on kuulu ruoastaan, on se sitä myös juomistaan. Alkoholittomien juomien ystäviä hellitään herkullisilla tuoremehuilla. Oluesta nauttivat voivat maistella olut­drinkkejä. Michelada-drinkkiin laitetaan viidennes sitruunamehua sekä tabascoa, suolaa, worcester-kastiketta ja soijaa, loppu lasista täytetään lager-oluella. Jokaisella on oma reseptinsä. Coco rocco -versiossa on kaksi kolmasosaa paseerattua tomaattia, chiliä ja suolaa ja loput olutta. Sitruunainen chelada sisältää olutta, sitruunanmehua, chiliä ja suolaa.

Tequilaa juodaan paljon ja vieläpä raakana, kuten myös toista agavesta uutettavaa juomaa mezcalia. Parhaat tequilat juodaan aromilasista, ja niiden maku on pehmeä kuin konjakilla. Silti tyypillisintä on napata tequila shottina. 

Ja eihän Meksikosta voi lähteä maistamatta margarita-drinkkiä rantabaarissa! ●

teksti Markus Ånäs, kuvat Alamy / Rex / All Over Press

Kommentoi »