Tuulilasi

Meikattuja bulldoggeja ja Jennifer Anistonin matkailuvaunu – pääsimme seuraamaan uuden Minin mainoskuvauksia


Neljävuotias Birdie-bulldoggi tienaa yhden päivän aikana sen verran kuin toiset kuukaudessa. Koira on tähti uuden Minin mainosspotissa, jonka kuvauksia saimme seurata yksinoikeudella.
Kuvat AMS

Birdie läähättää, koska sillä on stressiä. Nyt se nousee pystyyn jo ties kuinka monetta kertaa, laittaa etutassunsa rennosti ulos Minin avoimesta sivuikkunasta ja haukkuu röyhkeää tanskandoggia, mutta tämä ei silti riitä. Aina tulee valitusta jostakin. Tässä tapauksessa valittaja on Los Angelesissa kuvattavan mainospätkän ohjaaja.

Kuvauksissa pitäisi oikeastaan keskittyä keväällä 2014 myyntiin tulevaan Minin kolmannen sukupolven malliin, joka esiintyy mainosfilmissä Volcano Orange -värisenä ja mustilla raidoilla varustettuna Cooper S:nä. Todellinen tähti on kuitenkin Birdie-niminen bulldogginaaras. Koira on neljävuotias, väriltään luonnonvalkoinen ruskeilla täplillä, ja sillä on musta kuono. Mainoksen käsikirjoituksen mukaan Birdien pitäisi ensin vierastaa isäntänsä uutta Miniä, sitten se nuuskii kiinnostuneena auton pakoputkea, ja rivakan kyydin jälkeen koira tunnistaa Minin reviirikseen sekä puolustaa sitä itsepäistä tanskandoggia vastaan.

Tähän pisteeseen asti on kuitenkin vielä pitkä matka, jota sävyttävät mm. seuraavanlaiset komennot: ”On your mark, stay, come on, good girl” – Birdien pitää olla paikoillaan ja syödä välillä koiranruokaa, ja tätä kestää tuntikausia. Vapauttavat aplodit tulevat vasta sitten, kun kaikki ovat tyytyväisiä – heihin kuuluvat ohjaajan lisäksi mainosfilmiagentuurin vastuuhenkilöt sekä Minin edustajat. Kaikki tuijottavat kontrollimielessä kahta isoa monitoria, jotka on asennettu pikkubussiin. Pyörillä oleva komentokeskus seuraa varsinaista filmitiimiä tummien lasien takana olevassa jatkuvasti ilmastoidussa tilassa.

Eilen oltiin vielä Paramountin studioilla, ja nyt tapahtumapaikkana on Los Angelesin keskusta parin kilometrin päässä studioista. On lauantaikeskipäivä, ja Mini kiitää joko omin voimin pilvenpiirtäjien välissä olevilla kaduilla, tai sitten sitä kuljetetaan eräänlaisen vetoauton avulla pitkin tienoota. Tämän vuoksi puolet kadusta pitää sulkea muulta liikenteeltä. Siitä vastaavat eläkkeellä olevat poliisit, jotka huolehtivat vapaasta kulusta isojen moottoripyöriensä, uniformujensa sekä luonnollisen auktoriteettinsa turvin.

Tällä välin Birdie pitää pientä taukoa ja antaa kaksoisolentonsa Pennyn esiintyä seuraavassa kohtauksessa. Naaraskoira Penny ei ole kylläkään ihan niin fiksu kuin pääosan esittäjä, mutta sillä on oma erityistaitonsa: koira osaa nostaa jalkaansa uroksen tavoin. Ja juuri sitä kaivataan nyt. Minin etupyörä pitäisi merkitä, mikä onnistuu tätä tarkoitusta varten tehdystä suihkupullosta ruiskutettavan keinopissan avulla. Jotta koirien vaihtumista lennossa ei huomaa, ne molemmat on meikattu aivan samannäköisiksi. Ne saavat asua tasokkaassa matkailuvaunussa, jonka sohvalla Jennifer Aniston on levännyt vielä vähän aikaa sitten. Wau!

L.A.:ssa kaikki pyörii elokuvien ympärillä, kuten tuotantojohtaja Bernd Gedeck kertoo.

”Ennen kuin Saksassa saa luvan ulkokuvaukseen, kohtaus on täällä jo purkissa.”

L.A. on Hampurissa syntyneelle Gedeckille kaikkein paras paikka työskennellä.

”Täällä on kaikkea, mitä tarvitsee, eli asiantuntijoita ja materiaalia. Täällä kaverit tulevat heti paikalle tiiminä täysin varustellun kuormurin kanssa. He ovat auringon ahavoittamia sekä lihaksikkaita, ja näillä ihmisillä on päällään shortsit, päässä lippalakki ja vyöllä työkaluja sekä hirveät määrät värillistä teippiä. He ovat siis ammattilaisia”, hän kuvailee.

Ammattilaisia ovat myös Birdie ja kumppanit, joita monet valmentajat ja eläinlääkäri saattavat kuvausten aikana. Kaksitoistatuntiset työpäivät tuovat mukanaan stressiä. Tämä koskee myös 120 hengen porukan muita jäseniä, jotka ovat mm. agentuuriväkeä, filmimiehistöä ja Minin edustajia. Työn alla on sentään kolme 20-60 sekunnin mittaista pätkää sekä yksilöllisiä loppukohtauksia ja joidenkin markkina-alueiden erikoistoiveita. Tämä kaikki maksaa miljoonia. BMW:llä työskentelevä Anita Skocic selittää, että mikään ei onnistuisi ilman tiimityötä. Hänen pitää tarkkailla kaikkia yksityiskohtia, koska ”merkin pitää näkyä yhtenäisellä tavalla ulospäin, ja Minin pitää vaikuttaa houkuttelevalta”.

Nyt on kuitenkin ruokatunnin aika, ja catering-palvelu tarjoaa erilaisia herkkuja. Kalaa, kanaa, lammasta, grillattuja naudanpihvejä ja lisäksi salaatteja, hedelmiä, kakkua sekä jäätelöä. Koirat eivät pääse mässäilystä osallisiksi, mutta ne ovat kuitenkin innolla mukana hommissa ruokatauon jälkeen. Birdie astuu tahdissa Miniin sisään sekä ulos ja jää sen jälkeen tyynesti istumaan kuskina toimivan mallin viereen. Koira räksyttää, kun sitä käsketään tekemään niin. Ympärillä statistit kulkevat edestakaisin ikään kuin he eivät tietäisi mitään koko kuvauksesta.

He ovat yhtä lailla feikkiä kuin taustan kahvilan asiakkaat ja kadun harmaa reunakivi. Kivi on oikeasti punainen, ja siksi se piti teipata harmaaksi.

Paikalle kerääntynyt väki ihailee myös mattamustaa Porsche Cayenne Turboa, jossa on vapaasti liikkuva kameranosturi. 180 km/h:n nopeuteen yltävän ja neljä tonnia painavan auton kuskin sekä nosturimiehen täytyy ymmärtää toisiaan joka tilanteessa, jotta kameralla varustettu nosturiosa ei osu mihinkään esteeseen. Se olisi hyvinkin mahdollista, kun autolla kurvaillaan tiukasti renkaat vinkuen kapean kujan läpi.

Tämä kaikki ei enää kiinnosta Birdietä. Pitkän ja raskaan työpäivän sekä monien komentojen ja koiranruoka-aterioiden jälkeen se on tehnyt olonsa mukavaksi Jenniferin entisellä sohvalla ja nukkuu nyt siinä. Huomennakin on vielä kuvauspäivä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 26.11.2013