Meidän luokka
Kulttuuri
Meidän luokka
Puolalaisnäytelmä kuvaa maan historiaa yhden koululuokan kautta.
Julkaistu 10.11.2016

He halusivat lentäjiksi, opettajiksi, ajureiksi ja ompelijattariksi. Mutta sitten syttyi toinen maailmansota, tuli puna-armeija ja saapuivat saksalaiset.

Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa esitettävä Tadeusz Słobodzianekin Meidän luokka kertoo Puolan lähihistorian traagiset käänteet kymmenen ihmisen, seitsemän miehen ja kolmen naisen, kautta. Tositapahtumiin pohjautuvassa näytelmässä ollaan itäpuolalaisessa maalaiskylässä, jossa koululuokasta puolet on katolisia ja puolet juutalaisia.

Näytelmä kuvaa tiukasti rajatuin kohtauksin, kuinka lasten leikki muuttuu vähitellen teinien kiusaamiseksi ja aikuisten avoimeksi vihaksi. Luokkakaveria ei jätetä, mutta voiko hänet raiskata ja tappaa?

Satu Rasilan ohjaamassa näytelmässä ei ole heikkoa kohtaa. Eri-ikäiset näyttelijät tekevät hahmoistaan kokonaisia ja reaktioissaan uskottavia. Jukka Rasilan ja Timo Torikan haavoilla olevat riiviöt turvautuvat tilaisuuden tullen raakaan väkivaltaan siinä missä Seppo Maijalan mammanpoika yltää rakkauden tähden sankaritekoihin. Silti yksinkertaisia ratkaisuja ei ole, eikä mikään teko jää ilman seurausta.

Wanda Dubielin, Susanna Haaviston ja Seela Sellan esittämien naisten kohtalot ovat traagisia, mutta omat valintansa tekevät hekin. Tekstiä näytelmässä on paljon, mutta sen vastapainona lavastus on nerokkaan pelkistetty.

Meidän luokka Espoon Kaupunginteatterissa.

Kommentoi »