Image

Mättövegaani tulee

Mättövegaani tulee
Unohtakaa terveellinen kasvisruokavalio. Nykyvegaani syö roskaruokaa. 

Välttelemme salaattia ja ylistämme vihiksiä! Emme voivottele sitä, kuinka paljon on tullut syötyä suklaata, vaan kehuskelemme sillä! Sitaatti on Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmästä.

Mutta mitäs nyt? Vegaanithan syövät ”inhottavan mauttomia” ruokia, kuten kirjailija Joonas Konstig sanoi taannoin Ylellä. Joidenkin mielestä vegaanit syyllistävät lihansyöjiä, koska kadehtivat heidän nautinnontäyteistä elämäänsä.

Siltä ei vaikuta Sipsikaljavegaanien, ”sipsarien”, ryhmän perusteella. Yli 7 000 jäsenen ryhmässä jaetaan mitä mielikuvituksellisimpia vegaanisia mättöluomuksia.

Vihis kylmäsavutofulla ja Plamilin majoon tehty perunasalaatti <3

Krapulamättönä paistettua sipulia, tempe quattroa ja perunoita runsaalla suolalla, öljyllä ja ketsupilla.

BonSoya viherpippurileike, ananas ja Sheesen blue style kuorrutettuna Violife for pizzalla.

Kaiken takana on kouvolalaisen HoviRuoka-yrityksen viime syksynä lanseeraama vihis, lihapiirakan kasvisversio, jonka hehkuttaminen lähenee kasvissyöjien keskuudessa lihansyöjien pekoninpalvontaa. Kyseessä on todellinen vegaanimättö. Vihiksessä on 350 kilokaloria, ja sataan grammaan einestä mahtuu 14 grammaa rasvaa: kaksi kertaa enemmän kuin saman firman lihapiirakkaan.

”Monet ihmiset ovat vegaaneja muista syistä kuin siksi, etteivät he pitäisi eläintuotteiden mausta”, Sipsikaljavegaanit perustanut Terhi Heimonen sanoo.

Vegaanimätön suosio piilee siinä, että tarjonnan laajetessa ihmisten ei tarvitse valita, nauttiako ruuasta vai elääkö eettisen vakaumuksensa mukaisesti. Vegaani ei ole enää masokisti.

Julkaistu: 9.5.2016
Kommentoi »