Apu

Suomen ankarat matkustusrajoitukset voimaan 27.1. – Viron ja Ruotsin muuntovirus taustalla – Miten käy lauttaliikenteen?

Suomen ankarat matkustusrajoitukset voimaan 27.1. – Viron ja Ruotsin muuntovirus taustalla – Miten käy lauttaliikenteen?
27.1. voimaan tulevat matkustusrajoitukset ovat voimassa 25.2. saakka. Rajoitukset osuvat erityisesti Virosta kulkevaan rakennusalan työmatkaliikenteeseen.
Julkaistu: 26.1.2021

Tiistaina aamupäivänä Jätkäsaaressa sijaitseva Länsisataman laivaterminaali on hiljainen. Suomen ankarat matkustusrajoitukset kaikista Schengen-maista tulevat voimaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, mutta ruuhkaa terminaalissa ei ole.

Vain muutamia ihmisiä kiiruhtaa Tallinnaan suuntaavaan Tallink Siljan laivaan. Yksi heistä on maajoukkuetason miekkailija Akseli Heinämaa. Hän suuntaa Tallinnaan treenien takia.

– En ole ehtinyt vielä tutustua uusiin rajoituksiin. Olen tyytyväinen kuitenkin, että pääsen Viroon vielä treenaamaan. Palaan reissusta sunnuntaina ja uskon, että pääsen kuitenkin takaisin, koska olen Suomen kansalainen.

Päätös treeneihin lähtemisestä syntyi viime viikolla. Hän ei kuitenkaan ole matkustanut säännöllisesti korona-aikana. Laivalla Heinämaa pyrkii pitämään turvavälit ja aina kasvomaskin käytössä.

Toivon, että pääsen terveenä perille ja takaisin, hän sanoo.

Miekkailija Akseli Heinämaa on matkalla Helsingistä Viroon. – Olen tyytyväinen kuitenkin, että pääsen Viroon vielä treenaamaan. Palaan reissusta sunnuntaina ja uskon, että pääsen kuitenkin takaisin, koska olen Suomen kansalainen, Heinämaa sanoo.

Mikä on välttämätöntä työmatkaliikennettä?

28.1. voimaan tulevat matkustusrajoitukset ovat voimassa 25.2. saakka. Rajoitukset osuvat erityisesti Virosta kulkevaan rakennusalan työmatkaliikenteeseen. Suomen ja Viron välillä matkustaa säännöllisesti jopa kymmeniätuhansia virolaisia töiden ja perheen takia.

Uusien rajoitusten taustalla on Virossa ja Ruotsissa jylläävä koronan muuntovirus, jonka ilmaantuvuus on Suomessa pysynyt vielä maltillisena.

Valtioneuvoston mukaan sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Henkilö ei voi itse määrittää työmatkansa välttämättömyyttä.

Välttämättömäksi katsotaan yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan henkilön tai henkilöiden työsuoritusta eikä työ siedä viivästystä.

Sari Keihtä on lähdössä työmatkalle Tallinnaan. – En ole harkinnut matkojen perumista, vaan olen matkustanut Comfort Loungessa, joka on ollut turvallinen tila matkustaa. Myös kasvomaski on ollut aina käytössä.

Testisuosituksissa epäselvyyksiä

Länsiterminaalin edustalla kohti laivaa kiiruhtava Sari Keihtä on menossa työmatkalle Tallinnaan. Suuressa globaalissa yrityksessä työskentelevä Keihtä kertoo, että työhön kuuluu säännöllisesti matkoja Viroon. Näillä näkymin helmi-maaliskuun aikana työmatkat jatkuvat edelleen.

– Saa kuitenkin nähdä, toteutuvatko tulevat työmatkat vai hoidanko koulutukset ja workshopit etäyhteydellä jatkossa.

Keihtä saapuu perjantaina takaisin Suomeen. Hän sanoo, että on epäselvää, pitääkö hänen käydä koronatestissä saavuttuaan takaisin Suomeen tai olla omaehtoisessa karanteenissa. Hän on varannut koronatestiajan varmuuden vuoksi Tallinnaan loppuviikkoon.

– Olen yrittänyt kalastella tietoa rajoituksista ja karanteenista valtioneuvoston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta, mutta selkeää tietoa ei tunnu löytyvän mistään.

Laivayhtiöltä hän ei ole saanut ohjeistusta matkaan lähtöön ja palaamiseen.

– En ole harkinnut matkojen perumista, vaan olen matkustanut Comfort Loungessa, joka on ollut turvallinen tila matkustaa. Myös kasvomaski on ollut aina käytössä.

Kommentoi »