Tuulilasi

Matkustaako lapsesi turvallisesti autossa? – katso ohjeet

Matkustaako lapsesi turvallisesti autossa? – katso ohjeet
Autossa matkustaessaan lapsi tarvitsee turvaistuinta, kunnes on 135 cm pitkä. Liikenneturva muistuttaa, että käytännössä tämä tarkoittaa, että usein lapsi istuu turvalaitteessa vielä 1.-2.-luokalla.
Julkaistu: 14.3.2018

Mitkä ovat keskeisimmät asiat, mitä eri-ikäisen lapsen kuljettamisessa ja turvaistuinvalinnassa on huomioitava?

1. Turvallisuus ensin

Liikenneturvan viimesyksyisestä, lasten vanhemmille suunnatusta kyselystä ilmenee, että lasta kuljetettaessa halutaan panostaa turvallisuuteen.

"On vain luonnollista, että lapsen turvallisuus halutaan varmistaa kaikin tavoin. Jotain lapsiperheen arjessa kuitenkin tapahtuu, että aikomuksista lipsutaan käytännössä. Ovatko ne tutut lyhyet matkat päiväkotiin tai kauppaan, jolloin ei olla niin tarkkoja tai annetaan myöten lapsen vaatimukselle päästä esimerkiksi etupenkille "tämän kerran"?", pohtii Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Lähes kolme neljästä alle kouluikäisten lasten liikennekuolemista ja loukkaantumisista tapahtuu auton matkustajina.

"Jotta turvaistuin suojaisi lasta onnettomuushetkellä, laitteen tulee olla sopivan kokoinen ja oikein kiinnitetty autoon. Myös lapsen tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty istuimeen", Loikkanen tiivistää.

2. Selkä menosuuntaan vähintään kolmivuotiaaksi

Pieni vauva matkustaa turvakaukalossa, kunnes lapsen paino ylittää kaukalon painorajat tai kaukalon pääntuen yläreuna on lapsen silmien korkeudella. Pienen lapsen seuraavanakin turvaistuimena kannattaa suosia selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta.

"Pienen lapsen pää on suhteessa painava ja niska herkkä. Onnettomuustilanteessa lapsi saa parhaimman turvan selkä menosuuntaan. Koukussa olevat jalat eivät ole haitaksi ja lapsen soisikin matkustavan autossa selkä edellä mahdollisimman pitkään – vähintään kolmivuotiaaksi", painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara Tampereelta.

3. Turvaistuinta tarvitaan, kunnes senttejä kertynyt 135

Kun lapsi kasvaa ulos selkä menosuuntaan asennettavasta turvaistuimesta, hän siirtyy käyttämään turvavyöistuinta, joka hyödyntää auton omia turvavöitä. Turvalaitetta lapsi tarvitsee useimmiten noin 10-vuotiaaksi asti.

"Ensimmäiset kuukautensa vauva on huolella kapaloitu kaukaloon. Vanhempien on huolehdittava automatkustamisen turvallisuudesta myös lapsen kasvaessa. Puutteet valitettavasti näkyvät Onnettomuustutkintalautakuntien raporteissa. Asianmukainen ja oikein kiinnitetty turvalaite voi pelastaa lapsesi hengen", Loikkanen painottaa.

4. Takapenkki on paras paikka

Kun lapsen turvallisuus autossa halutaan maksimoida, on takapenkki lapselle se turvallisin paikka – iästä riippumatta.

"Liikenneturvan suositus on selkeä: alle 140 cm pitkä lapsi ei istu etupenkillä, jos se on varustettu turvatyynyin. Turvatyynyt on suunniteltu aikuisen ruumiinrakenteelle, joten lapselle onnettomuustilanteessa laukeava turvatyyny voi olla vaarallinen", Elovaara muistuttaa

Kommentoi »