Matkalla vauvan kanssa
Matkailu
Matkalla vauvan kanssa
Lähdössä vauvan kanssa reissuun? Etsimme matkustamista helpottavia vinkkejä. Katso, mistä saat pakkausapua, lentokenttäopastusta, kikkoja nukuttamiseen ja mikä on lapsiperheiden Airbnb.
Julkaistu 18.5.2017
Mondo

Näillä vinkeillä teet reissamisesta mukavampaa koko perheelle.

Pakkaa paljon, mutta rattaat voi lainata Kohteesta riippuu, kuinka paljon vauvaa varten täytyy pakata. Tavaraa kannattaa usein ottaa mieluummin liikaa kuin liian vähän, jo oman mielenrauhan vuoksi. Ei kannata laskea sen varaan, että tiettyä maidon­korviketta saa kohdemaasta tai että paikalliset ruuat maistuvat juuri omalle lapselle.

Pakkaamisessa auttaa maksuton PackPoint-sovellus, jossa määritellään ensin kohde ja matka-aika. Sovellus suosittelee sään mukaiset tarvikkeet vauvalle ja vanhemmille. Listan voi myös jakaa vaikkapa samalle reissulle lähtevälle kaveriperheelle.

Osa matkatoimistoista vuokraa lasten­tarvikkeita ­syöttötuolista turvakaukaloon esimerkiksi Thaimaassa ja Kanariansaarilla. Kotimainen Liizi-yritys (liizi.fi) vuokraa esimerkiksi matka­rattaita ja -sänkyjä ja toimittaa niitä kaikkialle Suomeen.

Vuokra-asunnon varusteista on hyötyä Pienten lasten kanssa asunnon vuokraus on yleensä paras tapa majoittua. Vuokrakodeissa on usein erilliset huoneet ja ruuat voi valmistaa itse. Asuntoon voi kuulua esimerkiksi lastensänky, joka on kätevä varsinkin taapero­ikäisen kanssa.

Kid & Coe -sivusto (kidandcoe.com) toimii kuin Airbnb, mutta se on erikoistunut lapsiperheille tarkoitettujen tasokkaiden asuntojen välitykseen. Palvelun kautta löytyy niin tyylikkäitä kaupunki­asuntoja Köpiksestä kuin rantataloja Meksikosta, ja esittely­sivuille on listattu, mitä varusteita kodeista löytyy lapsiperheelle.

Jos haluat majoittua hotellissa, selvitä varatessa onko mahdollista saada huone, jossa on lastensänky ja kylpyamme. Minibaaria voi käyttää ruokien säilytykseen.

Nukahtamisessa voi olla hyödyksi puhelimen sovellus, joka soittaa rauhoittavia ääniä. Ilmaisesta Sound Sleeper -sovelluksesta löytyy muun muassa imurin hurinaa, ja siihen voi tallentaa tuttuja kodin ääniä.

Hyödynnä kentällä henkilökunnan apua Lentokentällä kulkeminen etenkin useamman lapsen kanssa voi stressata. Jotkut lento­yhtiöt ja -kentät tarjoavat Meet and assist -palvelua, jolloin työn­tekijä opastaa lähteviä ja saapuvia matkustajia esimerkiksi oikealle matkatavarahihnalle. Apua on saatavilla esimerkiksi Heathrow’n kentällä maksua vastaan. Varaa palvelu etukäteen netistä.

Selvitä etukäteen lento­yhtiöltä, saako rattaat viedä portille asti vai pitääkö ne jättää lähtöselvitykseen. Esimerkiksi Finnair ei salli vaunujen viemistä turva­tarkastuksen läpi. Kaikki yhtiöt eivät tarjoa muovikäärettä vaunujen suojaksi, ja jos itsellä ei ole kuljetus­laukkua, sen voi vuokrata. Airshells (airshells.com) vuokraa laukkuja etenkin monilla Euroopan kentillä. Joillakin kentillä saa rattaita lainaksi, esimerkiksi Helsinki-­Vantaalla.

Varaa viihdettä pitkille reissuille Jotta vauva nukkuisi mahdolli­simman ison osan matkasta, pyri ajoittamaan lähtö päivä- tai yöunien aikaan. Ripusta automatkalla vauvan turvakaukaloon paljon leluja ja teippaa värikkäitä kuvia näkyville. Useimmat vauvat voivat hermostua ­pysähdyksistä, joten tankkaa auto valmiiksi ennen lähtöä ja valitse esimerkiksi Google Mapsin avulla reitti, jolla ei ole jatkuvasti liikenne­valoja. Ota huomioon huolto­asemien sijainnit – pienen lapsen kanssa on varauduttava pysähtymään tunnin välein. Varaa taapero­ikäiselle muutama uusi, halpa lelu tai värityskirja, joita voi antaa vaikka tunnin välein yllätyksenä. Leluihin kannattaa sitoa naru, jotta ne saa ongittua nopeasti penkkien alta.

Ota aikataulutuksen tueksi sovellus Alle vuoden ikäisen lapsen kanssa on usein yllättävän helppo lähteä seikkailuun. Pieni vauva kulkee kanto­repussa patikointiretkillä ja suurkaupungeissa. Lapsen rutiinit muuttuvat lomalla esimerkiksi aikaeron takia. Maksuttomaan Baby­tracker-sovellukseen voi kirjata ruokailut ja päiväunet, ja päivä on helpompi aikatauluttaa. 

Kommentoi »