Tuulilasi

Matkailuautolla kesälomalle? – renkaat ratkaisevat, onnistuuko loma

Matkailuautolla kesälomalle? – renkaat ratkaisevat, onnistuuko loma
Tänäkin kesänä moni suuntaa matkailuautolla tutkimaan kotimaan kiinnostavia lähimatkakohteita, nähtävyyksiä ja kansallispuistoja. Matkailuauton renkaiden valintaan ja kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta pitkätkin ajomatkat tuntuvat mukavilta ja renkaat kestävät myös huonokuntoiset tiet.
Julkaistu: 16.6.2021

Kesäinen Suomi tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja kaunista luontoa – sekä vaihtelevaa säätä ja monenlaisessa kunnossa olevia teitä. Kestävät, hyvässä kunnossa olevat renkaat tekevät matkanteosta sujuvaa, mukavaa ja turvallista.

”Matkailuauton rengaspaineiden tarkistaminen on helppo keino vaikuttaa ajomukavuuteen ja myös turvallisuuteen. Kun paineet ovat kuormaan nähden kohdallaan, myös auton käsiteltävyys, suorituskyky ja ajotuntuma ovat parhaimmillaan. Oikeat rengaspaineet tuovat renkaisiin myös optimaalisen pidon, ja renkaat ovat hiljaisemmat kuin väärillä paineilla ajettaessa”, summaa Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Oikean rengaspaineen voi tarkistaa auton ovipilarista, polttoainetankin kannesta tai auton käyttöohjeesta. Matkailuautojen rengaspaineet ovat yleensä 3,5-4,5 baaria, eli huomattavasti henkilöauton rengaspaineita korkeammat. Alipaineilla ajaminen paitsi kuluttaa renkaita ja polttoainetta turhaan, myös tekee autosta vaikeammin hallittavan erityisesti ääritilanteissa. Liian suuri paine puolestaan yleensä huonontaa renkaan pito- ja mukavuusominaisuuksia sekä lisää ääntä.

Turvallisuutta ja polttoainesäästöjä

Joskus kiinnostavien matkakohteiden löytäminen vaatii ajoa huonokuntoisilla teillä. Matkailuauton rengasvalinnassa kannattaa huomioida renkaan kestävyys, jotta rengasrikko ei yllätä, vaikka kesäretket ulottuisivat kuoppaisillekin teille. Kestävistä renkaista on hyötyä myös kaupunkiympäristössä, sillä esimerkiksi katukiveysten reunat laittavat renkaat koetukselle.

Myös pohjoisen kesän vaihtelevat olosuhteet vaativat renkailta paljon. Renkaiden pitää toimia turvallisesti kuumina kesäpäivinä, kylminä alkukevään ja loppusyksyn aamuina sekä silloin, kun rankkasade täyttää teiden urat vedellä. Vilkaisu renkaan EU-merkintään helpottaa rengasvalintaa.

”EU-merkintä kertoo, miten hyvä märkäpito renkaalla on. Merkinnästä kannattaa märkäpitoluokituksen lisäksi tarkastaa myös renkaan vierintävastus. Mitä alhaisempi vierintävastus on, sitä kevyemmin rengas rullaa. Tämä vaikuttaa sekä ajomukavuuteen että polttoaineenkulutukseen”, sanoo Järvinen.

Jos rengasrikko keskeyttää matkanteon, rengas on aina korjautettava rengasalan ammattilaisella. Rengas on irrotettava vanteelta ja tarkastettava myös sisäpuolelta ennen paikkausta. Paikkauksessa on käytettävä aina korjaukseen suunniteltua tubeless-paikkaa. Rengasammattilainen osaa myös arvioida, onko rengas ylipäätään paikattavissa vai pitääkö se korvata uudella.

1 kommentti