Matkailuauto suosituin matkailuajoneuvo
Autot ja liikenne
Matkailuauto suosituin matkailuajoneuvo
Suomalaisten automatkailijoiden matkailukokemuksia ja mielipiteitä selvittäneen Autoliiton Automatkailututkimuksen mukaan matkailuauto on noussut suosituimmaksi ajoneuvoksi lomamatkoilla. Suosikkikohteiden kärjessä ovat Saksa, Italia ja Ranska.
Julkaistu 16.11.2006
Tuulilasi

Autoliiton julkaisemaan tutkimukseen tuli vastauksia 651, kun vuosi sitten vastaavaan tutkimukseen osallistui 572 vastaajaa.

Matkailuauton suosio on jatkanut kasvuaan, ja se ohitti henkilöauton suosituimpana ajoneuvona. Matkailuautolla liikkui 39 prosenttia vastanneista, henkilöautolla 33 prosenttia. Vuosi sitten matkailuauton prosenttiosuus oli 30,5.

Yli puolet vastanneista piti 1–2 hengen ryhmäkokoa edelleen suosituimpana. Kolmannes matkusti 3–4 hengen ryhmässä. Matkan kokonaiskustannukset oli suurimmalla osalla vastanneista 1 000–3 000 euroa. Tässä ei ole tapahtunut muutosta viime vuoteen verrattuna.

Maailmalle Tallinnan kautta

Lähtöreittinä Helsinki–Tallinna on edelleen suosituin. Hyvänä kakkosena on Turku–Tukholma. Helsingistä Tallinnaan matkansa aloittaneista 29 prosentista 21 prosenttia jatkoi matkaansa Via Balticaa pitkin.

− Edullisempi polttoaine ja majoitus sekä Tallinnan-laivojen lippujen hinnat houkuttelevat aikaisempien vuosien tapaan matkailijoita valitsemaan reitikseen Via Baltican. Sen sijaan alkukesästä laajaa kielteistä julkisuutta saaneet tietyöt Via Balticalla eivät näköjään karkottaneet matkailijoita tältä reitiltä, Autoliiton matkailupäällikkö Eila Ollikainen kertoo.

Usein matkan alussa ajetaan pitkiä päivämatkoja, sillä tavoitekohteeseen halutaan mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi Saksaan on Tallinnasta matkaa melkein 1 500 kilometriä, jonka vain huimapäisimmät ajavat ennen ensimmäistä yöpymistä. Autoliiton oma testiryhmä ajoi lokakuussa Via Baltica -reitin Saksaan kahdella yöpymisellä.

Saksa ykköskohde

Automatkailijat vierailivat eniten Saksassa, ja se nimettiin useimmin myös matkan pääkohdemaaksi. Muita suosittuja kohdemaita olivat Italia ja Ranska. Pieni yllätys oli se, etteivät Viro ja Ruotsi ole pelkkiä läpiajomaita, vaan molemmat ovat seitsemän suosituimman kohdemaan joukossa.

Suomalaiset ovat oppineet hyvin välttämään kuumaa ja ruuhkaista elokuuta, sillä suurin osa matkoista tehtiin kesä-heinäkuussa. Ilahduttava määrä oli liikkeellä myös toukokuussa. Matkailupäällikkö Ollikainen soisi myös syyskuun kasvattavan suosiotaan, sillä silloin säät ovat usein mainiot automatkailuun.

Tutkimuksen mukaan suomalainen automatkailija arvostaa matkan aikana eniten teiden kuntoa ja liikennekulttuuria (59 %), opasteiden ja kylttien selkeyttä (56 %) ja majoituspalveluiden tasoa ja valinnan varaa (48 %).

Automatkan pituudet olivat samalla tasolla kuin vuosi sitten. Yhteensä 62 prosenttia vastanneista ajoi lomansa aikana 2–6 000 km. Noin kolmasosa vastanneista vietti matkalla yli kolme viikkoa.

Vastoinkäymisiä

Yleisin syy matkan keskeytymiseen oli auton tekniset viat, joita oli lähes joka kymmenennellä ajoneuvolla.

Ennen matkaa tulisikin tarkistaa jarrut, ohjauslaitteet, jäähdytin, hihnat, ilmansuodatin, jarruneste, iskunvaimentimet ja pakokaasut. Öljy ja öljynsuodatin on myös syytä vaihtaa, ja renkaiden ilmanpainetta tulee nostaa. Useimmat rengasrikot aiheutuvat liian alhaisesta rengaspaineesta.

Automatkailu koettiin turvalliseksi matkustusmuodoksi: auto-onnettomuuksia oli tapahtunut erittäin harvoin, samoin ilkivalta- ja varkaustapaukset olivat erittäin harvinaisia. Sen sijaan esimerkiksi ylinopeussakkoja oli saatu. Maaliskuun 2007 jälkeen yli 70 euron suuruiset sakot voidaan periä rikkeen tehneen kotimaasta, joten eri maiden nopeusrajoitukset kannattaa tutkia tarkkaan.

Kohteista vastanneille olivat parhaiten jääneet mieleen Alpit, Garda-järvi, Moselin laakso, Pariisi nähtävyyksineen sekä Tanskan Legoland.

Caravan-messut 19.–21.1.

Matkaajien suosikiksi nousseet matkailuautot esittäytyvät yhdessä matkailuvaunujen kanssa seuraavan kerran suuremmassa mittakaavassa tammikuun puolivälissä, kun Helsingin messukeskuksessa järjestetään Matkamessujen yhteydessä Caravan-messut.

Caravan-messuilla on uusi ohjelmalava, jossa kävijät saavat ideoita liikkuvaan matkustamiseen. Lavalla haastatellaan asiantuntijoita muun muassa matkailuajoneuvon valinnasta, ajoneuvomatkoista ulkomaille, eläinten ja lasten kanssa matkustamisesta, ajoneuvojen sisustuksesta ja navigaatiolaitteista.

Matkailuajoneuvotuottajat ry tuo messuille Liikkuva loma -kokonaisuuden, jossa esitellään tämän hetken edistyksellisimpiä matkailuajoneuvoja. Matkamessuille sijoittuva osasto näyttää, että ajoneuvomatkailu on tyylikäs, helppo ja joustava tapa matkustaa.

TL-verkkotoimistus, lähteet Autoliitto ja Suomen Messut

Kommentoi »