Apu

Matkailualan kriisi: Riittävätkö kotimaiset asiakkaat pelastamaan kituvan toimialan Suomessa? – Uusia mahdollisuuksia työpaikkaretriitit ja etätyöpaketit

Matkailualan kriisi: Riittävätkö kotimaiset asiakkaat pelastamaan kituvan toimialan Suomessa? – Uusia mahdollisuuksia työpaikkaretriitit ja etätyöpaketit
Suomi ylläpitää Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia, ja se iskee etenkin talvituristeista elävään Lappiin. Kotonaan työskenteleville tarjotaan nyt etätyöhotelleja ja työpaikkaretriittejä.

Matkailuala kärsii rajusti maahantulorajoituksista ja ulkomaisten vieraiden puuttumisesta etenkin pääkaupunkiseudulla ja Lapissa. Edellisessä kassavajetta aiheuttavat liikematkailijoiden ja jälkimmäisessä turistien poissaolo.

– Vilkastunut kotimaanmatkailu ei riitä paikkaamaan vierailijamäärien laskua ja tulonmenetyksiä. Järjestäjät peruvat talven matkojaan. Se johtaa yritysten toiminnan loppumiseen, matkailuinfrastruktuurin tuhoutumiseen ja suureen työttömyyteen. Siitä aiheutuu menetyksiä myös Pohjois-Suomen kunnille, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut -etujärjestön toimitusjohtaja Timo Lappi.

Tilanteeseen pyritään löytämään uusia ratkaisuja. Yksi ovat etätyöpaketit ja ”työpaikkaretriitit”, joita tarjoavat esimerkiksi luontokohdemajoittajat, Scandic-hotelliketju ja Visit Levi yhteistyössä Innovation Home -yrityksen kanssa.

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari vakuuttaa, että uudella konseptilla on markkinoita ja realistiset liiketa­lou­delliset menestysmahdollisuudet.

– Tätä lähdettiin kehittämään jo ennen matkailurajoituksia, kun ihmiset jäivät työnantajan suosituksesta mökeille töihin. Tarjoamme esimerkiksi kahden tai neljän viikon paketteja, joihin kuuluu työ- ja majoitustilojen lisäksi kuntosali- tai hissilippuja. Etätyöpaketit kiinnostavat Helsingistä Singaporeen.

Korvaavalle toiminnalle on pohjoisessa tarvetta. Kivisaaren mukaan 80 prosenttia Visit Levin asiakkaista on normaalisti yritysryhmiä, jotka pitävät seminaareja, kokouksia tai vetäytymisiä.

Etätyöstä ja monipaikkaisuudesta puhutaan paljon, mutta se ei ole kaikille mahdollista. Kivisaari myöntää, etteivät paketitkaan ole kaikkien ulottuvilla.

– Tulijat edustavat myyntiä ja markkinointia, it-alan ihmisiä, pelifirmoja ja muita asiantuntijatehtäviä. Harvalla on pieniä tai kouluikäisiä lapsia. Pääkaupunkiseudulla asutaan niin ahtaasti, että monille jatkuva etäily kotona on työrauhan ja ergonomian puolesta vaikeaa.

Julkaistu: 29.9.2020
Kommentoi »