Apu

Matka Roomaan: Ikuisen kaupungin salaisuuksia

Matka Roomaan: Ikuisen kaupungin salaisuuksia
Kaikki tuntevat Colosseumin, Pantheonin ja Pietarinkirkon. Kaupunki hurmaa myös puistoillaan, idyllisillä pikkukujillaan ja monipuolisella ruokakulttuurillaan.
Julkaistu: 1.3.2018
Capitoliumin kukkulalla Rooman keskustassa on auringonlaskun jälkeen hiljaista. Kellon käydessä puoli yhdeksää loppumattomat turistivirrat ovat kadonneet katukuvasta ja kukkulan päällä sijaitsevalla Campidoglion aukiolla näkyy enää muutama kulkija. Auringon valo on saanut miellyttävän, kauniin sävyn.
Marmorista valmistetut monumentit ja suihkulähteet hohtavat pimeässä, ja antiikin historian voi tuntea – tai ainakin kuvitella ympärilleen.
Juuri tämä on oivallinen ajankohta kierrellä Rooman nähtävyyksiä. Ikuisen kaupungin ydinkeskusta on iltaisin päiväsaikaa rauhallisempi ja viileämpi, mutta myös tunnelmaltaan satumaisempi.
Esimerkiksi Trevin suihkulähteen, Espanjalaiset portaat ja Piazza Navonan kiertää iltaisin helposti omin päin. Jos mielii sisään nähtävyyksiin kuten Colosseumiin, on lähdettävä opastetulle kierrokselle. Englanninkielisiä kävelykierroksia ilta-aikaan järjestävät monet paikalliset matkailuyritykset, kuten Dark Rome.
Savellon appelsiinipuutarha on romanttinen keidas näköalalla.

Kävele ja aja julkisilla

Roomaa on muutenkin antoisinta kierrellä kävellen. Kaupunkia kutsutaan maailman suurimmaksi ulkoilmamuseoksi hyvästä syystä: historiallisessa keskustassa on kuuluisien nähtävyyksien lisäksi valtava määrä kirkkoja, kauniita pikkukujia ja arkkitehtonisesti vaikuttavia rakennuksia. Niihin ei voi olla törmäämättä, kun antaa jalkojen viedä.
Jos välimatkoja haluaa taittaa moottorivoimin, kannattaa ostaa julkisen liikenteen päivälippu. Vatikaanin suuntaan pääsee keskustasta parhaiten metrolla. Rooman bussiverkosto on kattava, mutta busseilla matkustettaessa kannattaa varautua myöhästymisiin.
Matkalippuja saa tabacchi-kilvin merkityistä tupakkakaupoista ja asemien automaateista. Lippu on leimattava kyytiin noustessa, jotta välttyy sakoilta.
Monet paikalliset ajavat Roomassa skoottereilla välttääkseen ruuhkia ja parkkiongelmia. Se on mahdollista myös matkailijalle, sillä skoottereita saa vuokralle monesta paikasta vaikka päiväksi. Roomalainen liikenne on välillä lievästi sanottuna kaoottista, joten heikkohermoiselle tämä kokemus ei sovi.
Aurinko laskee kaupungin ylle. Espanjalaisilta portailta aukeaa mahtava näköala kaupungin yli.

Nauti kulttuurista

Jos väsymys yllättää, Rooman viheralueet tarjoavat sopivia levähdyspaikkoja. Espanjalaisten portaiden yläpuolella sijaitsee Rooman suurin puisto, Villa Borghese. Puistossa voi vuokrata pyörän tai vain istahtaa nauttimaan kauniin luonnon keskelle. Myös puiston monet ulkona sijaitsevat patsaat ja veistokset ovat kiinnostavaa nähtävää.
Kulttuurinnälkäiselle on tarjolla hulppea kokoelma taidetta arvostetussa Galleria Borghesessa. Renessanssi ja barokki ovat hyvin edustettuina, nähtävillä on muun muassa Caravaggion ja Rafaelin teoksia. Liput ja kierrokset museoon varataan etukäteen verkosta.
Kuuluisimpien taideaarteiden Roomassa on myös paljon nykytaidetta. Yksi parhaista modernin taiteen ja arkkitehtuurin museoista on nimeltään Maxxi. Yhtä lailla maineikasta taidetta esimerkiksi valokuvauksen alalta on näytillä Palazzo delle Esposizionissa. Se sijaitsee keskeisellä Via Nazionalella, joka tunnetaan myös hyvänä ostoskatuna.
Nähtävyyksien lomassa voi rentoutua myös Savellon puistossa, joka tunnetaan nimellä Appelsiinipuutarha. Entisaikaan tämä Aventinuksen kukkulalla sijaitseva puisto palveli Savellin aristokraattiperhettä.
Tänä päivänä se on rauhallinen puistikko, jonka korkeat pinjat tarjoavat suojaa auringolta. Puiston reunalta näkee koko keskustan länsiosan kattojen ja kupoleiden yli.
Erityisesti auringonlaskun aikaan puisto lunastaa maineensa kaupungin romanttisimpana paikkana. Taivas värjäytyy oranssinpinkistä polttavan punaiseksi, pariskunnat ja ystäväporukat lekottelevat appelsiinipuiden alla aperitiiveja nautiskellen. Juuri tällaisia hetkiä kuvataan italiankielisellä sanonnalla dolce far niente, joutenolon ihanuus.
Kukkulan päällä kun ollaan, kannattaa pysähtyä myös läheisen Maltan ritarikunnan päämajan eteen. Päämajan sisäänkäynnin edessä on jonoa vuorokaudenajasta riippumatta, ja ihmiset tiirailevat vuorollaan sisään puutarhaan portissa olevasta avaimenreiästä. Jonottaminen kannattaa, sillä reiästä avautuva näköala on huikea: Pietarinkirkko minikoossa.
Nauti espresso pystybaarissa tai istahda maistamaan herkkuja.

Valitse ravintola huolella

Monelle herkuttelu on suurimpia syitä matkustaa Roomaan. Pieni vaivannäkö ravintolan valinnassa kuitenkin kannattaa.
Ravintolat ja baarit levittäytyvät ympäri keskustaa katujen varsille. Monesti pelkkä viinilasin mittainen pysähdys terassille on kokemus, kun samalla voi katsella suuri-eleistä elämänmenoa. Näin esimerkiksi Pantheonin nurkilla, pienessä Giulio Passami l’Oliossa, jossa viiniä asiakkaille kiikuttaa puhelias vanhempi herrasmies, baarin omistaja itse.
Espressot on edullisinta nauttia seisaaltaan pystybaareissa, pöytään istahtaminen kasvattaa laskua usein ainakin parilla eurolla.
Paikallisen tavan mukaan monet ravintolat sulkevat ovensa lounaan jälkeen ja avaavat uudelleen iltaseitsemän aikaan. Siihen aikaan illalliselle tulevat turistit, paikalliset seuraavat perässä yhdeksän jälkeen.
Monet ravintolat eivät ole hintansa arvoisia huolimatta paikallisten intohimoisesta suhtautumisesta ruokaan. Syynä on kova kysyntä: Rooma keikkuu vuodesta toiseen matkakohteiden kärjessä, ja matkailijoita on vuosittain kymmeniä miljoonia. Vältä siis nähtävyyksien lähistöllä olevia ravintoloita; turistimenut tietävät nekin yleensä sekundalaatua.
Ruokafanin kannattaa suunnata Campo de’ Fiorin vilkkaan ulkoilmatorin lähistölle. Alueella on myös useita hyviä ravintoloita ja viinibaareja. Rosciolin perheen nimikkoravintolan pastat kuten carbonara ja juusto-pippuripasta cacio e pepe sulavat suuhun.
Saman perheen leipomosta Forno Rosciolista saa palapizzaa ja leivonnaisia. Lopuksi maistuu jäätelö Grom-gelateriassa.
Vespa on nopea tapa liikkua Roomassa, jos uskallusta riittää.

Työläiskaupunginosa Trastevere

Ydinkeskustasta Tiber-joen yli mentäessä tullaan vanhaan työväenkaupunginosaan Trastevereen. Täällä kiertelyyn kannattaa pyhittää yksi päivä.
Värikkäistä seinämaaleistaan rapistuneet asuintalot ja mukulakivin päällystetyt kadut ovat sitä idyllistä Roomaa, jota elokuvissa nähdään.
Trasteveresta löytyy useita pieniä taidegallerioita, mutta myös ostospaikkoja. Muun muassa Via del Moron ja Via della Scalan varrella putiikit myyvät paikallista nahkaa ja käsitöitä.
Näillä kulmilla Santa Maria in Trastevere, Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko, on käynnin arvoinen. Sen ulkopuolella avautuva Santa Marian aukio täyttyy iltaisin ihmisistä, jotka tulevat paikalle soittamaan kitaraa ja juttelemaan.
Trasteveren suuren suosion takia ravintoloita vaivaa sama ilmiö kuin ydinkeskustassa. Joukossa on onneksi poikkeuksiakin: rennot trattoriat Da Teo ja La Tavernaccia da Bruno tarjoavat hyviä, perinteisiä roomalaisherkkuja.
Lähellä San Calisto on paikallisen väen suosima edullinen kahvilabaari, jossa on kuvattu yksi kohtaus italialaisohjaaja Paolo Sorrentinon Oscar-elokuvaan Suuri kauneus.
Colosseumin 2000-vuotias amfiteatteri on ikuisen Rooman symboli.

Kokeile majataloa

Roomassa hotellimajoituksen hinnat vaihtelevat valtavasti vuodenajasta riippuen. Hiljaisen turistikauden aikana, marraskuusta maaliskuuhun, hotelliyön voi saada puolet halvemmalla kuin vilkkaampina aikoina.
Omatoimimatkalaisen on kätevintä majoittua keskustan tuntumaan, Campo de’ Fiorin aukion lähelle tai kauniiseen Montin kaupunginosaan. Esimerkiksi Hotel Lancelotin sijainti on hyvä.
Hotellihinnat ovat edullisia Termini-rautatieaseman ympäristössä, mutta alue ei ole kaikkein viehättävintä. Via Veneton ja Espanjalaisten portaiden läheltä puolestaan löytyy moderneja luksushotelleja, esimerkiksi Babuino 181.
Rauhaa rakastava puolestaan yöpyy keskustan ulkopuolella. Trasteveressä on paljon viehättäviä majataloja, esimerkiksi Le Clarisse ja 1900-luvun alun huvilaan rakennettu Villa Urbani.
Kommentoi »