Apu

Onko koronamaskeille vielä käyttöä? THL poisti yleisen maskisuosituksen – ei merkittävästi estä viruksen leviämistä – muista nämä poikkeustilanteet

Onko koronamaskeille vielä käyttöä? THL poisti yleisen maskisuosituksen – ei merkittävästi estä viruksen leviämistä – muista nämä poikkeustilanteet
THL poisti laajan maskisuosituksensa 14. huhtikuuta. Maskisuositus oli voimassa vuoden 2020 elokuusta saakka, eli lähes kaksi vuotta. Maskeja voi yhä käyttää oman harkinnan mukaan.
Julkaistu: 29.4.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on poistanut yleisen maskisuosituksen. THL:n arvion mukaan nykyisessä epidemiatilanteessa laaja maskien käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä koronaviruksen leviämistä.

THL:n viranomaislausunnon jälkeen maakunnat toisensa jälkeen lievensivät maskisuosituksiaan. Myös VR on luopunut maskipakosta, lentoyhtiö Finnair maskisuosituksestaan ja kauppojen valtakunnallinen maskisuositus on poistettu.

Kuopion kaupungin tartuntaudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen toteaa, että maskisuosituksesta luopuminen tarkoittaa sitä, että koronasta on tullut niin yleinen tauti, että suositus ei ole enää väestön tasolla tehokas tapa torjua koronatartuntoja.

– On järkevää kohdentaa koronan ehkäisemiseen liittyvät toimet sellaisiin, joilla on merkitystä, Savolainen sanoo.

THL:n mukaan rokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

"Siitepölyn ja keväisen katupölyn aikaan monen tukala olo helpottuu maskia pitämällä."
Reija Savolainen

Savolainen mainitsee poikkeustilanteet, jolloin THL vielä suosittelee maskia julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä.

– Jos itsellä on jokin perussairaus, voi suojautua lähikontakteissa maskilla. Jos on hengitystieoireita tai on menossa koronaepäilyn takia testiin tai hoitoon, on järkevää käyttää maskia. Lisäksi jos perheessä on koronaa ja itsellä sitä kautta vahva altistuminen, maski on hyödyllinen, Savolainen sanoo.

Laaja maskisuositus on tarkoittanut sitä, että maskeja on käytetty lähes joka paikassa. Koska maskeja on tarvinnut jatkuvasti, jotkut ovat saattaneet hankkia maskeja varastoon.

– On vaikeaa ennustaa, miten epidemiatilanne muuttuu kuukausien päästä, ja maskeja saatetaan tarvita enemmän ensi syksynä ja talvena. Hukkaan varastojaan ei siis missään tapauksessa kannata heittää.

Kasvomaskeista voi olla hyötyä koronaan liittymättömissäkin tilanteissa.

– Siitepölyn ja keväisen katupölyn aikaan monen tukala olo helpottuu maskia pitämällä.

2 kommenttia