Apu

Erikoisilla bisneksillään miljoonia tienannut Märtha Louise saapuu Suomeen – enkelikoulukohu velloo yhä

Erikoisilla bisneksillään miljoonia tienannut Märtha Louise saapuu Suomeen – enkelikoulukohu velloo yhä
Prinsessa Märtha Louise kerää mystisillä bisneksillään pilkkaa ja haukkuja, mutta enkeliala on tuonut hänelle miljoonia.
Kuvat Lehtikuva

Maaliskuun 20.–21. päivänä prinsessa-titteliä edelleen käyttävä Märtha Louise ja Elisabet Nordeng saapuvat luennoimaan Helsinkiin ja Turkuun. Halvimmillaan luentoliput maksavat 33,50 euroa.

Märtha Louise ei ole psykologi vaan fysio- ja Rosen-terapeutti. Hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Nordeng on entinen laivamekaanikko, nykyinen energiahoitaja. Heillä on yhteinen yritys Soulspring.

Prinsessan yritys myy muun muassa luentaa, jota Märtha Louise kuvailee ”intuitiiviseksi tavaksi kohdata toinen ihminen”. Lupauksen mukaan ihminen saa siten yhteyden omaan henkiseen salasanaansa ja yksityistä tietoa muista ihmisistä.

Kriitikoiden mielestä luennalla tarkoitetaan näkijöiden, huijareiden ja illusionistien käyttämiä tekniikoita, joilla he antavat olettaa saavansa mystistä, yksityiskohtaista ja yksityistä tietoa toisesta ihmisestä.

Ilmeisesti kiinnostuneita kuitenkin riittää, sillä Märtha Louise kiertää puhumassa näistä aiheista suurille saleille eri puolilla Eurooppaa.

Prinsessan on laskettu tienanneen erikoisilla liiketoimillaan miljoonia.

Enkelikoulun numero yhdisti kuninkaanlinnaan

On kulunut 12 vuotta Norjan hovia heilauttaneesta skandaalista. Maanantaina 23. heinäkuuta 2007 Norjan prinsessa Märtha Louise ei arvannut, että pian hän aloittaisi yhden Norjan monarkian suurimmista kohuista. Hän oli kesälomalla ja innoissaan uusista suunnitelmistaan. Jo vuosia tavallisia töitä tehnyt prinsessa oli vaivihkaa valmistellut uutta yritystä.

Seuraavana aamuna norjalainen viihdelehti Se og Hör pamautti etusivullaan, mistä oli kyse.

Neljäntenä kruununperimysjärjestyksessä oleva Märtha Louise aikoi perustaa enkelikoulun. Esitteen mukaan hänellä on aina ollut selvännäkijän kykyjä ja ratsastusharrastuksessa hän on oppinut eläinten tulkitsemisen taidon.

Prinsessan oli siis tarkoitus opettaa norjalaisia keskustelemaan enkelien ja eläinten kanssa. Kolmivuotisella kurssilla päntättäisiin luentaa, parantamista ja kosketusta. Koulutus maksaisi 24 000 kruunua vuodessa

(1 NOK on 9,786 euroa eli kurssin hinta on noin 2 500 euroa).

Koska yrityksellä ei vielä ollut paikkaa, puhelinnumero yhdisti Oslon kuninkaanlinnaan.

Huijaussyytöksiä sateli

Skandaali oli valmis. Eri asiantuntijat kutsuivat enkelikoulua suoranaiseksi huijaukseksi. Mielenterveysyhdistys pelkäsi, että yhä useampi johdatellaan soittamaan kalliisiin ennustuspalveluihin.

Naapurimaassa Ruotsissa kirjailija lausui, että enkelien ja eläinten kanssa keskustelevien pitäisi mennä hoitoon. Märtha Louisen lastenkirjaprojektin sponsorit vetäytyivät.

Vakavinta kruunupäiden hallitsemassa valtakunnassa oli kuitenkin se, että kohu heikensi kuningashuoneen asemaa. Arvostetun sanomalehden pääkirjoituksessa kritisoitiin sitä, että prinsessan erityisasema on osa enkelikoulun liikeideaa.

Märtha Louise oli typertynyt. Hän oli elänyt aina julkisuudessa, mutta ei tajunnut, miksi hänen maailmansa ”luonnollisin askel” oli muille jymyuutinen.

Hän jäi sairauslomalle, mutta tuli lopulta julkisuuteen selittämään enkelikoulun ideaa. Prinsessa sanoi, että enkelit ovat ”yhteiskunnassa suuri käyttämätön voimavara”, mutta että hän itse ei ole selvänäkijä.

– Näen asioita, tunnen asioita, aistin asioita. Ja siten se on minulle tärkeää. Jo pienestä pitäen olen voinut käsittää, mitä muut tuntevat.

Lue koko juttu Avusta 11/2019.

Julkaistu: 14.3.2019
Kommentoi »