Apu

Nasan mönkijä laskeutui Marsiin – Nyt tutkitaan, voiko planeetan kaasukehästä tuottaa happea tulevaisuuden Mars- astronauteille

Nasan mönkijä laskeutui Marsiin – Nyt tutkitaan, voiko planeetan kaasukehästä tuottaa happea tulevaisuuden Mars- astronauteille
Huippuvarusteltu Perseverance-mönkijä etsii elämää kuivasta kivierämaasta.
Julkaistu: 23.3.2021
Marsin pinnalle helmikuun 18. päivänä laskeutuneella Nasan Perseverance-­mönkijällä on edessä iso urakka. Se etsii merkkejä muinaisesta ­elämästä punaisella planeetalla yhden Marsin vuoden eli 687 Maan päivän ajan.
Takanaan Perseverancella on yli 470 miljoonan kilometrin matka, jonka se taittoi Maasta Marsiin hieman alle ­seitsemässä kuukaudessa. Laskeutumisessa laskeutumiskapselin lämpökilven piti kestää jopa 2 100 asteen lämpötiloja.
Marsin pinnalla Perseverancen ja sen monien herkkien laitteiden on pärjättävä varsin vaihtelevissa lämpötiloissa. Yöllä lämpötila voi laskea peräti -99 asteeseen ja ­päivällä taas nousta yli 20 asteeseen.

Huippunopeus 150 metriä tunnissa

Tonnin painoisen ja auton mittaisen mönkijärobotin maksimivauhti on noin 150 metriä tunnissa. Sen tehtävänä on kerätä kivi- ja maaperänäytteitä Jezeron kraatterista, koska sen paikalla on mahdollisesti ollut järvi yli 3,5 miljardia vuotta sitten.
Näytteet pakataan sinetöityihin putki­loihin. Ne jäävät Marsiin odottamaan ­s­­euraavaa alusta. Se tuo näytteet Maahan mahdollisesti vuonna 2031.
Mönkija tutkii Marsin geologiaa ja ympäristöolo­suhteita, mutta myös testaa, kuinka tulevien Mars-missioiden astro­nautit voisivat tuottaa happea planeetan ohuen kaasukehän hiilidioksidista.
Mukana minikopteri
Mönkijä on varusteltu kamerajärjestelmillä, lasereilla, antureilla, tutkilla ja ­röntgenspektrometrilla. Mukana on myös parin kilon painoinen minikopteri, jolla Nasa haluaa testata lentämistä Marsin ohuessa kaasukehässä.
Perseverance, suomalaisittain Sisu, saa kiittää nimestään 12-vuotiasta Alexander Matheria, jonka ehdotus voitti Nasan järjestämän kilpailun. Kilpailu keräsi 28 000 ehdotusta koululaisilta ympäri Yhdysvaltoja.
Myös Nasan aikaisemmat Mars-mönkijät ­­­­ ovat koululaisten nimeämiä: Sojourner (1997), Spirit ja Opportunity (2004) sekä vuodesta 2012 Marsia tutkinut Curiosity.
Kommentoi »